loader
Foto

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, invitat la ”Radar geopolitic”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a venit joi, 5 mai, la TVR pentru a răspunde întrebărilor adresate de Loara Ștefănescu, jurnalist senior, realizatorul emisiunii "Radar Geopolitic". |VIDEO

 

RADAR GEOPOLITIC

Am aflat din răspunsurile ministrului Apărării care este evaluarea din acest moment a autorităților române privind războiul din Ucraina, care sunt șansele unei agresiuni ruse la gurile Dunării sau în Republica Moldova, care este etapa în care se află grupul de luptă NATO pentru România.

”Sigur că sunt mai multe evaluări care s-au făcut la început. Actorii participanți au făcut evaluări diferite. Putin a crezut că durează 3 zile probabil și națiunea ucraineană, considerată de toată lumea ca o victimă, va cădea foarte repede, ca un castel de cărți de joc. Nu s-a întâmplat așa. Evident, noi, ceilalți credeam că va fi un război de o lună-două. După cum se vede, războiul are lucruri care te surprind. Astăzi, teoreticienii geopoliticii spun că trebuie să ținem cont că războiul este un caleidoscop (nu mai este o desfășurare clasică) în care apar elemente noi, elemente care schimbă ritmul războiului, care schimbă formele de conflict”, a declarat ministrul Apărării.

Întrebat cât de îngrijorătoare este apropierea agresiunii Rusiei de gurile Dunării, ministrul Apărării Naționale a subliniat că "nu este o perspectivă care să ne lase reci". "Însă, sunt puține șanse, așa cum spuneau și președintele german și președintele României, ca să vedem un conflict în această zonă - gurile Dunării sau Republica Moldova. Cred că nevoia pe care o are Republica Moldova din această perspectivă, în momentul ăsta, este de ajutor umanitar și de sprijin pentru integrarea europeană. Asta este cel mai important lucru", a mai spus Vasile Dîncu.

"Pe de altă parte, faptul că Rusia este aproape de gurile Dunării și dacă ne gândim și la posibila dezvoltare spre Odesa și încoace, oricum se află pe Insula Șerpilor, încă nu s-a tranșat acolo bătălia, sunt 22 de mile marine până la granița României, (...) înseamnă că interesele noastre de securitate în Marea Neagră sunt afectate în acest moment și evident că suntem îngrijorați. (...) Am fost cu mai mulți miniștri ai Apărării la Mihail Kogălniceanu. Majoritatea miniștrilor Apărării din Marea Britanie, din Belgia, Olanda, Italia, Germania care au fost acolo au arătat că îngrijorarea noastră este una firească și că avem dreptate de data aceasta, și s-au arătat, bineînțeles, îngrijorați și de faptul că Marea Neagră nu este deschisă de fapt circulației internaționale", a explicat ministrul Apărării.

Întrebat în acest context despre faza în care se află grupul de luptă NATO pentru România, Vasile Dîncu a detaliat că grupul de luptă de la Mihail Kogălniceanu, care a venit prin Comandamentul european al forțelor armate condus de Franța este complet. "Avem 500 de militari francezi, avem acolo 300 de militari belgieni, avem și olandezi. Cred că la acest grup urmează să vină, să se completeze și ultima variantă cu militarii portughezi".

(w882)

"Actualitatea este pentru celălalt battle group, cel care a fost stabilit odată cu cele 4 de prezență înaintată în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, deci cele care completează cumva cele 4 existente înainte mai înspre nord, cu încă 4 înspre sud, unde din nou Franța este națiune lider, în care Franța a anunțat deja prezența Belgiei, a Olandei, avem și alte propuneri. Însă, în principiu, Franța fiind națiunea cadru, negociază și alege partenerii pe care și-i ia", a subliniat oficialul.

Potrivit lui Dîncu, autoritățile române au trecut de faza de inspecții. "Am avut inspecții din partea națiunii cadru, au fost încântați de condițiile pe care le-au găsit la noi, au văzut și Mihail Kogălniceanu, și Cincu, și în alte zone". Decizia nu s-a luat încă definitiv, dar Cincu este una din posibilitățile foarte bune "pentru că sunt condiții foarte bune, poligoane aproape, muntele este aproape, se pot face aplicații interarme, se poate lucra tot timpul în această zonă".

"Intenționăm ca până în iunie, spre finalul lui iunie, când se va stabili acel concept strategic nou prin summit-ul NATO de la Madrid, să avem în principiu, în mare, definitivate toate condițiile și toată organizarea acestui battle group și probabil că până în vară, până în iulie sau august, să avem și prezența trupelor pe teritoriul nostru. De regulă, s-a produs destul de repede", a subliniat Dîncu, referindu-se la sosirea regimentului american din Germania.

***

Informații oferite de StirileTVR.ro.

 

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1