loader
Foto

Galerie foto

Săptămâna competiţiilor sportive la TVR

Iubitorii sporturilor sunt invitaţi să urmărească la Televiziunea Română cele mai interesante competiţii interne sau internaţionale care se desfăşoară în această perioadă.

 

Fie că este vorba de handbal, în Liga Florilor, sau rugby, în Liga Naţională, partide pe care le puteţi urmări la TVR 1 sau TVR 2, ori veţi alege să vizionaţi fotbal, meciurile Campionatului European U17, volei feminin şi volei masculin, în Golden League, respectiv Silver League, la TVR 3, competiţiile sportive se vor difuza în direct şi vor fi susţinute de comentariile jurnaliştilor TVR.

HANDBAL FEMININ, LIGA FLORILOR

Rapid – CSM Craiova (joi, 26 mai, ora 18.00. Etapa 25, TVR 3)

Zalău-CSM Bucureşti (joi, 26 mai, ora 18.00. Etapa 25, TVR 2)

„Pentru a mai avea o şansă la titlu, CSM este obligată să câştige. Trebuie însă să câştige în sala „Gheorghe Tadici”, din Zalău, acolo unde se câştigă destul de greu meciuri, pentru că fanii întreţin o atmosferă extraordinară. CSM Bucureşti va lupta împotriva antrenorului Gheorghe Tadici, care în ultimii 20 de ani a avut cele mai mari performanţe cu echipa naţională”, spune comentatorul Dragoş Bocanaciu despre tansmisiunea directă de la Zalău.

CSM Bucuresti-CS Minaur Baia Mare (duminică, 29 mai, ora 15.30. Etapa 26, TVR 2).

„Rapid si CSM se lupta pentru titlu în Liga Florilor. Rapid are un punct avans şi mai sunt două etape. Joi, în penultima etapa, Rapid are meci acasă cu CSM Craiova, pe TVR 1, de la ora 18.00. De la aceeaşi oră, CSM joacă în direct pe TVR 2 la Zalău, cu HC Zalău. Titlul se va decide duminică, atunci când va avea loc ultima etapă. SCM Râmnicu Vâlcea- Rapid (TVR1) şi CSM-Minaur (TVR 2). Cele două meciuri vor fi în direct la TVR, de la ora 15.30. Săptămâna trecută, în weekend, CSM a câştigat Cupa României”, a spus comentatorul Cristian Mîndru.

La TVR 3 este o săptămână în care se vor difuza următoarele competiţii sportive: fotbal, volei feminin, volei masculin şi rugby.

FOTBAL MASCULIN. Campionatul European U17.

Semifinala I – duminică, 29 mai, de la ora 22.00;

Semifinala II - duminică, 29 mai, de la ora 0.00;

Finala – miercuri, 1 iunie, de la ora 23.15.

Cea de-a 19-a ediţie UEFA EURO sub 17 ani, masculin, se desfăşoară în Israel. Partidele susţinute de cele 16 echipe aflate în competiţie sunt găzduite în patru oraşe. Seminifinalele şi finala se vor desfăşura în oraşul Netanya, la 30 km de Tel Aviv. Olanda este campioana en titre din 2019, pentru că în 2020 şi 2021 turneul a fost anulat din cauza pandemiei.

VOLEI FEMININ. Golden League

România – Ucraina (marţi, 24 mai, ora 17.00)

Ucraina – România (miercuri, 25 mai, ora 17.00)

Ambele partide cu Ucraina se vor desfăşura în România. Transmisiune directă. Comentator: Dragoş Cojocaru

Naționala feminină de volei a României concurează în Golden League. Anul acesta, echipa va fi angrenată în două competiții, pe lângă aceasta având programate, în perioada 20 august – 11 septembrie, meciurile din preliminariile Campionatului European. România face parte din Grupa C, unde va întâlni pe Ucraina și pe Ungaria. Toate meciurile de acasă ale echipei noastre vor avea loc la Alexandria. Prima partidă, cu Ungaria, va avea loc la Budapesta, pe 4 iunie, de la ora 19.00. Echipa noastră este antrenată de spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez (44 de ani). Lotul, aflat în pregătire la Alexandria, cuprinde 17 jucătoare şi are o singură voleibalistă care joacă peste hotare, Adelina Ungureanu, care evoluează de trei ani în Italia.

VOLEI MASCULIN. Silver League.

Romania-Macedonia de Nord (sâmbătă, 28 mai, ora 14.00)

Naționala masculină a României joacă în Silver League, iar obiectivul este promovarea în Golden League. România face parte din grupa B, alături de echipele Albaniei, Bosniei Herțegovina și Macedoniei de Nord.

La Galați se vor disputa și meciurile din Silver League, competiție care este una și de verificare pentru preliminariile Campionatului European. Meciurile din Silver League sunt importante și pentru că două dintre adversarele din grupă ne vor fi colege de grupă şi în preliminariile CE. E vorba de Albania și Bosnia și Herțegovina. Cea de-a patra echipă din seria pentru Europene este Elveția.

Antrenorul naționalei României este Sergiu Stancu, tehnicianul echipei Arcada Galați, câștigătoarea ultimelor patru titluri de campioană în Divizia A1 la volei masculin. Singurul stranier din lot este Adrian Aciobăniței, care este legitimat în Franța, la Chaumont. Lotul aflat la pregătire la Galați are şi un debutant, pe Andrei Druță, de la Știința București, care evoluează pe postul de universal. Cel mai tânăr component al lotului este Daniel Chițigoi (17 ani).

RUGBY. LIGA NAŢIONALĂ

Etapa 6 (ultima)

CS Năvodari – RC Bârlad (TVR 1, sâmbătă, 28 mai, ora 12.00)

CSU Cluj – Petroşani (TVR 3, duminică, 29 mai, ora 17.00)

„U Cluj, echipă cu tradiţie în rugby, va întâlni Ştiinţa Petroşani, echipă care revine pe primul eşalon al rugbyului românesc după o lungă pauză. În echipele U Cluj şi Ştiinţa Petroşani evoluează jucători consacraţi, care au jucat la echipa naţională. Se preconizează una dintre cele mai echilibrate partide, un examen pentru Minerii din Petroşani, care îşi vor măsura forţele cu studenţii clujeni. Meciul contează pentru Grupa A a Ligii Naţionale de rugby, care din acest an adună la start 14 formaţii împărţite în două grupe valorice”, spune comentatorul Alex Roman.

Credite foto: volei FOTO: CEV

handbal de pe FB CSM Bucuresti (2020). Foto Sabin Malisevschi

7:00 Universul credinţei

Prezintă Andrei Victor Dochia

“Catholica”-Reuniunea Conclavului de la Vatican în vederea alegerii succesorului Papei Francisc în Scaunul Pontifical a fost cel mai important eveniment religios al acestei săptămâni;

-„Evenimentele săptămânii”-În perioada 30 aprilie-8 mai s-a desfășurat la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca pelerinajul la moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena. Cinstitele relicve au fost aduse de la Patriarhia Veneției în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române;

-În data de 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc deshumarea moaștelor Sfinților Cuviosi Paisie Olaru și Cleopa Ilie, doi mari duhovnici ai românilor din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți cuvioși a avut loc pe 4 februarie 2025, cu prilejul aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane;

-Sărbătoarea Sfintei Matrona la Schitul Darvari din București. Sfânta Matrona cea Oarbă a fost sărbătorită pentru prima dată la Schitul Darvari din București, după ce așezământul monahal a primit luna trecută un fragment din moaștele sale;

-Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Noul la Mănăstirea Radu Vodă din București;

-„Cartea de duminică”-Sfânta Matrona de la Moscova;

-„Dialogurile diminetii”-Invitatul jurnalistului Răzvan Bucuroiu este cercetătorul Petre Guran, care ne vorbește despre marile cărți ale umanității;

-„Reportaj”-Mănăstirea Caraiman, situată la poalele impunatorului masiv Caraiman din Bușteni, este un loc de o frumusețe aparte. Lăcașul monahal atrage pelerini și turisti deopotrivă, indiferent de anotimp. Acest locaș monahal a fost vizitat de o echipă a emisiunii noastre înaintea hramului Învierii Domnului.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1