loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre lumi preistorice, Tikal şi Giandomenico Tiepolo | VIDEO

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 19:00, „Teleenciclopedia” ne prezintă o nouă ediţie cu subiecte inedite.

 

Teleenciclopedia

GIANDOMENICO TIEPOLO –  PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII

Pulcinella și saltimbancii – frescă pictată în ulei, cu dimensiunile de 196, pe 160 cm – este metafora perfectă a destinului Republicii Veneţia: Serenissima. Eroul principal, Pulcinella, observă acrobații pendulând între vechea, trista Europă, și o nouă lume ce trezeşte neliniște. Viziunea lui Giandomenico Tiepolo a fost corectă și a oprit timpul în loc. Deşi nu rezistase la nimic, Serenissima avea să supravieţuiască peste toate.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

La începutul deceniului al treilea din secolul trecut, America savura prosperitatea. După contribuția decisivă la victoria democrațiilor occidentale în Primul Război Mondial, devenise cea mai mare putere globală în plan militar, economic, tehnologic, chiar și cultural. Ademeniți de iluzia îmbogățirii facile, americanii investeau și speculau – valoarea acțiunilor tranzacționate la faimoasa bursă new-yorkeză de pe Wall Street crescând amețitor. Pe 24 octombrie1929, spirala profiturilor s-a oprit brusc din cauza Marelui Crah – cuvânt ce în limba română provine din germanul der Krach (explozie, zgomot).

TIKAL

În perioada de maximă dezvoltare, Tikal cuprindea vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală, destinate nobililor, marilor preoți și elitelor, precum şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie – curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, însă ingenios.

LUMI PREISTORICE

În urmă cu 450 de milioane de ani, avea loc primul eveniment distructiv la scară planetară.  Geologul Charles Lapworth a numit epoca Ordovician, după un trib celtic din nordul Țării Galilor, pe al cărui teritoriu se aflau rocile care l-au ajutat să definească respectiva perioadă geologică. Atunci, temperaturile le depăşeau cu vreo două grade pe cele de astăzi, iar uscatul era nepopulat. În schimb, după miliarde de ani de viață microscopică, în mări – veritabile paradisuri – forfoteau specii dezvoltate.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DREPTUL LA APĂRARE ÎN PROCESUL PENAL

Invitat Sergiu Stănilă, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă /

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

Domeniul Goleştilor, destinaţie de top la „Exclusiv în România”!

Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, ...

 

#tvr1