loader
Foto

Subiecte, în premieră, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 7 mai, ora 18.50, TVR 1 vă invită să aflați despre pictorul Quentin Matsijs, războiul civil spaniol, Tikal și Indiile de Vest.

 

Teleenciclopedia

QUENTIN MATSIJS: CĂMĂTARUL ŞI SOŢIA LUI (ep.1) premieră

În veacul al XVI-lea, Flandra devenise noul „focar” de creație al Europei. În 1514, în atelierul din inima orașului Antwerpen, pictorul Quentin Matsijs termina, la cei 48 de ani ai săi,   pânza „Cămătarul și soția lui, un tablou încărcat cu multe simboluri și înțelesuri.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.1) premieră

Izbucnit în iulie 1936, Războiul Civil împărțea Spania în două tabere: republicanii, loiali Frontului Popular cu înclinații de stânga, ce câștigase democratic alegerile, și naționaliștii generalului Francisco Franco. Trecuseră doi ani de lupte grele și situația nu se ameliora. În  octombrie 1938, reporterul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral plecau pe front, în calitate de corespondenți. Materialele lor jurnalistice trebuiau să crească tirajul prestigiosului jurnal, Paris Soir, unde lucrau.

TIKAL (ep. 3) premieră

Tikal a progresat mai ales între secolele al III-lea și al IX-lea, iar la sfârșitul veacului al VII-lea avea deja două milioane de locuitori. Începutul anului 378 a marcat, însă, o schimbare majoră în istoria orașului, când a fost atacat de reprezentanți din Teotihuacan, cel mai mare din oraș Americile precolumbiene și, probabil, a șasea metropolă a lumii, în prima jumătate a mileniului I.

INDIILE DE VEST (ep.2) premieră

În Indiile de Vest, natura a prosperat extraordinar, profitând de mineralele conținute de cenușa vulcanică, de cele 11-13 ore de lumina solară zilnică și de precipitațiile bogate. La dezvoltarea pădurilor tropicale din Caraibe contribuie peste 70 de specii de animale, printre care și liliecii frugivori, cu rol cheie în polenizare și răspândirea semințelor.

***

Emisiunea poate fi urmărită în reluare, luni, 9 mai, ora 4.50, la TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1