loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum gestionăm copiii mici în izolare?

O altă categorie socială care suferă în această perioadă din cauza izolării la domiciliu este cea a copiilor, mai ales copiii mici, obișnuiți cu joaca și ieșitul zilnic în parcuri sau în aer liber.

 

Vreau să fiu sănătos!

Despre cum să gestionăm noi, ca părinți, această situație am vorbit cu dr. Iolanda Vivisenco-medic primar pediatrie; asistent universitar, doctor în medicină; Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", București.

1.Ce facem cu cei mici? Ieșim sau nu, cu ei, la plimbare?

dr. Iolanda Vivisenco: Ideal ar fi să ieșim minim 30 minute afară în fiecare zi cu cei mici, pentru o scurtă plimbare pe jos sau cu bicicleta. Copiii au nevoie zilnic de mișcare în aer liber pentru o dezvoltare armonioasă atât fizică, cât și psihică.

2.Statul în casă pe o perioadă mai îndelungată poate crea probleme de sănătate?

dr. Iolanda Vivisenco: Cu siguranță privarea de activitățile în aer liber poate afecta sănătatea copiilor. Apar probleme legate de alimentație, fie ca aceștia nu mai au poftă de mâncare, fie că mănâncă în exces, îndeosebi alimente nesanatoase. Apar tulburări de somn, deoarece activitățile de peste zi nu îi obosesc suficient. Pot apărea iritabilitate sau agitație, ori din contră apatie în cazul unor copii cu predispoziție în acest sens. În plus, statul în casă se asociază frecvent cu utilizarea excesivă a televizorului, tabletei ori telefonului. Acestea contribuie și ele la deteriorarea somnului sau a sănătății emoționale.

(w500) Iolanda Vi

3.Cu cei de vârstă puțin mai mare, mă gândesc la vârsta școlară mică, cum ar fi bine să procedăm, ca să nu resimtă atât de mult lipsa de activitate cu care erau obișnuiți?

dr. Iolanda Vivisenco: Părinții trebuie să stabilească un program zilnic, o rutină, astfel încât, pe lângă lectura, jocuri statice și activități intelectuale, legate de programa școlară, copiii să fie antrenați în activități fizice pentru a combate efectele dăunătoare ale sedentarismului. La vârsta aceasta mișcarea trebuie făcută sub forma de joacă, pentru a fi cât mai antrenantă pentru cei mici. Trebuie limitate pe cât posibil dispozitivele cu ecran, atunci când nu sunt folosite pentru ca cei mici să facă sport.

Care sunt principalele probleme medicale, ce pot să apară în această perioadă și cum ar trebui să le tratăm?

dr. Iolanda Vivisenco: Lipsa de activitate pe o perioadă mai lungă de timp, frecvent asociată cu aport alimentar crescut duce la creștere ponderală și chiar obezitate. Acumularea rapidă de kilograme în plus va afecta mobilitatea, intrându-se într-un cerc vicios. Sedentarismul scade și capacitatea cardiopulmonară, ceea ce va scădea rezistența copiilor la efort. În acest sens, părinții trebuie să supravegheze dieta copiilor în această perioadă și să se asigure că cei mici depun chiar și în interior suficient efort pentru a-și menține tonusul.

Nu trebuie să neglijăm nici aspectele psihoemoționale, existând în această perioadă riscul apariției sau agravării tulburărilor anxioase sau depresive, mai ales în rândul copiilor mai mari și al adolescenților.

Care ar fi cele mai importante reguli de igienă cu care ar trebui să ne educăm copiii încă de mici?

dr. Iolanda Vivisenco: Încă de la vârste mici părinții trebuie să le explice copiilor importanța spălării mâinilor când intră în casă, înainte de masă sau după ce folosesc toaleta. Alte gesturi importante pentru igiena personală sunt descălțatul la intrarea în casă și schimbarea hainelor purtate afară. Copiii trebuie, de asemenea, învățați de la vârste fragede că atunci când sunt răciți, trebuie să își acopere gura când tușesc ori strănută și să folosească șervețele pentru a-și sterge nasul. Aceste gesturi trebuie urmate de spălarea mâinilor, pentru a nu contamina suprafețele atinse ulterior. Îndeosebi în colectivitate copiii ar trebui să fie învățați să nu împartă căni, tacâmuri ori sticle, cu ceilalți copii.

Beatrice Cioba-producător emisiunea “Vreau să fiu sănătos”

16:00 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

16.00*Tenis de câmp feminin : Caroline Garcia-Jaqueline Cristian

Comentator Daniel Chican

Transmisiune directa

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

(redifuzare) Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Protectia animalelor

Invitaţi: Hilde Tudora-șefa biroului Protecția Animalelor-Consiliul Județean Ilfov,Aurelian Ștefan-medic veterinar, director Homeless Animal Hospital

Producător Ioana Mureşan

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1