„Teleenciclopedia” la TVR 1 | VIDEO
miercuri, 31 august 2022
Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” sâmbătă, 3 septembrie, ora 18.50. Printre subiecte se numără: „Vincent Van Gogh – Floarea soarelui”, „Frank Sinatra” și „Regele pădurii”.
Floarea soarelui Van Gogh
Alte legături
Teleenciclopedia

VINCENT VAN GOGH – FLOAREA SOARELUI

Convins că floarea ce-și întoarce mereu fața spre Soare îi era predestinată, pictorul olandez Vincent Van Gogh și-a legat pentru totdeauna numele de strălucirea ei. Din nefericire, a avut o viață zbuciumată căreia i-a pus chiar el capăt la 37 de ani, iar în cei zece ani de creație artistică nu a reușit să vândă decât singură pictură. În prezent, tablourile sale sunt printre cele mai apreciate din lume, fiind evaluate la zeci de milioane de dolari.

COLABORAȚIONISM ȘI REZISTENȚĂ ÎN FRANȚA (ep. 1) - premieră

În vara anului 1944, Franța luptă să își revină după cinci ani de ocupație și jaf, în folosul regimului nazist și al simpatizanților săi. În Toulouse și celelalte orașe, un cuvânt este pe buzele tuturor: epurare. Peste 120.000 de francezi – milițieni, funcționari ai regimului de la Vichy, membri ai partidelor colaboraționiste, agenți ai Gestapo, își motivează în tribunale loialitatea pentru svastica nazistă și securea cu două lame, stema statului de la Vichy. Mișcarea de Rezistență renunță la clandestinitate, dezvăluindu-și rolul în eliberare. Unii au hărțuit invadatorii, însă cea mai feroce bătălie au desfășurat-o împotriva compatrioților, care au ales nu doar să accepte, ci și să profite de invazie. Franța e sfâșiată: prieteni, vecini, rude, foști camarazi de arme din Primul Război Mondial se regăsesc, adesea, în tabere diferite. O luptă pe viață și pe moarte, ațâțată de naziști. Cum s-a prăbușit Franța atât de repede ? Și cum se explică ura teribilă între conaționali, singurul sentiment care îi mai unea ?

FRANK SINATRA  (ep. 2) - premieră

Deși, mai tot timpul în turnee, sau la filmări, Sinatra se reîntorcea mereu pe coasta de Vest la copii, pe care-i adora: Nancy, născută pe 8 iunie în 1940; Frank Jr, 4 ani mai târziu, iar Christina, alintată Tina, în 1948.  Altfel, ducea un stil de viață hollywoodian, în compania unor tinere starlete precum Marilyn Maxwell și Lana Turner. Pe 14 februarie 1950, soția sa, Nancy Barbato, anunța că divorțează, dând un comunicat de presă. La acea vreme, Ol' Blue Eyes trăia o pasiune mistuitoare pentru Ava Gardner – o frumusețe sculpturală întâlnită pe platourile MGM, ce avea să fie una dintre marile iubiri ale vieții sale. După un divorț complicat, la 7 noiembrie 1951, cântărețul se căsătorea cu Ava. Iar, peste câteva luni, la premiera celui mai recent film, noua doamnă Sinatra pășea la brațul faimosului soț.

REGELE PĂDURII (ep. 1)

Întruchipare a forței și eleganței, cerbul stăpânește ca un suveran peste domeniul său. Cu o astfel de „podoabă”, maiestuos înălțată spre nori, nu e de mirare că mitologia celtică sau slavă i-a acordat rolul de intermediar între pământ și cer, între oameni și divinitate. Înnoite odată cu trecerea anotimpurilor, coarnele imită frunzele copacilor cărora le seamănă: sunt lepădate în sezonul rece, iar la venirea fiecărei primăveri, „înmuguresc” și cresc, devenind tot mai falnice. Sosește apoi momentul de glorie, când „cununa” atinge dimensiunile maxime. Boncăluitul răsunător proclamă: „Majestatea Sa, regele pădurii !”

Emisiunea poate fi revăzută luni, 5 septembrie, ora 1.00, la TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu