loader
Foto

„Prin noi, oamenii, curge aceeaşi energie vie ca prin restul fiinţelor vii...”

Educaţia pentru mediu e necesară la orice vârstă! În fiecare marţi, la TVR 1 găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta noastră. Despre oameni şi Pământ ne-a vorbit biologul Alexandru Stermin la „Inspiră România”. 17 mai, ora 16.50.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

„Noi, cu toate câte sunt, suntem Lumea”... Iar lumea arată aşa cum suntem noi. Planeta s-a schimbat pe măsură ce noi ne-am schimbat. Am devenit mai neglijenţi, mai nepăsători, mai puţin conştienţi de bogăţia care ne înconjoară. Care este scopul nostru în viaţă? Dar locul şi rolul nostru pe planeta Pământ sau în Univers? Cum putem să ne redescoperim şi să redescoperim natura?...

Realizatorii emisiunii „Inspiră România” au pregătit pentru marţi, 17 mai, o ediţie de excepţie, al cărei invitat este Alexandru Stermin, un tânăr biolog din Cluj care a căutat răspunsul la aceste întrebări tocmai... în junglă.

„Ne place să credem că toate lucrurile au un scop, un sens, un motiv pentru care se întâmplă sau o cale spre care noi trebuie să le îndreptăm”, spune Alexandru Stermin. În 2018, cu puţin înainte de a împlini 30 de ani, Alexandru a traversat oceanul pentru a cunoaşte jungla, „locul originii noastre”. Apoi a fost curios să vadă şi cum arată jungla urbană.

În junglă a descoperit că „viaţa este o poezie”, dar şi că o călătorie în jurul lumii este, de fapt, o călătorie în jurul omului. Pentru că Omul este parte din natură. La întoarcere, a pus pe hârtie tot ce a simţit şi a văzut, pentru cei care au nevoie de inspiraţie – inspiraţie întru cunoaştere şi autocunoaştere.

„Prin noi, oamenii, curge aceeaşi energie vie ca prin restul fiinţelor vii de pe Pământ”, spune biologul.

(w500)

Au urmat alte călătorii - în Siberia, Islanda şi Scoţia. Cartea sa, „Călătorie în jurul omului”, a apărut în 2021 la editura Humanitas. Iar la începutul lunii iunie a acestui an, în cadrul Salonului Internaţional de carte Bookfest 2022, tot la editura Humanitas, va lansa un nou volum – „Căzuţi din junglă”.

(w500)

Ce a văzut şi ce a aflat în timpul acestor aventuri, ce a simţit, ce a învăţat despre oameni şi planetă ne va împărtăşi şi nouă în ediţia de marţi, 17 mai, a emisiunii „Inspiră România”. De la ora 16.50, la TVR 1.

Alexandru N. Stermin este biolog și explorator. Licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă. Predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald și la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. În 2015 a contribuit la seria „Fauna României” (Păsări), publicată de Academia Română. În 2017 și-a lansat prima carte, „Jurnalul unui ornitolog”, iar în 2021, volumul „Călătorie în jurul omului”. Scrie articole în revistele „Sinteza” și „National Geographic”. În 2021 a primit Premiul de Excelență din partea Universității Babeș‑Bolyai, pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate, iar în 2022, Premiul de Excelenţă în Educaţie.

Educaţia pentru mediu este necesară la orice vârstă! În fiecare marţi încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta noastră. Echipa emisiunii aşteaptă de la telespectatori întrebări şi sugestii de teme pe adresa de e-mail: inspiraromania@tvr.ro. Pe aceeaşi adresă, telespectatorii pot trimite fotografii şi pot semnala probleme de mediu.

Ediţia emisiunii „Inspiră România” din 17 mai poate fi urmărită integral aici:

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători şi realizatori: Raluca Brumariu şi Cristina Dănilă

foto: arhiva personală Alexandru Stermin

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1