loader
Foto

Prima şi ultima fabrică de jucării din România, la „Adevăruri despre trecut”, TVR1

Despre jucării şi trenuri fabricate la Arad, în noul episod „Adevăruri despre trecut”. Am vorbit despre unicitatea Fabricii „Arădeanca” şi importanţa Uzinei de Vagoane Arad din perioada comunistă. La TVR 1, pe 31 mai, după „Telecinemateca”. | VIDEO

 

Adevăruri despre trecut

Îndrăgita emisiune care, de peste 8 ani, ne aduce noi subiecte și mărturii în premieră despre ceea ce a înseamnat viața noastră în comunism continuă un episod la TVR 1.

Despre efervescenta perioadă arădeană când, în această parte a ţării, funcţionau „Arădeanca”, fabrica de bucurii pentru copii şi Uzina de Vagoane Arad, am aflat mai multe la „Adevăruri despre trecut”, marţi, 31 mai, ora 23.00.

(w882)

Până în 1949 când s-a înființat „Arădeanca”, fabrica de bucurii, copiii se jucau cu jucării confecționate de ei înșiși sau cioplite de tată, unchi sau bunic. Prima generație de păpuși produse în țară avea capul dintr-un carton presat (mucava), cu fața și părul pictate în stilul ouălor încondeiate. Se înțelege însă că producția acestei unice fabrici nu acoperea dorințele tuturor părinților și visurile copiilor din toată România.

(w882)

(w882)

În anii ’80, aproape întreaga producție a fabricii „Arădeanca” era destinată exportului. Păpuşile fabricate aici aveau păr, ochi cu pleoape mobile, iar unele încorporau mecanisme care scoteau diverse sunete – plâns, râs, spuneau „mama” sau mergeau. Cel mai de succes model a fost păpușa „Nadia” – creație a firmei arădene care a celebrat astfel succesul gimnastei la Montreal. Înainte de 1989 fabrica a obținut premii și trofee în plan naţional și internaţional. Cea mai premiată în competițiile internaționale a fost păpușa Nicoleta.

(w882)

(w882)

În 1989, fabrica avea 1200 de angajați care produceau păpuși, medalii, insigne și cupe sportive. Era una dintre puținele antreprize cu planul și exportul îndeplinit. „Arădeanca” a fost prima și ultima fabrică de jucării din România. Întreaga poveste am aflat-o marţi, 31 mai, ora 23.00, la TVR 1.

(w882)

„Pe drumul de fier” – istoria Uzinei de Vagoane Arad, la „Adevăruri despre trecut”, pe TVR 1

(w882)

La sfârşitul secolului al XIX-lea, la iniţiativa unui industriaş austriac s-a înfiinţat fabrica ce mai târziu va purta numele de Uzina de Vagoane Arad. Acolo s-au fabricat, sub acelaşi acoperiş, atât vagoane de călători, cât şi de marfă.

De când România intrase sub influenţa Uniunii Sovietice, Uzina de Vagoane Arad devenise extrem de importantă. Materialul rulant produs acolo era necesar circulaţiei de mărfuri, atât în ţară, cât şi în întregul „lagăr comunist” patronat de Moscova.

(w882)

Uzina de Vagoane Arad era extrem de importantă pentru regimul comunist, pentru că exporturile sale aduceau valută. Aşa că, în toate vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu din judeţul Arad era inspectată Uzina de Vagoane.

(w882)

(w882)

Vehicule purtând emblema „Fabricat la Arad” circulă în continuare prin lumea întreagă. Istoria unui colos comunist și ce s-a mai ales astăzi din el a fost spusă la „Adevăruri despre trecut” marţi, 31 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

Realizator - Roxana Tarhon

Producător - Raluca Rogojină

Consultant de specialitate - Lavinia Betea

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:05 Meteo (R)

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1