SĂNĂTATE: Cum gestionăm copiii mici în izolare?
joi, 23 aprilie 2020
O altă categorie socială care suferă în această perioadă din cauza izolării la domiciliu este cea a copiilor, mai ales copiii mici, obișnuiți cu joaca și ieșitul zilnic în parcuri sau în aer liber.
Copii - televizor - ecrane

Despre cum să gestionăm noi, ca părinți, această situație am vorbit cu dr. Iolanda Vivisenco-medic primar pediatrie; asistent universitar, doctor în medicină; Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", București.

1.Ce facem cu cei mici? Ieșim sau nu, cu ei, la plimbare?

dr. Iolanda Vivisenco: Ideal ar fi să ieșim minim 30 minute afară în fiecare zi cu cei mici, pentru o scurtă plimbare pe jos sau cu bicicleta. Copiii au nevoie zilnic de mișcare în aer liber pentru o dezvoltare armonioasă atât fizică, cât și psihică.

2.Statul în casă pe o perioadă mai îndelungată poate crea probleme de sănătate?

dr. Iolanda Vivisenco: Cu siguranță privarea de activitățile în aer liber poate afecta sănătatea copiilor. Apar probleme legate de alimentație, fie ca aceștia nu mai au poftă de mâncare, fie că mănâncă în exces, îndeosebi alimente nesanatoase. Apar tulburări de somn, deoarece activitățile de peste zi nu îi obosesc suficient. Pot apărea iritabilitate sau agitație, ori din contră apatie în cazul unor copii cu predispoziție în acest sens. În plus, statul în casă se asociază frecvent cu utilizarea excesivă a televizorului, tabletei ori telefonului. Acestea contribuie și ele la deteriorarea somnului sau a sănătății emoționale.

(w500) Iolanda Vi

3.Cu cei de vârstă puțin mai mare, mă gândesc la vârsta școlară mică, cum ar fi bine să procedăm, ca să nu resimtă atât de mult lipsa de activitate cu care erau obișnuiți?

dr. Iolanda Vivisenco: Părinții trebuie să stabilească un program zilnic, o rutină, astfel încât, pe lângă lectura, jocuri statice și activități intelectuale, legate de programa școlară, copiii să fie antrenați în activități fizice pentru a combate efectele dăunătoare ale sedentarismului. La vârsta aceasta mișcarea trebuie făcută sub forma de joacă, pentru a fi cât mai antrenantă pentru cei mici. Trebuie limitate pe cât posibil dispozitivele cu ecran, atunci când nu sunt folosite pentru ca cei mici să facă sport.

Care sunt principalele probleme medicale, ce pot să apară în această perioadă și cum ar trebui să le tratăm?

dr. Iolanda Vivisenco: Lipsa de activitate pe o perioadă mai lungă de timp, frecvent asociată cu aport alimentar crescut duce la creștere ponderală și chiar obezitate. Acumularea rapidă de kilograme în plus va afecta mobilitatea, intrându-se într-un cerc vicios. Sedentarismul scade și capacitatea cardiopulmonară, ceea ce va scădea rezistența copiilor la efort. În acest sens, părinții trebuie să supravegheze dieta copiilor în această perioadă și să se asigure că cei mici depun chiar și în interior suficient efort pentru a-și menține tonusul.

Nu trebuie să neglijăm nici aspectele psihoemoționale, existând în această perioadă riscul apariției sau agravării tulburărilor anxioase sau depresive, mai ales în rândul copiilor mai mari și al adolescenților.

Care ar fi cele mai importante reguli de igienă cu care ar trebui să ne educăm copiii încă de mici?

dr. Iolanda Vivisenco: Încă de la vârste mici părinții trebuie să le explice copiilor importanța spălării mâinilor când intră în casă, înainte de masă sau după ce folosesc toaleta. Alte gesturi importante pentru igiena personală sunt descălțatul la intrarea în casă și schimbarea hainelor purtate afară. Copiii trebuie, de asemenea, învățați de la vârste fragede că atunci când sunt răciți, trebuie să își acopere gura când tușesc ori strănută și să folosească șervețele pentru a-și sterge nasul. Aceste gesturi trebuie urmate de spălarea mâinilor, pentru a nu contamina suprafețele atinse ulterior. Îndeosebi în colectivitate copiii ar trebui să fie învățați să nu împartă căni, tacâmuri ori sticle, cu ceilalți copii.

Beatrice Cioba-producător emisiunea “Vreau să fiu sănătos”

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României