loader
Foto

Aventurierii artei moderne: Libertad! | VIDEO

Sâmbătă, 18 decembrie, de la ora 18:50, pe TVR1 şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Aventurierii artei moderne: Libertad! (ep. 1/5) premieră

Începând cu 1919, dadaismul și suprarealismul au devenit armele tinerilor artiști întorși din război. Revoluția rusă din 1917, schimbase lumea. La Paris, André Breton, Philippe Soupault, Louis Aragon explorau vise, aplicau scrierea automată, inventau jocuri și reviste. La începutul anilor ‘30, amenințarea fascismului a determinat implicarea artiștilor în politică. Nerecunoscut de propriul său tată, Louis Aragon a ajuns unul dintre „copiii” lui Stalin – Tătucul Poporului, iar scriitoarea Elsa Triolet i-a oferit nu doar  inima, ci şi o a doua patrie: Uniunea Sovietică .Introdus în cele mai inaccesibile cercuri staliniste, a învățat limba rusă și cum să manipuleze ciocanul ideologic și secera politică. Urma să-și trădeze camarazii pentru totdeauna.

Gulag (ep. 1/5) premieră

(w882) W

Sistem represiv criminal, de o amploare și longevitate fără egal, Gulagul reprezintă un fenomen cu importanță majoră în istoria secolului trecut. Între 1918 și 1960, peste 500 de complexe concentraționare au „înghițit”, 18 milioane de prizonieri, desemnați vinovați, adică un  adult din şase. Dintre aceștia, aproape 10% și-au pierdut viața. „Administrația Centrală a Lagărelor”, pe scurt, Gulag, forma un „stat în stat”, cu legi și organizare proprii de neînțeles, încă secrete.

Cavalerul mongol (ep. 5/6) premieră

Cea mai lungă migraţie din an a început, însă câţiva nomazi au zărit urme de copite, aşa că Shukhert decide să plece în căutarea cailor furaţi. Eroul nostru trebuie să-i găsească înainte de prima ninsoare – zăpada și vânturile i-ar zădărnici toate eforturile. Știe că, pentru a supraviețui nopților geroase din taiga, are nevoie de un foc mare: nu doar că le va ține de cald, lui și însoțitorilor  necuvântători, dar va îndepărta lupii care dau târcoale. A doua zi, agitația câinelui îi confirmă bănuielile: hoţii i-au ucis armăsarul.

Insula Rottnest (ep. 8/10)

(w882) EE

La extremitatea vestică a Insulei Rottnest, o colonie de otarii neozeelandeze se bucură de priveliște și hrană abundentă. În largul Oceanului Indian, balenele cu cocoașă revin din migrația anuală: 13.000 de kilometri dus-întors, de la zonele de reproducere din nord-vestul Australiei până la cele de hrănire din Antarctica. Sunt întâmpinate entuziast de jucăuşii delfini. Pe Insula Carnac, numărul mare al pescărușilor explică densitatea record a șerpilor-tigru. Şi în colonia de quokka, natalitatea sporește între ianuarie și martie, când scad temperaturile.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

18:15 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Producător Cosmin Dumitru

19:45 Sport

Transmisiune directă

 

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

 

#tvr1