Ediţii speciale de la Summitul şi Forumul Inițiativei celor Trei Mări, desfăşurate la Bucureşti, au fost pregătite de jurnaliştii Ştirilor TVR pentru 6 şi 7 septembrie. Am aflat toate informaţiile despre întâlnirile de cooperare dintre cele 12 state membre la TVR INFO şi TVR 1.
Pe 6 şi 7 septembrie, la Bucureşti a avut loc a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, desfăşurat sub patronajul Preşedinţiei României. TVR 1 şi TVR INFO au transmis în direct atât miercuri, 6 septembrie, de la Palatul Cotroceni, cât şi joi, 7 septembrie, de la Parlamentul României, desfăşurarea întâlnirilor care au avut ca scop promovarea cooperării, pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic, al transporturilor și în cel digital, vizând noile investiții, creșterea economică și securitatea energetică.
Inițiativa celor Trei Mări a reunit cele 12 state membre ale Uniunii Europene între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Pe 6 septembrie, în direct de la Cotroceni, jurnalista Ramona Avramescu a fost alături de telespectatorii TVR INFO la sesiunea de deschidere a summitului şi primirea oaspeţilor începând cu ora 15.30. De la ora 15.55, transmisiunea directă a putut fi urmărită şi la TVR 1.
Pe 7 septembrie, de la ora 10.00, TVR 1 şi TVR INFO au transmis în direct de la Parlament, lucrările Forumului Iniţiativei celor Trei Mări. De la faţa locului au relatat jurnalistele Alina Sorocean şi Loara Ştefănescu. Ediţiile speciale au fost moderate de jurnaliştii Marinela Mititelu şi Cristian Petru.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în iunie 2022, la finalul summitului de la Riga, că România găzduieşte din nou, în 2023, Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri I3M:
„În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei", a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună cu omologii din Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda.
Şapte Summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări au avut loc până în prezent: la Dubrovnik - în 2016, la Varșovia - în 2017, la București - în 2018, la Brdo şi Liubliana - în 2019, la Tallinn (format online) - în 2020 și la Sofia în 2021. Letonia a găzduit în 2022 Summit-ul și Forumul de Afaceri I3M.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.