loader
Foto

Succesiunea internațională. Circulația simplificată a actelor notariale

În ediţia de miercuri, 17 mai, a emisiunii „Oamenii şi Legea” am aflat despre succesiunea internaţională, un subiect de interes mai ales pentru românii din diaspora. De la ora 13:00, pe TVR 1.  

 

Oamenii și Legea

Ce lege se aplică unei succesiuni internaţionale? Ce acte sunt necesare? Ce pot face cetăţenii români aflaţi în străinătate în legătură cu succesiunile rudelor lor aflate în România? Unde se pot adresa şi cu ce costuri? Ce este Certificatului European de Moştenitor, cine îl eliberează şi în ce situaţii este nevoie de el? Aşadar, în ediţia de miercuri, 17 mai, a emisiunii „Oamenii şi Legea” s-a discutat despre succesiunea internaţională, un subiect de interes mai ales pentru românii din diaspora.

(w882)

În direct, de la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Ioana OLARU, notar.

(w882)

La nivel european, succesiunile transfrontaliere sunt tratate în mod coerent, în temeiul unei singure legislaţii şi de către o singură autoritate. În principiu, instanţele judecătoreşti din statul membru în care cetăţenii şi-au avut ultima reşedinţă obişnuită vor fi competente să dezbată succesiunea şi se va aplica legislaţia acestui stat membru. Cu toate acestea, cetăţenii pot opta ca legea ţării a căror cetăţenie o deţin să fie cea care să se aplice succesiunii lor. Prin aplicarea unei singure legi de către o singură autoritate în cazul unei succesiuni transfrontaliere se evită proceduri paralele şi hotărâri judecătoreşti eventual contradictorii. De asemenea, hotărârile pronunţate într-un stat membru sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană, fără să fie nevoie de nicio procedură specială.

Certificatul European de Moştenitor este documentul eliberat de autoritatea care se ocupă de succesiune şi poate fi folosit de către moştenitorii, legatarii, executorii testamentari sau administratorii succesiunii în scopul dovedirii statutului şi al exercitării drepturilor sau a competenţelor lor în alte state membre ale Uniunii Europene. Odată emis, documentul va fi recunoscut în toate statele U.E, fără a fi necesară nicio altă procedură specială.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR

• Delia APOSTOL-HANZELIK

• Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

0:05 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

1:35 Visătorii

Telecinemateca (MOONSTRUCK-SUA, 1987)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Norman Jewison

Cu: Cher, Nicolas Cage, Danny Aiello

*Comedie. Redactor Vlad Ţurcan

*3 premii Oscar 1988, pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Cher), cea mai bună actriţă în rol secundar (Olympia Dukakis), cel mai bun scenariu

*2 premii Globul de Aur 1988, pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Cher), cea mai bună actriţă în rol secundar (Olympia Dukakis)

(Reluare)
 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1