loader
Foto

TELEENCICLOPEDIA: despre Salvador Dali, „un prototip de spaniol perfect” | VIDEO

Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 18.50, TVR 1 a transmis o nouă ediție a emisiunii „ Teleenciclopedia ”  cu subiecte precum: Salvador Dali, Primul Război Mondial, Muzeul Orsay și Patagonia.

 

SALVADOR DALI – PERSISTENȚA MEMORIEI

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziţie ce introducea fantasmele suprarealismului în America. Autorul, Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la  Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale şi separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internaţional. Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic!”

(w882) America in

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL  (ep. 4)

Pentru cucerirea „pungii” de la Saint-Mihiel, „enclavă” controlată de germani într-un sector aliat, Generalul John Pershing a mobilizat circa 400 de tancuri, 3.000 de piese de artilerie și 1.500 de avioane, manevrate de 216.000 de sammies. Li s-a alăturat aproape jumătate de milion de infanteriști americani și francezi. Pe 12 septembrie, Antanta a câștigat cu sacrificiul a 7.000 de victime, printre care 4.500 de morți. Germanii numărau peste 7.000 de morți și răniți, iar circa 15.000 fuseseră luați prizonieri. Pe 8 octombrie 1918, 1.200.00 de sammies, căliți în lupte și înarmați până în dinți, pregăteau împreună cu aliații francezi și englezi asaltul decisiv în soarta războiului.

(w882) orsay

MUZEUL ORSAY (ep. 5) - premieră

În 1972, se lansa, la Paris, ideea construirii unui muzeu destinat artei impresioniste. Surprinzător, concursul de proiecte a fost câştigat, în 1978, de tinerii Pierre Colboc, Renaud Bardon și Jean-Paul Philippon şi lucrările au demarat în 1980. Dar, pentru ca vechea gară să devină muzeul visat, inginerii s-au concentrat asupra fundațiilor, puternic afectate de inundațiile din 1910, numite și azi de parizieni,  potopul secolului. Pentru noul muzeu, un asemenea eveniment s-ar fi dovedit catastrofal !

(w882) Patagonia

PATAGONIA (ep. 4) - premieră

La aproape 85 de kilometri, pe malul nordic al lacului Nahuel Huapi, se află Villa La Angostura în care, de la mijlocul sec. al XX-lea își petreceau vacanțele președintele Juan Peron și familia sa.  Ne îndreptăm spre San Martin de los Andes, oraș situat la 125 de kilometri spre nord, străbătând peisaje mirifice. Regiunea abundă în lacuri și râuri cu ape limpezi. Astfel că, una dintre „plăcerile” foarte căutate sunt plimbările în canoe. Fiecare parc ascunde numeroase atracții. Printre ele, Cascada Del Nivinco, aflată la doar 30 minute de mers pe jos, de legendara Autostradă 40, paralelă cu munții Anzi. Cascada, alcătuită dintr-o succesiune de alte cinci, mai mici, se află pe cursul râului Nivinco – Murmurul apei, în limba băștinașilor Mapuche.

***

Emisiunea va fi difuzată, în reluare, luni, 7 noiembrie, ora 11.00, la TVR 1.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

In acest episod „Exclusiv in Romania” continuam calatoria noastra prin Bucurestiul interbelic si nu numai.

Probabil că toți bucureștenii-și nu numai ei-au auzit, mai în glumă, mai în serios, despre Mița Biciclista. Ce este adevăr și ce este doar o legendă in povestea sa putem afla vizitând casa care i-a aparținut, în apropiere de Piața Amzei.

Iar clădirea-monument istoric are de oferit mult mai mult decât propria poveste, prin expozițiile inedite pe care le găzduiește.

Vă invităm la o călătorie în timp prin sălile ei! Și nu, destinația nu e cea interbelică, la care v-ați putea aștepta.

Călătoria noastră prin Bucureşti continua şi ajungem pe cel mai şarmant bulevard din capitală-Calea Victoriei unde, aproape la tot pasul, putem admira clădiri din secolul trecut, cu arhitectură deosebită. Câteva dintre ele au fost proiectate de renumitul arhitect francez Paul Gauttereau, un apropiat al regelui Carol I-primul om de stat care a început un amplu proces de modernizare a României. Astăzi pătrundem în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa: Biblioteca Centrală Universitară Carol I-o bijuterie arhitectonică a cărei poveste impresionantă vă invit s-o aflați chiar acum.

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ, care își propune să cartografieze cultura abandonului și să ofere o narațiune istorică a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un loc de întâlnire între publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Se estimează că la începutul anilor ‘90, țările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonați. În România se vorbea despre aproape 100.000 de copii abandonați în grija statului-atâția copii se aflau oficial în 1989 în registrele caselor de copii. În realitate, numărul lor era mult mai mare.

Muzeul Abandonului a fost înființat în 2021, cu misiunea de a scoate la lumină o imensă rană ce influențează profund felul în care România arată astăzi.

Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean

18:00 Vedeta familiei

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezentator Florina Constantinescu

Vedeta familiei, proiect care se bucura din ce in ce mai mult de interesul publicului iubitor de muzica si divertisment, incepe difuzarea celui de-al 6-lea sezon. Copiii talentati din toata tara, cu varsta intre 6 si 11 ani, s-au pregatit intens sa faca fata celor 3 probe obligatorii din concurs, probe dificile, la care participa si familiile

Concursul devine din ce in ce mai greu, datorita performantei la care au ajuns micii concurenti, toti dornici sa plece acasa cu trofeul editiei, care ii va califica la marea competitie din toamna, Sezonul Campionilor.

Juriul: Andreea Bălan, Elena Gheorghe, Radu Banică şi Sanda Ladoşi.

Producător Monica Mihai

Sezon nou

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1