loader
Foto

Galerie foto

Soarele, clătitele și lipovenii din Dobrogea

Ne-am luat rămas bun de la iarnă alături de lipovenii din Dobrogea. Am pătruns în lumea lor şi am descoperit o sărbătoare străveche, numită Masleniţa sau „Săptămâna Clătitelor”, vineri, 17 martie, de la ora 15.55, la „Europolis”, pe TVR 1.

 

Europolis

Cu „Europolis”, emisiunea prin care călătorim săptămânal în România multietnică, am ajuns în fascinanta Dobrogea, la comunitățile rușilor lipoveni care au sărbătorit Săptămâna Clătitelor sau Maslenița. Am aflat cum se face sbornikul, cum arată cusătura decorativă încrețită, denumită „pielea găinii” și care sunt culorile pe care le poartă azi brăilencele, într-o ediție „Europolis” semnată de Dana Ioniță și Nicoleta Dumitrache. Vineri, 17 martie, de la ora 15.55, la TVR 1.

(w882)

I se spune Maslenița, Săptămâna Clătitelor, Săptămâna Albă sau a Brânzei şi este una dintre cele mai vesele săptămâni din an. Din cele mai vechi timpuri, există astfel de sărbători păgâne pentru a marca ciclul schimbării anotimpurilor. În Rusia, în ultima zi a iernii se ardea o păpușă de paie, iar participanții începeau un dans în jurul ei. Sperietoarea simboliza iarna, iar dându-i foc, făceau loc renașterii și căldurii soarelui.

(w882)

Inițial un obicei păgân legat de calendarul solar străvechi, Masleniţa a fost preluată de Biserica Ortodoxă și este acum integrată în obiceiul pascal. Este modul rușilor lipoveni de a se pregăti pentru Postul Paștelui, pentru cumpătare, înțelegere sau fapte bune.

Dar cine sunt rușii lipoveni?

O minoritate etnică fascinantă și plină de mister, rușii lipoveni au o istorie tumultoasă. Ei sunt urmașii staroverilor, credincioși de rit vechi care au fugit din cauza persecuțiilor bisericii oficiale ruse pentru a-și păstra credința ca la cea dintâi creștinare, în secolele XVII-XVIII. Împrăștiați în întreaga lume, prigoniții s-au așezat și pe teritoriul actual al României, unde au rămas de mai bine de trei secole. Astăzi, urmașii acestor pribegi le păstrează memoria și își pomenesc străbunii cu mare respect. Un exemplu de supraviețuire prin credință, rușii lipoveni au venit cu multe obiceiuri care s-au păstrat sute de ani ca marcă identitară.

În perioada comunistă, Maslenița nu s-a ținut oficial, dar a fost reluată după 1990 în comunitățile din Dobrogea. În fiecare an, cu 56 de zile înainte de Paști, lipovenii se află timp de o săptămână sub semnul soarelui. Prin dans, cântec și preparate tradiționale, este marcată trecerea de la iarnă la primăvară și pregătirea pentru Postul Mare.

„Câte blîni ai mâncat, atâtea zile ai câștigat”.

(w882)

Echipa Alte Minorități a ajuns la comunități din Dobrogea pentru a descoperi care sunt obiceiurile şi mâncărurile specifice acestei sărbători și cum se ocupă lipovencele de fiecare etapă: pregătirea alimentelor, dansurile circulare, cusutul batistelor cu rol ceremonial sau pregătirea instrumentarului ritual.

Denumirea de „masleniţa” vine de la cuvântul „maslu”, care înseamnă unt sau ulei. Reprezentantele acestei minorităţi pregătesc rețete delicioase fără carne, cu lactate și ulei: „blîni” (clătite), „vareniki” (colţunaşi), „pampuşki” (plăcinte), „pirojeniki” (gogoși). De ce sunt așa importante clătitele? Pentru că sunt rotunde, rumenite, calde și simbolizează soarele și puterea lui de a reda viața. De aceea, superstiția spune că trebuie să mănânci cât mai multe blîni în săptămâna acestei sărbători. Numai așa aduni zile de viață în plus.

(w882)

Jurnalista Dana Ioniță a vizitat Comunitatea Ruşilor Lipoveni Galuboe More din Constanţa, comunitate care numără aproximativ 1000 de membri. În reportajul pe care l-am urmărit în emisiunea „Europolis”, vineri, 17 martie, ora 15.55, la TVR 1, ea a surprins pregătirile de Maslenița, sărbătoare care este despre familie, așa cum ne arată și denumirile unor zile: vineri – serile soacrei mici sau sâmbătă – șezătorile cumnatei. Duminica, ultima zi din Săptămâna Albă, este ziua iertării și toată comunitatea se împacă și uită supărările de peste an pentru a putea intra în Postul Mare.

(w882)

În comunitatea lipovenilor din Brăila, jurnalista Nicoleta Dumitrache a surprins cum aceştia au deschis sărbătoarea cu hora tradițională (haravot) și, așa cum se întâmplă astăzi la oraș, au continuat la restaurant, unde ansambluri din Brăila – „Tihii Dunai” și „Dunaisckie Rozî” și ansambluri din Deltă - „Sinicika” de la Mila 23, ansamblul „Kalina” din Periprava, ansamblul „Enat-Cazacii” – au reinterpretat şi pus în scenă momente ale obiceiului. Printre participanți o întâlnim şi pe Ana Oprea, profesoară, membră a ansamblului folcloric „Tihii Dunai”, care scrie pentru revista comunității rușilor lipoveni („Zorile”) și coase un sbornik. Este acea bonetă (tichie) care strânge părul femeilor măritate. A fost atrasă de aceste podoabe atât de importante pentru costumul tradițional al rușilor lipoveni de când era doar o copilă. Dar cum meșteșugul era ținut secret, transmis din generație în generație și păstrat în familie, Ana Oprea l-a furat, dar spune că și azi mai învață.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre comunităţile din România diversă, informații și înregistrări ale emisiunilor realizate de echipa Alte Minorităţi se găsesc pe pagina de Facebook Alte Minorități.

credit foto: Vladimir Chirilov, FB Comunitatea Ruşilor Lipoveni România

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Doctori fără de arginți

Invitați: dr. Adriana Mihalaș, medic primar medicină de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din București și PCuv. Protosinghel Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic din cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei

”Facem și noi un bine?” este întrebarea închisă cu care, dr. Adriana Mihalaș, a deschis multe uși pentru semeni aflați în dificulate. Invitații noștri pun mare preț pe educația medicală cu valorificarea și conștientizarea sănătății. În anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, au demarat cursuri de prim ajutor, activități de instruire a personalului medical dedicat slujirii aproapelui și nu numai. Învățăm că atitudinea face diferența și fiecare dintre noi poate schimba ceva în jur!

Se alătură discuției: din Marea Britanie, lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog, cetățean de onoare comuna Vama, Gura Humorului

De mai bine de 13 ani vine în Vama, localitatatea bunicilor, unde atrage profesioniști de top din țară și străinătate și face workshop de pneumologie cu ecograf, aparate de bronhoscopie de unică folosință pe care le aduce cu generozitate, pentru a-i învăța pe cursanți tot ce este nou în lume, în domeniul lui. Ideea ca Gura Humorului să devină stațiune balneoclimaterică de recuperare cardiorespiratorie îi aparține. Fiecare român, indiferent unde l-a purtat destinul, poate face ceva pentru locurile natale și pentru România!

* Tratamente stomatologice moderne

Invitat: dr. Luisa Caragea, medic stomatolog, competenţă în implantologie, coordonator echipă medicală

Stomatologul are un rol important în zâmbetul nostru, iar stomatologia modernă se poate mândri cu progrese considerabile. Lipsa accesului la tratamente conduce, de obicei, spre reabilitări orale totale. Pentru a vă bucura din nou de dinți ficși în 24 de ore și de o mușcătură corectă mult timp, dar mai ales, pentru evitarea complicațiilor, e important să știți că implanturile necesită îngrijiri deosebite! Cavitatea bucală este ușa spre sănătatea generală, motiv pentru care, este vital să avem grijă de ea! Prin controale periodice la interval de 6 luni, putem preveni afecțiuni stomatologice, dar, mai ales pierderea danturii care poate afecta sănătatea organismului și calitatea vieții.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Preot Ilie Mirel, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor
Gabriela Bokor şi Stefan Cazacu, muzicieni-

Teme

-Pe 6 mai incepe a treia editie CellEAST, primul festival de violoncele din Romania, aflat de acum la 3-a ediţie

-Evenimentul ofera, pe langa traditionalele concerte, si masterclass-uri cu profesori renumiti

-CellEAST face parte din seria de competitii internationale

Diana Mănăilă şi Vladimir Purdel actori , de la Teatrul Luceafarul despre piesa "The Brainstorm"

Teme

-piesa este o calatorie in interiorul emotional al celei mai putin cunoscute si intelese etape de viata a oamenilor-adolescenţa

-un spectacol actual cu personaje imprumutate din viata reala: adolescenti rebeli, copii de bani gata, consumatori de droguri, adulti depasiti de situatie etc

-piesa este un strigat pe care tinerii (nu doar din Romania) il adreseaza de multa vreme: uitaţi-va si la noi!

Maria Buză, actriţă şi Victor Bucur, regizor

Teme

-din 11 mai, Maria Buză intră în distribuţia musicalului "Te iubesc, te vreau, dar te schimbi"-cum a venit aceasta schimbare

-Maria Buză a abordat numeroase genuri muzicale, cum a privit ideea de musical

-pe 9 mai ne invita, alaturi de sotul ei, George Patrascu, la o "Seară boierească"

Paula Seling, cântăreaţă, compozitoare

Teme

-la TVR 1, de Paste, concert aniversar Paula Seling la 25 de ani de cariera

Cezar Ioan, educator de vinuri si gastronomie

Teme

-stim ce preferam să mâncam de Paşte, dar cu ce vin şi cum le asortam

-ce inseamna educatia vinului şi a gastronomiei

-(mai) ştim să respectam mancarea si bautura?

Carmen Rusu şi Grigore Leşe -despre traditii în Sarbatorile Pascale

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1