loader
Foto

Subiecte, în premieră, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 7 mai, ora 18.50, TVR 1 vă invită să aflați despre pictorul Quentin Matsijs, războiul civil spaniol, Tikal și Indiile de Vest.

 

Teleenciclopedia

QUENTIN MATSIJS: CĂMĂTARUL ŞI SOŢIA LUI (ep.1) premieră

În veacul al XVI-lea, Flandra devenise noul „focar” de creație al Europei. În 1514, în atelierul din inima orașului Antwerpen, pictorul Quentin Matsijs termina, la cei 48 de ani ai săi,   pânza „Cămătarul și soția lui, un tablou încărcat cu multe simboluri și înțelesuri.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.1) premieră

Izbucnit în iulie 1936, Războiul Civil împărțea Spania în două tabere: republicanii, loiali Frontului Popular cu înclinații de stânga, ce câștigase democratic alegerile, și naționaliștii generalului Francisco Franco. Trecuseră doi ani de lupte grele și situația nu se ameliora. În  octombrie 1938, reporterul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral plecau pe front, în calitate de corespondenți. Materialele lor jurnalistice trebuiau să crească tirajul prestigiosului jurnal, Paris Soir, unde lucrau.

TIKAL (ep. 3) premieră

Tikal a progresat mai ales între secolele al III-lea și al IX-lea, iar la sfârșitul veacului al VII-lea avea deja două milioane de locuitori. Începutul anului 378 a marcat, însă, o schimbare majoră în istoria orașului, când a fost atacat de reprezentanți din Teotihuacan, cel mai mare din oraș Americile precolumbiene și, probabil, a șasea metropolă a lumii, în prima jumătate a mileniului I.

INDIILE DE VEST (ep.2) premieră

În Indiile de Vest, natura a prosperat extraordinar, profitând de mineralele conținute de cenușa vulcanică, de cele 11-13 ore de lumina solară zilnică și de precipitațiile bogate. La dezvoltarea pădurilor tropicale din Caraibe contribuie peste 70 de specii de animale, printre care și liliecii frugivori, cu rol cheie în polenizare și răspândirea semințelor.

***

Emisiunea poate fi urmărită în reluare, luni, 9 mai, ora 4.50, la TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1