loader

„Teleenciclopedia” la TVR 1 | VIDEO

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” sâmbătă, 3 septembrie, ora 18.50. Printre subiecte se numără: „Vincent Van Gogh – Floarea soarelui”, „Frank Sinatra” și „Regele pădurii”.

 

Teleenciclopedia

VINCENT VAN GOGH – FLOAREA SOARELUI

Convins că floarea ce-și întoarce mereu fața spre Soare îi era predestinată, pictorul olandez Vincent Van Gogh și-a legat pentru totdeauna numele de strălucirea ei. Din nefericire, a avut o viață zbuciumată căreia i-a pus chiar el capăt la 37 de ani, iar în cei zece ani de creație artistică nu a reușit să vândă decât singură pictură. În prezent, tablourile sale sunt printre cele mai apreciate din lume, fiind evaluate la zeci de milioane de dolari.

COLABORAȚIONISM ȘI REZISTENȚĂ ÎN FRANȚA (ep. 1) - premieră

În vara anului 1944, Franța luptă să își revină după cinci ani de ocupație și jaf, în folosul regimului nazist și al simpatizanților săi. În Toulouse și celelalte orașe, un cuvânt este pe buzele tuturor: epurare. Peste 120.000 de francezi – milițieni, funcționari ai regimului de la Vichy, membri ai partidelor colaboraționiste, agenți ai Gestapo, își motivează în tribunale loialitatea pentru svastica nazistă și securea cu două lame, stema statului de la Vichy. Mișcarea de Rezistență renunță la clandestinitate, dezvăluindu-și rolul în eliberare. Unii au hărțuit invadatorii, însă cea mai feroce bătălie au desfășurat-o împotriva compatrioților, care au ales nu doar să accepte, ci și să profite de invazie. Franța e sfâșiată: prieteni, vecini, rude, foști camarazi de arme din Primul Război Mondial se regăsesc, adesea, în tabere diferite. O luptă pe viață și pe moarte, ațâțată de naziști. Cum s-a prăbușit Franța atât de repede ? Și cum se explică ura teribilă între conaționali, singurul sentiment care îi mai unea ?

FRANK SINATRA  (ep. 2) - premieră

Deși, mai tot timpul în turnee, sau la filmări, Sinatra se reîntorcea mereu pe coasta de Vest la copii, pe care-i adora: Nancy, născută pe 8 iunie în 1940; Frank Jr, 4 ani mai târziu, iar Christina, alintată Tina, în 1948.  Altfel, ducea un stil de viață hollywoodian, în compania unor tinere starlete precum Marilyn Maxwell și Lana Turner. Pe 14 februarie 1950, soția sa, Nancy Barbato, anunța că divorțează, dând un comunicat de presă. La acea vreme, Ol' Blue Eyes trăia o pasiune mistuitoare pentru Ava Gardner – o frumusețe sculpturală întâlnită pe platourile MGM, ce avea să fie una dintre marile iubiri ale vieții sale. După un divorț complicat, la 7 noiembrie 1951, cântărețul se căsătorea cu Ava. Iar, peste câteva luni, la premiera celui mai recent film, noua doamnă Sinatra pășea la brațul faimosului soț.

REGELE PĂDURII (ep. 1)

Întruchipare a forței și eleganței, cerbul stăpânește ca un suveran peste domeniul său. Cu o astfel de „podoabă”, maiestuos înălțată spre nori, nu e de mirare că mitologia celtică sau slavă i-a acordat rolul de intermediar între pământ și cer, între oameni și divinitate. Înnoite odată cu trecerea anotimpurilor, coarnele imită frunzele copacilor cărora le seamănă: sunt lepădate în sezonul rece, iar la venirea fiecărei primăveri, „înmuguresc” și cresc, devenind tot mai falnice. Sosește apoi momentul de glorie, când „cununa” atinge dimensiunile maxime. Boncăluitul răsunător proclamă: „Majestatea Sa, regele pădurii !”

Emisiunea poate fi revăzută luni, 5 septembrie, ora 1.00, la TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1