loader
Foto

Răzvan Butaru: „Dovedim o gentilețe și o noblețe sufletească ieșite din comun”

Duminică, 29 mai, TVR 1 a continuat povestea românilor care au venit să-i ajute, cu tot ce au, pe cei fugiţi din calea războiului. Documentarul „Eroii din spatele liniei”, semnat de Răzvan Butaru, s-a văzut de la ora 18.00, la „Dosar România”. | VIDEO

 

Dosar România

„Știu că acest subiect a devenit unul obișnuit după 87 de zile, a devenit poate enervant, a devenit de nesuportat, a devenit chiar neinteresant. Dar vă rog să vedeți ce se află în spatele războiului, să descoperiți adevărul pribegilor, rămași în voia sorții și adevărul despre noi, românii. Nu suntem cei mai răi, cei mai înapoiați, nu suntem "idioții Europei", rămași nevaccinați.

Arătăm că, în momente de mare cumpănă în lumea întreagă, ne putem ridica cu mult peste condiția noastră şi dovedim o gentilețe și o noblețe sufletească ieșite din comun”, subliniază Răzvan Butaru, realizator al documentarului „Eroii din spatele liniei". Cu imagini filmate în primele zile ale războiului din Ucraina, la graniţa cu România, partea a doua a filmului se vede duminică, pe 29 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

„Am ajuns în Vama Siret pe 28 februarie, la 4 zile de la invazia Ucrainei de către Rusia lui Putin. Chiar dacă nici ei nu o duc grozav, chiar dacă și ei au probleme, chiar dacă relațiile dintre România și Ucraina nu au fost întotdeauna prea grozave, românii nici nu s-au gândit la toate astea, nu s-au mai gândit la trecut și au reacționat cu emoție, cu o uriașă empatie față de cei aflați în primejdie, de cei rămași pe drumuri, de zeci de mii de familii ucrainene, alcătuite acum doar din mame, bunici și copii, pentru că soții, bunicii și taţii copiilor sunt pe front. De la oameni simpli, cu venituri mai mult decât modeste, până la organizații și fundații, profesori sau directori generali voluntari în Vama Siret, elevi de liceu, preoți sau patroni de firme ori hoteluri, am întâlnit, la granița cu Ucraina și în toată Bucovina, întreaga societate românească adunată să ajute, fiecare după puterile și posibilitățile lui. Atâta emoție, altruism, devotament, camaraderie nu am mai văzut din decembrie ’89, în România”, mărturiseşte jurnalistul TVR.

(w882)

La marginea orașului Gura Humorului, descoperim, în cea de-a doua parte a documentarului „Eroii din spatele liniei”, povestea fantastică a unui patron de hotel, a unui profesor de liceu și a elevilor săi, care s-au organizat din primul moment în care au aflat că Rusia a invadat Ucraina. Cu ajutorul unei fundații, a sprijinului localnicilor și prin propriile lor forțe au preluat refugiații ucraineni și le-au pus la dispoziție toată energia lor pentru a îi ajuta.

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

***

Producător: Răzvan Butaru​

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1