loader
Foto

Galerie foto

Port valoare și splendoare: La Blouse Roumaine

Duminică, 6 decembrie, de la ora 16:30, urmăriți partea a doua a producției documentare despre ia românească. În acest episod veți urmări o reconstituire a iiei care l-a inspirat pe pictorul Henri Matisse să creeze ”La Blouse Roumaine”.

 

O iie nu e doar suma câtorva zeci de mii de puncte de cusătură pe care bunicile noastre le făceau în luni de zile și de nopți. E oglinda unei lumi care își lasă amprenta prin simbolurile scrise pe pânză; le cercetăm și redescoperim valori perene, cu rădăcini în noi înșine, chiar dacă lumea aceea pare epuizată din punct de vedere istoric.

Fiind un bun spiritual, valorile se dezvoltă prin împărțirea cu alții, spre deosebire de bunurile materiale care se împuținează când se împart. Noica dădea exemplul pâinii; prin împărțire se termină, dar frumusețea, credința, prietenia, adevărul cresc prin împărtășirea cu ceilalți.

Semnele scrise cu acul pe pânză nu sunt doar figuri geometrice, ele au o învățătura. Filmul PORT VALOARE ȘI SPLENDOARE caută acele sensuri originare, în mare parte pierdute, iar din crâmpeie vrea să reconstituie întregul. Frumusețea iilor e consemnată în albume; noi vrem mai mult: să ne asumăm învățătura Mamei Tâna: “Să coși o iie e o rugăciune; s-o porți e o binecuvântare”.

Am pornit de la iia din LA BLOUSE ROUMAINE, o interpretare foarte personală a pictorului francez. Așa că marea provocare a fost reconstituirea iiei care l-a inspirat pe Henri Matisse. Cămașa fusese primită de la Theodor Pallady în 1939. Cei doi pictori se cunoșteau de jumătate de secol, din atelierul lui Gustave Moreau, când toata crema picturii europene era la Paris, în cea mai febrilă perioadă a istoriei picturii. Cămășile tradiționale românești apăreau  încă din 1936 în lucrările lui Matisse; chipul rafinat al Lydiei Delectorskaya, modelul și asistenta lui, e în majoritatea picturile cu ii: Visul, Femeie dormind, Bluza română cu roșu și albastru, Tânăra in fotoliu galben…

(w882)

Aceste imagini, o surprind în rolul Lydiei Delectorskaya pe actrița Florentina Năstase, iar pe actorul Niculae Urs în rolul lui Henri Matisse.

(w882)

Tablourile cu ii vor fi expuse public după terminarea războiului, în 1945, într-o expoziție de referință din istoria artei, o adevărată școală de creație. LA BLOUSE ROUMAINE și LE REVE apar împreună cu desenele pregătitoare, pentru a lămuri publicul asupra etapelor parcurse de autor în explorarea temelor și alegerea soluției finale. La 75 de ani, prin LA BLOUSE ROUMAINE, Matisse mărturisește câtă muncă e în explorarea miezului pur al semnificațiilor și al emoțiilor primordiale: Învățați, învățați, dar păstrați naivitatea originală. Ea a rămas înăuntrul vostru, găsiți-o și aduceți-o la suprafață.

În 1953, LA BLOUSE ROUMAINE e donată statului francez de către autor. Împreună cu desenele. Astfel, Matisse subliniază importanța tabloului în opera sa, printr-o memorabilă lecție de creație.

Iia românească intra în istoria picturii moderne pe ușa principală, cu valoarea și splendoarea unei haine de gală.

În atelierul Semne Cusute, din inima Bucureștiului, marele pariu a fost reconstituirea iiei care l-a inspirat pe Matisse în LA BLOUSE ROUMAINE. Echipa filmului PORT VALOARE ȘI SPLENDOARE a însoțit acest proces de cercetare și de creație în toate etapele lui.

(w882)

***

 

Prima producție documentară despre ia românească, proiectul „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca producător și prezentator, scenariul și regia Camelia Robe, a început din 1 Decembrie la TVR 1, de la ora 16.30. Filmul în cinci episoade își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei.

 

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România”

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1