loader
Foto

Ştefan Bănică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1: „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere” | VIDEO

Luni, 13 noiembrie, ora 23.00, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, Ştefan Bănică, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, au recompus amintiri, ca într-un puzzle, din cariera de peste 30 de ani a artistului.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Continuă sărbătoarea celor 20 de ani de existență a emisiunii „Nocturne” cu un invitat special care, la rându-i, aniversează anul acesta 20 de ani de concerte la Sala Palatului: Ștefan Bănică. Un număr impresionant de ani pe cea mai râvnită scenă a României. O cifră rotundă, în spatele căreia se află zeci de spectacole, sute de ore de repetiții, inspirație cât cuprinde, dar și iubirea unui public sedus de vocea și energia artistului. Un public care l-a urmat peste tot – la teatru, la cinema, la televizor, la concerte...

Luni, 13 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR 1, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, au stârnit și recompus amintiri ca într-un puzzle, începând cu Liceul „I.L.Caragiale” și gașca „Rotunzii”, apoi un binemeritat popas în televiziune, continuând cu Teatrul Bulandra, o șansă imensă oferită lui Ștefan Bănică de către regizorul Liviu Ciulei, parcurgând astfel, etapă cu etapă, drumul care l-a transformat într-o adevărată vedetă.

Cariera de peste 30 de ani a lui Ștefan Bănică este strâns legată de tatăl său, seniorul Ștefan Bănică. „Dacă ești ursit să faci un lucru, el va veni. Eu am fost influențat de personalitatea tatălui meu”, spune invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, luni, 13 noiembrie. Cu școala lui Ion Cojar, dar și cu cea a lui Liviu Ciulei în ADN-ul său profesional, Ștefan Bănică pornea să cucerească lumea cu roluri grele, deloc comode, precum cele din „Revizorul”, „Pescărușul”, „Hamlet” sau „Cui i-e frică de Virginia Woolf”.

Când vine vorba despre mentori, despre modele, Ştefan Bănică îşi aduce aminte de admiraţia şi umilinţa cu care el sau colegii săi priveau de jos în sus la aceştia. Lucrurile nu mai stau la fel azi. „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere”, consideră Ştefan Bănică.

În cei mai grei ani ai comunismului, prin filme ca „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”, Ștefan, colegii și profesorii săi ofereau tinerilor, și nu numai, un mic fascicul de lumină colorată în marea de cenușiu specifică vremurilor.

În 1990, alături de actrița Emilia Popescu, Ştefan Bănică înregistra la Televiziunea Română primul lui show de varietăți. Multe altele i-au urmat, cel mai adesea cei doi – Ştefan şi Emilia - fiind asemănați cu predecesorii lor, seniorul Bănică și Stela Popescu. Ce onoare mai mare?

Întrebat de Marina Constantinescu dacă e conştient că lumea îl percepe ca fiind arogant şi că are o aură de intangibilitate, Ştefan Bănică a răspuns simplu: „Aparența aroganței este prețul unei popularități timpurii”. Dar discuţia integrală a fost luni, 13 noiembrie, de la ora 23.00, la „Nocturne”, pe TVR 1.

Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului s-au numărat printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1