loader
Foto

Povestea vieții Principelui Nicolae. O nouă ediţie „Ora Regelui”, la TVR 1

Camelia Csiki ne-a dezvăluit nu doar întâmplările vieții Principelui Regent Nicolae, ci mai cu seamă motivațiile care au provocat destinului său atâtea întorsături. Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 14.30, la „Ora Regelui”.

 

Ora Regelui

Principele Regent Nicolae. Repatrierea

29 martie 2024, o nouă pagină de istorie a fost scrisă. La Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș s-a oficiat ceremonia religioasă de reînhumare a Principelui Regent Nicolae și a soției sale, Ioana.

(w882)

(w882)

Cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul și al Reginei Maria a revenit alături de familia sa, printr-un demers simbolic de reîntregire, realizat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

(w882)

Emisiunea „Ora Regelui” a prezentat povestea vieții Principelui Nicolae, prin mărturiile celor care au cercetat-o, care au descoperit și au valorificat informațiile din arhivele vremii.

(w500)

„Cu toate că nu era nici cuminte, nici supus, avea un fel al lui prin care făcea pe toţi să-i împlinească voia. Oriunde se ducea Nicky, se ducea să poruncească şi să dea ordine, nu doar că era stăpânitor şi agresiv, dar pentru că era mucalit. Nostimada lui era plină de voie bună, irezistibilă şi făcea să râdă şi pe cei mai posaci”, îl caracteriza chiar mama sa, Regina Maria.

Născut la Castelul Pelișor din Sinaia, Principele a fost botezat de către Împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea. A fost educat în țară și în Marea Britanie, însă venit pe lume după Carol căruia îi erau destinate prerogativele tronului. Cel de-al patrulea copil al cuplului princiar moștenitor Ferdinand și Maria s-a bucurat de o mai mare libertate în alegerea preocupărilor. A fost un tânăr impetuos, plin de viaţă, pasionat de maşini şi de viteză. A făcut un stagiu militar în Marina Regală Britanică, a devenit ofițer și a navigat mult. A fost de asemenea general de divizie pentru armata terestră şi aeronautică a Regatului României.

(w500)

Umbra fratelui mai mare l-a salvat de la îndatoriri pe care nu râvnea să le urmeze, însă când dinastia s-a aflat în pericol, prin părăsirea tronului de către Carol al Doilea, Nicolae a revenit în țară spre a depune jurământul ca Prim-Regent al României. Întrucît nepotul său, Regele Mihai, era copil, Principele a exercitat direcția Consiliului de Regență, el însuși având doar 24 de ani.

(w500)

Căsătoria pe care a ales să o facă a afectat relațiile din familie, atât cu fratele sau Carol, revenit la tron, cât și cu mama sa, Regina Maria. Regele i-a suprimat titlurile și drepturile dinastice și l-a forțat să părăsească țara.

După instaurarea regimului comunist în România, Nicolae a sprijinit organizaţiile exilului românesc, printre care Institutul Român de la Freiburg, revistele Libertatea Românească şi Fapta, tipărite la Madrid, şi Editura Factum. A înfiinţat, la Paris, Centrul Român de Cercetări, apoi Uniunea Asociaţiilor Române din Germania.

(w500)

La „Ora Regelui”, Camelia Csiki şi echipa emisiunii au dezvăluit nu doar întâmplările vieții Principelui Regent Nicolae, ci mai cu seamă motivațiile care au provocat destinului său atâtea întorsături. Am urmărit „Ora Regelului” la TVR 1 – sâmbătă, 13 aprilie 2024, ora 14.30, iar la TVR Internațional – sâmbătă, 13 aprilie 2024, ora 16.00. TVR Moldova difuzează ediţia joi, 18 aprilie 2024, ora 16.00

Prezentator: Camelia Csiki

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
 TVR transmite dezbaterea candidaţilor la conducerea Comisiei Europene

România se numără printre cele 10 ţări care adresează întrebări candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. Dezbaterea va fi transmisă în ...

Miercuri, 22 mai, ora 13.00, Mihaela Olaru vă invită la o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și Legea" la TVR 1.

Arome și povești la malul mării. Călătorie care anunţa vara, la „Exclusiv în România”

Cine spune că la mare poți doar să te bucuri de statul la plajă? Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu merg în zona Mării Negre pentru a ne arăta cât ...

 

#tvr1