loader
Foto

Prima şi ultima fabrică de jucării din România, la „Adevăruri despre trecut”, TVR1

Despre jucării şi trenuri fabricate la Arad, în noul episod „Adevăruri despre trecut”. Am vorbit despre unicitatea Fabricii „Arădeanca” şi importanţa Uzinei de Vagoane Arad din perioada comunistă. La TVR 1, pe 31 mai, după „Telecinemateca”. | VIDEO

 

Adevăruri despre trecut

Îndrăgita emisiune care, de peste 8 ani, ne aduce noi subiecte și mărturii în premieră despre ceea ce a înseamnat viața noastră în comunism continuă un episod la TVR 1.

Despre efervescenta perioadă arădeană când, în această parte a ţării, funcţionau „Arădeanca”, fabrica de bucurii pentru copii şi Uzina de Vagoane Arad, am aflat mai multe la „Adevăruri despre trecut”, marţi, 31 mai, ora 23.00.

(w882)

Până în 1949 când s-a înființat „Arădeanca”, fabrica de bucurii, copiii se jucau cu jucării confecționate de ei înșiși sau cioplite de tată, unchi sau bunic. Prima generație de păpuși produse în țară avea capul dintr-un carton presat (mucava), cu fața și părul pictate în stilul ouălor încondeiate. Se înțelege însă că producția acestei unice fabrici nu acoperea dorințele tuturor părinților și visurile copiilor din toată România.

(w882)

(w882)

În anii ’80, aproape întreaga producție a fabricii „Arădeanca” era destinată exportului. Păpuşile fabricate aici aveau păr, ochi cu pleoape mobile, iar unele încorporau mecanisme care scoteau diverse sunete – plâns, râs, spuneau „mama” sau mergeau. Cel mai de succes model a fost păpușa „Nadia” – creație a firmei arădene care a celebrat astfel succesul gimnastei la Montreal. Înainte de 1989 fabrica a obținut premii și trofee în plan naţional și internaţional. Cea mai premiată în competițiile internaționale a fost păpușa Nicoleta.

(w882)

(w882)

În 1989, fabrica avea 1200 de angajați care produceau păpuși, medalii, insigne și cupe sportive. Era una dintre puținele antreprize cu planul și exportul îndeplinit. „Arădeanca” a fost prima și ultima fabrică de jucării din România. Întreaga poveste am aflat-o marţi, 31 mai, ora 23.00, la TVR 1.

(w882)

„Pe drumul de fier” – istoria Uzinei de Vagoane Arad, la „Adevăruri despre trecut”, pe TVR 1

(w882)

La sfârşitul secolului al XIX-lea, la iniţiativa unui industriaş austriac s-a înfiinţat fabrica ce mai târziu va purta numele de Uzina de Vagoane Arad. Acolo s-au fabricat, sub acelaşi acoperiş, atât vagoane de călători, cât şi de marfă.

De când România intrase sub influenţa Uniunii Sovietice, Uzina de Vagoane Arad devenise extrem de importantă. Materialul rulant produs acolo era necesar circulaţiei de mărfuri, atât în ţară, cât şi în întregul „lagăr comunist” patronat de Moscova.

(w882)

Uzina de Vagoane Arad era extrem de importantă pentru regimul comunist, pentru că exporturile sale aduceau valută. Aşa că, în toate vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu din judeţul Arad era inspectată Uzina de Vagoane.

(w882)

(w882)

Vehicule purtând emblema „Fabricat la Arad” circulă în continuare prin lumea întreagă. Istoria unui colos comunist și ce s-a mai ales astăzi din el a fost spusă la „Adevăruri despre trecut” marţi, 31 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

Realizator - Roxana Tarhon

Producător - Raluca Rogojină

Consultant de specialitate - Lavinia Betea

7:00 Universul credinţei

Prezintă Andrei Victor Dochia

“Catholica”-Reuniunea Conclavului de la Vatican în vederea alegerii succesorului Papei Francisc în Scaunul Pontifical a fost cel mai important eveniment religios al acestei săptămâni;

-„Evenimentele săptămânii”-În perioada 30 aprilie-8 mai s-a desfășurat la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca pelerinajul la moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena. Cinstitele relicve au fost aduse de la Patriarhia Veneției în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române;

-În data de 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc deshumarea moaștelor Sfinților Cuviosi Paisie Olaru și Cleopa Ilie, doi mari duhovnici ai românilor din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți cuvioși a avut loc pe 4 februarie 2025, cu prilejul aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane;

-Sărbătoarea Sfintei Matrona la Schitul Darvari din București. Sfânta Matrona cea Oarbă a fost sărbătorită pentru prima dată la Schitul Darvari din București, după ce așezământul monahal a primit luna trecută un fragment din moaștele sale;

-Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Noul la Mănăstirea Radu Vodă din București;

-„Cartea de duminică”-Sfânta Matrona de la Moscova;

-„Dialogurile diminetii”-Invitatul jurnalistului Răzvan Bucuroiu este cercetătorul Petre Guran, care ne vorbește despre marile cărți ale umanității;

-„Reportaj”-Mănăstirea Caraiman, situată la poalele impunatorului masiv Caraiman din Bușteni, este un loc de o frumusețe aparte. Lăcașul monahal atrage pelerini și turisti deopotrivă, indiferent de anotimp. Acest locaș monahal a fost vizitat de o echipă a emisiunii noastre înaintea hramului Învierii Domnului.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1