Sâmbătă, 29 iunie, de la ora 18:55*, la TVR 1, am urmărit noi subiecte de interes la "Teleenciclopedia". Reluare pe 1 iulie, de la ora 11:00, la TVR 1.
DIEGO VELÁZQUEZ – LAS MENINAS (ep.1)
În veacurile al XVI-lea și al XVII-lea, Madrid – capitală din 1561 – devenise un adevărat nucleu cultural. Reşedinţa coroanei spaniole era palatul Real Alcazar de Madrid, iar Filip al IV-lea (fiu al lui Filip al III-lea și al Margaretei de Austria) preluase conducerea în Aragon, Castilia şi Portugalia. Totodată, era unul dintre cei mai importanţi protectori ai artelor, iar în 1623 îl numise pictor oficial al Curţii pe Diego Rodríguez de Silva y Velázquez. În 1656, la 57 de ani, acesta adăuga ultimele tuşe la un tablou impresionant, numit simplu: Familia. În centru stă Infanta Margarita Teresa (cea mai mică dintre fiicele lui Filip al IV-lea, atunci în vârstă de 5 ani). La dreapta, Doña Isabel de Velasco, iar la stânga, întinzându-i o tavă, Doña María Agustina Sarmiento Sotomayor – cele două domnişoare de onoare (în portugheză: las meninas). Planul mijlociu redă cuplul format din dădaca Margaritei, Doña Marcela de Ulloa şi, probabil, Diego Ruiz de Azcona, însoţitorul doamnelor de la Curte. Extrema dreaptă a compoziției evidențiază doi pitici: austriaca Maria Bárbola şi italianul Nicolas Pertusato, cu piciorul sprijinit pe un câine. În fundal, o uşă deschisă duce spre scara pe care urcă José Nieto, şambelanul reginei.
AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep.2)
Războiul dintre 1914-1918 a opus marile imperii ale lumii: de o parte, Puterile Centrale, grupate în jurul Germaniei, Austro-Ungariei și Turciei, de cealaltă, Antanta – în frunte cu Franța, Anglia și Rusia. După ce, inițial, SUA și-a păstrat neutralitatea, provocările germane au determinat schimbarea politicii externe – astfel, la 6 aprilie 1917, Congresul american declara război celui de-Al Doilea Reich. Deodată, președintele Woodrow Wilson se confrunta cu o mare problemă: armata federală abia număra 100.000 de soldați, iar cetățenii nu se îngrămădeau să se înscrie voluntari, în ciuda propagandei susținute ce prezenta intrarea Statelor Unite în război ca „o luptă eroică pentru apărarea democrației în lume”. Drept urmare, a instituit recrutarea obligatorie: bărbații între 21 și 30 de ani, cam 10 milioane în total, deveneau eligibili pentru înrolare.
ATENA (ep.1)
În 800 î.C., Atena era atestată oficial. Hotărârea luată de localnici s-a dovedit nu doar inspirată, ci și vizionară. Potrivit mitologiei, două divinități își disputau cârmuirea noului oraș: Atena, zeița înțelepciunii și a războiului, și Poseidon, zeul mării. Conflictul s-a tranșat „democratic”, prin vot, deoarece marele Zeus a refuzat să aleagă între fiică și frate. Zeițele au hotărât rezultatul la diferență de un vot şi Atena a devenit patroana urbei – căreia i-a dat numele.
CLANUL MICULUI BABUIN (ep.1)
Când a sosit pe lume, puiul de babuin Papio cynocephalus știa, instinctiv, că nu va avea un trai prea simplu cu o familie aşa de ciudată şi de numeroasă. Cum clanul său număra deja 39 de membri, realizatorii documentarului l-au numit simplu: Forty (adică 40). Mic și neputincios, juniorul este dependent de laptele și protecția mamei. Odată cu trecerea timpului, va învăța cum să distingă fizionomiile și personalitățile celor din jur.
.
***.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
*Programele pot suferi modificări de ultimă oră