loader
Foto

Radu Carp: ”Rusia e pe cale să câștige războiul economic”

În ediția ”Radar geopolitic”, difuzată pe 2 iunie la TVR1, s-a făcut o radiografie a situației politice, economice și militare a războiului Rusiei în Ucraina.

 

RADAR GEOPOLITIC

Invitației ediției: Ștefan Dănilă, fost șef al statului major al armatei și Radu Carp, analist de politică externă, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Profesorul universitar Radu Carp spune că Rusia este pe cale să câștige războiul economic, iar din punct de vedere militar se stagnează: "Sunt presiuni uriașe asupra sistemului economic global și asupra Europei, pentru că inflația este prezentă în toate țările europene, nu doar în România. E un fenomen generalizat și s-a ajuns la niște cifre neîntâlnite. În Germania, de exemplu, în țările baltice, în România, în Republica Moldova - 25 la sută inflație. Este enorm. Iar din punct de vedere militar se stagnează."

Carp subliniază necesitatea deblocării exportului de grâne din Ucraina: "Este prioritatea zero a momentului, pentru a debloca economia mondială. Pentru că altfel, toate țările au de pierdut. Nu numai țările care sprijină Ucraina, nu numai Ucraina, ci și Rusia."

În privința coridorului maritim securizat, pentru deblocarea grânelor din silozurile din Ucraina, Radu Carp spune că, deocamdată, acesta este imposibil: "Orice variantă a unui asemenea coridor implică riscul să fie lovit de forțele armate ruse. Or, nimeni, în momentul de față, nu-și asumă acest risc."

Profesorul universitar spune că Rusia dezinformează și spune că Ucraina trebuie să demineze (minele din Marea Neagră, n. red) , ceea ce este fals: "Nu, e vorba de mine puse de Rusia, pe care scrie Fabricat în Ucraina pentru că sunt furate din Crimeea, după 2014. Deocamdată nu există o situație realistă pentru deblocarea acestei situații. România și alte țări încearcă cu disperare și cu toate forțele implicate din punct de vedere economic să ajute la deblocarea situației."

Carp spune că este o problemă de securitate alimentară pentru întreaga omenire: "Și Rusia are de pierdut, dar să nu uităm proporția: Ucraina este afectată 75 la sută, Rusia este afectată 25 la sută. Pierderile pentru Rusia, din această blocadă economică, sunt minime, raportat la pierderile pe care le are Ucraina."

Fost șef al statului major al armatei este de părere că războiul va mai dura și este departe de a se termina curând: "Suntem aproape în a 100-a zi de război și, așa cum spunea secretarul de stat american Blinken, este foarte probabil că de aici încolo vom număra lunile și războiul va continua pe o perioadă destul de mare. Nu ne așteptăm ca luptele să se oprească brusc."

Ștefan Dănilă subliniază faptul că Rusia a repurtat succese în Ucraina, a ocupat un sfert din teritoriu și, chiar dacă ofensiva merge lent, se înregistrează succes pe teren, regiunile Luhansk și Donețk fiind ocupate: "Din păcate, observăm pe teren o ofensivă a Federației Ruse, care, deși este destul de înceată, progresează și, în momentul de față, Ucraina este ocupată cam un sfert din teritoriul ei. [...] Au ocupat nu doar aproape întregile regiuni Luhansk și Donețk, au ocupat și zona Mariupolul, și au reușit să realizeze legătura cu Peninsula Crimeea, ceea ce, din punct de vedere militar, pentru Federația Rusă, este un succes. Este un succes pe care l-au plătit cu multe vieți, cu multe pierderi."

Moderator: Loara Ștefănescu

Producători: Delia Nicola și George Tudor

***

Informații oferite de Știrile TVR.

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1