loader
Foto

Radu Carp: ”Rusia e pe cale să câștige războiul economic”

În ediția ”Radar geopolitic”, difuzată pe 2 iunie la TVR1, s-a făcut o radiografie a situației politice, economice și militare a războiului Rusiei în Ucraina.

 

RADAR GEOPOLITIC

Invitației ediției: Ștefan Dănilă, fost șef al statului major al armatei și Radu Carp, analist de politică externă, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Profesorul universitar Radu Carp spune că Rusia este pe cale să câștige războiul economic, iar din punct de vedere militar se stagnează: "Sunt presiuni uriașe asupra sistemului economic global și asupra Europei, pentru că inflația este prezentă în toate țările europene, nu doar în România. E un fenomen generalizat și s-a ajuns la niște cifre neîntâlnite. În Germania, de exemplu, în țările baltice, în România, în Republica Moldova - 25 la sută inflație. Este enorm. Iar din punct de vedere militar se stagnează."

Carp subliniază necesitatea deblocării exportului de grâne din Ucraina: "Este prioritatea zero a momentului, pentru a debloca economia mondială. Pentru că altfel, toate țările au de pierdut. Nu numai țările care sprijină Ucraina, nu numai Ucraina, ci și Rusia."

În privința coridorului maritim securizat, pentru deblocarea grânelor din silozurile din Ucraina, Radu Carp spune că, deocamdată, acesta este imposibil: "Orice variantă a unui asemenea coridor implică riscul să fie lovit de forțele armate ruse. Or, nimeni, în momentul de față, nu-și asumă acest risc."

Profesorul universitar spune că Rusia dezinformează și spune că Ucraina trebuie să demineze (minele din Marea Neagră, n. red) , ceea ce este fals: "Nu, e vorba de mine puse de Rusia, pe care scrie Fabricat în Ucraina pentru că sunt furate din Crimeea, după 2014. Deocamdată nu există o situație realistă pentru deblocarea acestei situații. România și alte țări încearcă cu disperare și cu toate forțele implicate din punct de vedere economic să ajute la deblocarea situației."

Carp spune că este o problemă de securitate alimentară pentru întreaga omenire: "Și Rusia are de pierdut, dar să nu uităm proporția: Ucraina este afectată 75 la sută, Rusia este afectată 25 la sută. Pierderile pentru Rusia, din această blocadă economică, sunt minime, raportat la pierderile pe care le are Ucraina."

Fost șef al statului major al armatei este de părere că războiul va mai dura și este departe de a se termina curând: "Suntem aproape în a 100-a zi de război și, așa cum spunea secretarul de stat american Blinken, este foarte probabil că de aici încolo vom număra lunile și războiul va continua pe o perioadă destul de mare. Nu ne așteptăm ca luptele să se oprească brusc."

Ștefan Dănilă subliniază faptul că Rusia a repurtat succese în Ucraina, a ocupat un sfert din teritoriu și, chiar dacă ofensiva merge lent, se înregistrează succes pe teren, regiunile Luhansk și Donețk fiind ocupate: "Din păcate, observăm pe teren o ofensivă a Federației Ruse, care, deși este destul de înceată, progresează și, în momentul de față, Ucraina este ocupată cam un sfert din teritoriul ei. [...] Au ocupat nu doar aproape întregile regiuni Luhansk și Donețk, au ocupat și zona Mariupolul, și au reușit să realizeze legătura cu Peninsula Crimeea, ceea ce, din punct de vedere militar, pentru Federația Rusă, este un succes. Este un succes pe care l-au plătit cu multe vieți, cu multe pierderi."

Moderator: Loara Ștefănescu

Producători: Delia Nicola și George Tudor

***

Informații oferite de Știrile TVR.

4:40 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Producător Andrei-Victor Dochia

(Reluare)

5:05 Breaking fake news

Moderator Marian Voicu

Producător Marian Voicu

(Reluare)
 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1