loader
Foto

EXCLUSIV România, maximum de rezultate la Summitul NATO | VIDEO

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: ″Am obținut o configurare a prezenței avansate și a apărării colective, pe flancul estic, robustă, concretă, puternică″. Subiectul a fost dezbătut în emisiunea ″Radar geopolitic″, joi, 30 iunie, ora 17.00, pe TVR INFO.

 

RADAR GEOPOLITIC

Prezență înaintată crescută, trecerea de la securitate colectivă la apărare colectivă, de la poliție aeriană la conceptul de apărare aeriană, menționarea multiplă a României în discursul președintelui SUA, Joe Biden, decizia Franței privind posibilitatea ca battle group-ul să se poată transforma în brigadă sunt câteva dintre deciziile care fac din Summitul NATO de la Madrid un succes pentru România. Un tablou complet al speranțelor țării noastre și al deciziilor care au venit în întâmpinarea acestor speranțe a fost făcut de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, la emisiunea "Radar Geopolitic", realizată de Loara Ștefănescu.

(w882) Loara Stef

Emisiunea este difuzată în fiecare joi, de la ora 17.00, pe TVR INFO.

"România a obținut foarte multe lucruri, undeva la marginea de sus, să spunem, a speranței noastre, a expectațiilor noastre. Am obținut în primul rând o configurare a prezenței avansate și a apărării colective pe flancul estic robustă, concretă, puternică", a declarat, la TVR, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

"În al doilea rând, Marea Neagră și zona Mării Negre a fost considerată - a fost o mare luptă asta - o zonă de amenințare pentru NATO și pentru națiunile euro-atlantice, deci este un lucru foarte important. O mărire a prezenței înaintate în sensul de apărare colectivă și nu doar securitate colectivă, ceea ce este important", a adăugat el.

"Anunțurile făcute de Statele Unite și de Franța sunt deosebit de importante. Anunțul făcut de președintele Biden, care a vorbit despre România în discursul domniei sale de 3 ori - de 3 ori a fost menționată România - este unul semnificativ privind aducerea unui comandament la nivel de brigadă. De asemenea, Franța a anunțat și ea această posibilitate ca battle group-ul pe termen mediu să se poată transforma, sau în funcție de nevoi, să se poată transforma în brigadă", a subliniat Ministrul Apărării.

(w882) soldati

România și SUA au lansat împreună la Summitul de la Madrid ideea privind partea comună a finanțării.

"Este vorba de planificarea finanțării și un lucru foarte important - partea comună a finanțării. Nu toate țările au fost încântate de asta, dar România împreună cu SUA au lansat această idee și va crește în viitor partea comună a finanțării care să ducă la o mai mare interoperabilitate, care să permită ca pe teritoriul nostru, în bazele noastre să se întâmple aplicații cât mai multe, să creștem în educația resursei umane. Toate acestea sunt câștiguri concrete pe care le putem  cuantifica ca atare", arată Vasile Dîncu.

(w882) marea neag

"E foarte important viitorul Alianței, pentru că pe noi ne interesa acest lucru - reflecția despre NATO 2030 ne aduce o serie de lucruri care sunt importante și pentru noi, (...) ne era frică să recunoaștem faptul că acest eveniment, această amenințare neașteptată, acest șoc strategic, cum spuneau foarte mulți, cu Rusia să nu ducă la măsuri pe termen lung, măsuri permanente, ci să ducă doar la o încercare de a răspunde doar punctual acestei amenințări. Este foarte important că Alianța Nord-Atlantică s-a gândit și se gândește deja la viitor prin (...) finanțare, apoi prin acoperirea în viitor a nevoilor de cercetare și inovare, acceleratorul de inovație DIANA, unde deja avem înscrise două centre de testare din România, dar cu siguranță că vor fi mai multe, va asigura continuarea avantajului strategic pe care îl are NATO. Noi ne vom putea înnoi mai repede, vom putea să avem o armată mult mai bine pregătită și din perspectiva resursei umane, dar și din perspectiva tehnologică, a transferului tehnologic și cred că aici vom putea să facem multe lucruri în viitor", a detaliat Dîncu.

(w882)

În opinia ministrului Apărării, dimensiunea istorică a summitului care s-a încheiat joi, 30 iunie, rezidă în trecerea de la un discurs despre apărare și simpla dezangajare la unul despre acțiune contra unei amenințări.

"A fost cu adevărat (...) un summit istoric, un summit istoric nu numai pentru că a fost făcut în timp în care era o amenințare, față de alte situații în care oarecum summitul era făcut pentru vremuri de pace. Aici se gândește strategic și mă gândesc și la o chestiune care este foarte importantă - răspunsul este foarte important și este de fapt cuvântul cheie. Dacă în trecut se gândeau mai degrabă despre cum prevenim, despre securitate și siguranță, acum apărarea colectivă și prezența înaintată au devenit realități, și apoi apărarea multi-domain este de asemenea importantă. S-a pus problema noilor amenințări, deci se trece și de la poliția aeriană la apărare aeriană, anti-aeriană, anti-rachetă, ceea ce sunt, de asemenea, câștiguri în România. Ați văzut, Franța a adus deja un sistem, dar cu siguranță că această pre-poziționare despre care s-a vorbit acum atât a elementelor militare de apărare, cât și muniție, pentru a răspunde rapid, pentru a fi foarte aproape de o decizie rapidă în ceea ce privește riscul și a avea și materialele necesare, după părerea mea mi se pare importantă. Înainte se vorbea despre apărare și despre dezangajare, dar acum se vorbește despre acțiune contra unei amenințări. Este o schimbare radicală și aici mi se pare că este dimensiunea istorică", a mai subliniat ministrul Apărării.

***

Informații oferite de Știrile TVR

***

Moderator: Loara Ștefănescu

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu Producător Emilia Rădină
 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

 

#tvr1