loader
Foto

Galerie foto

Propunerea TVR 1 de joi: „Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos”

Documentarul semnat de Cornel Mihalache, realizat de-a lungul a 25 de ani, portretizează un sculptor în lemn din Maramureş, dar şi întreaga comunitate, încărcată de tradiţii. Filmul s-a văzut pe 19 mai, de la 21.10, la TVR 1.  | VIDEO

 

În satul Valea Stejarului, din comuna maramureşeană Vadu Izei, trăieşte Pătru Godja Pupăză, sculptor în lemn, făcător de porți maramureșene. Bărbatul și-a cumpărat un loc mai jos de biserică, l-a împrejmuit, i-a făcut o poartă frumoasă și l-a numit „Cimitirul lui Moș Pupăză, mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos”.

Timp de 25 de ani, jurnalistul TVR Cornel Mihalache l-a vizitat de nenumărate ori la ocazii dintre cele mai diverse, înregistrând pe peliculă momentele importante ale vieţii acestei familii şi ale comunităţii din care face parte. Ce a ieşit din cele 26 de ore de material cinematografic brut este „Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos”, documentar lansat în 2016, ce poate fi urmărit joi, pe 19 mai, de la 21.10, la TVR 1.

(w882)

(w882)

„Din 1991 pană în 2006 am fost oaspetele acestei familii de moroșeni. Aproape în fiecare an, de Paște, de Crăciun, de moarte, de naștere, de nuntă, vară, iarnă, primăvara, la culesul prunelor, la făcutul de horincă, am fost prezent”, povestește regizorul şi scenaristul filmului.

(w882)

(w882)

Portretul sculptorului în lemn de la capătul lumii românești, unde se agată hartă-n cui, creat cu multă inventivitate cinematografică, este un mozaic al vieții și cugetărilor unui povestitor înnăscut. Cornel Mihalache reușește să prezinte un profil coerent și convingător al unui om care, prin gândurile și cuvintele sale, simple dar profunde, ține narațiunea laolaltă. Urmărind evenimentele de viață ale unei familii tradiționale - botez, căsătorie, moarte - intercalate cu filmări ale tradițiilor locale, filmul este în același timp o privire etnografică asupra unei comunități în care obiceiurile și credințele se păstrează încă.

(w882)

(w882)

Regia şi scenariul: Cornel Mihalache

Producători: Andras Demeter, Cornel Mihalache

11:00 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Producător Gabriel Gherghescu

Sezon nou

13:00 Tezaur folcloric

* Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Tezaure în Tezaur folcloric... Gheorghe Porumbel ( p1)

Participă: Gheorghe Porumbel-manager al Ansamblului Artistic Profesionist DOINA GORJULUI din Tg. Jiu, orchestra, corpul de balet şi soliştii acestui colectiv artistic: Claudia Torop, Victoriţa Lăcătuşu, Ileana Lăceanu, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Georgiana Bârsac, Andra Matei Şi Ion Drăgan.

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1