loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre lumi preistorice, Tikal şi Giandomenico Tiepolo | VIDEO

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 19:00, „Teleenciclopedia” ne prezintă o nouă ediţie cu subiecte inedite.

 

Teleenciclopedia

GIANDOMENICO TIEPOLO –  PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII

Pulcinella și saltimbancii – frescă pictată în ulei, cu dimensiunile de 196, pe 160 cm – este metafora perfectă a destinului Republicii Veneţia: Serenissima. Eroul principal, Pulcinella, observă acrobații pendulând între vechea, trista Europă, și o nouă lume ce trezeşte neliniște. Viziunea lui Giandomenico Tiepolo a fost corectă și a oprit timpul în loc. Deşi nu rezistase la nimic, Serenissima avea să supravieţuiască peste toate.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

La începutul deceniului al treilea din secolul trecut, America savura prosperitatea. După contribuția decisivă la victoria democrațiilor occidentale în Primul Război Mondial, devenise cea mai mare putere globală în plan militar, economic, tehnologic, chiar și cultural. Ademeniți de iluzia îmbogățirii facile, americanii investeau și speculau – valoarea acțiunilor tranzacționate la faimoasa bursă new-yorkeză de pe Wall Street crescând amețitor. Pe 24 octombrie1929, spirala profiturilor s-a oprit brusc din cauza Marelui Crah – cuvânt ce în limba română provine din germanul der Krach (explozie, zgomot).

TIKAL

În perioada de maximă dezvoltare, Tikal cuprindea vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală, destinate nobililor, marilor preoți și elitelor, precum şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie – curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, însă ingenios.

LUMI PREISTORICE

În urmă cu 450 de milioane de ani, avea loc primul eveniment distructiv la scară planetară.  Geologul Charles Lapworth a numit epoca Ordovician, după un trib celtic din nordul Țării Galilor, pe al cărui teritoriu se aflau rocile care l-au ajutat să definească respectiva perioadă geologică. Atunci, temperaturile le depăşeau cu vreo două grade pe cele de astăzi, iar uscatul era nepopulat. În schimb, după miliarde de ani de viață microscopică, în mări – veritabile paradisuri – forfoteau specii dezvoltate.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

21:00 ​ Neînduplecaţii

Telecinemateca *​ Neînduplecaţii (THE UNFORGIVEN-SUA, 1960)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia John Huston

Cu: Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Lillian Gish

* Dramă, western. La sfârşitul războiului civil american, liniştea familiei Zachary, proprietarii unei ferme de vite din Texas, este tulburată de zvonurile răspândite de un străin: fiica lor adoptivă, Rachel, ar fi, de fapt, o indiancă răpită în copilărie din tribul Kiowa. Fraţii Zachary şi mama lor se văd nevoiţi să îşi apere familia şi căminul de două pericole: vecinii albi rasişti şi indienii care vor răzbunare.

Redactor Adriana Vulpe

23:30 Breaking fake news

Moderator Marian Voicu

Producător Marian Voicu

(Reluare)
 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1