loader
Foto

Roşcată, guralivă, cu o imaginaţie debordantă. „Anne cu "e" la sfârşit”, la TVR 1

O orfană săracă, dar isteaţă foc, transformă în bine viaţa noii sale familii şi a întregului orăşel din estul Canadei. Din 19 mai, o urmărim la TVR 1, în serialul canadian „Anne cu "e" la sfârşit”. De luni până vineri, ora 17.00.

 

„Anne cu "e" la sfârşit” ne transformă după-amiezile în bucurie, la TVR 1. Din 19 mai, după ce se încheie aventurile simpaticei Familii Durrell în Corfu, ne transpunem într-un nou timp şi loc: anul 1896, Canada şi urmărim un nou serial, adaptare a romanului „Anne de la Green Gables”, de Lucy Anne Montgomery. Cele 28 de episoade alături de „Anne cu "e" la sfârşit” se văd la TVR 1 de luni până vineri, de la ora 17.00.

(w882)

(w882)

În 1896, pe Insula Prinţul Edward din estul Canadei, Matthew şi Marilla Cuthbert, frate şi soră, trăiesc liniştiţi la mica lor fermă numită Green Gables. Apropiindu-se de vârsta a treia, cei doi se gândesc să adopte un băiat orfan care să-i ajute la treburile mai grele ale casei. Când ajunge la gară să ia copilul, Matthew descoperă că orfelinatul le-a trimis, în schimb, o fetiţă de 13 ani pe nume Anne Shirley, roşcată, guralivă, isteaţă foc şi cu o imaginaţie debordantă. Bărbatul se ataşează imediat de simpatica puştoaică, dar severa Marilla nu se lasă cucerită cu una, cu două. Nici restul comunităţii n-o primeşte cu braţele deschise pe orfana săracă, însă ea face faţă provocărilor cu inteligenţă, perseverenţă şi mai ales multă generozitate. Luptând să se facă acceptată şi să-şi găsească, în sfârşit, un cămin al ei, Anne va reuşi să transforme în bine viaţa noii sale familii şi a întregului orăşel.

(w882)

(w882)

Aproximativ 1800 de tinere de pe trei continente au fost prezente la audiţiile pentru rolul Anne Shirley, în urma unui simplu apel la casting. Cu ochi albaştri strălucitori, zâmbet efervescent şi voce zglobie, actriţa Amybeth McNulty a fost alegerea perfectă a producătorilor pentru rolul personajului principal, Anne cu "e" la sfârşit. Amybeth McNulty a fost preferată pentru capacitatea ei de a oferi un dialog „incredibil de consistent, dinamic și frumos”, potrivit producătoarei şi regizoarei Miranda de Pencier. La rândul său, actriţa canadiană Walley-Beckett o descrie ca fiind în același timp „luminoasă”, transparentă, inteligentă, empatică și emoțională.

Actriţa Amybeth McNulty, acum în vârstă de 21 de ani, s-a născut şi a crescut în Irlanda, dar are cetăţenie atât irlandeză, cât şi canadiană. Deşi în film e roşcată şi pistruiată, culoarea ei naturală e blondul. Amybeth McNulty a refuzat să joace în „Urzeala tronurilor” (2011), explicând că, fiind vegetariană, ea nu îmbracă ţinute din blană.

Într-un interviu al interpretei din rolul principal, Amybeth McNulty, a cărei carieră pe scenă a inclus şi roluri în Annie, The Sound of Music și Oliver!, iar pe ecran - Agatha Raisin și Clean Break, aceasta povesteşte că probele pentru rolul Anne „au constat în a vorbi cu copacii, cu florile și în abilitatea de a construi tronuri din crengi.”

(w882)

Titlul fiecărui episod din sezonul 1 al serialului „Anne cu "e" la sfârşit” este un citat din romanul din  „Jane Eyre” (1847), scris de Charlotte Brontë, pe când, în sezonul 2, titlul fiecărui episod este un citat din romanul „Middlemarch” (din 1871), ce poartă semnătura George Eliot. În cel de-al treilea sezon, titlurile episodelor sunt citate din romanul „Frankenstein” (1818), scris de Mary Shelley.

(w882)

În ciuda faptului că a avut succes și rating mare, serialul „Anne cu "e" la sfârşit” a fost anulat după al 3-lea sezon, din cauza neînţelegerilor dintre Netflix și CBC. Fanii serialului au lansat o campanie pe Twitter pentru a determina reluarea acestuia. Hashtag-ul #RenewAnnewithanE a fost folosit de peste un milion de ori de la anularea filmărilor. Producătorii au făcut demersuri pentru a lansa un al 4-lea sezon, cu o altă platformă de streaming sau pentru un episod final, dar, din păcate, nu s-au concretizat.

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1