loader

Teleenciclopedia ne-a spus povestea bradului

O nouă întâlnire cu prelegerile prietenoase ale "Teleenciclopediei" a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie, la TVR 1, de la ora 18:50. Vă prezentăm sumarul acestei noi ediţii:

 

ARTA ARHITECTURII

În anul 1296, începea zidirea uneia dintre cele mai frumoase edificii: Basilica Santa Maria del Fiore.

 

Impresionanta ei cupolă, dar şi alte monumente florentine, ca de pildă Ospedale degli Innocenti, cel mai vechi orfelinat european, datând din 1419, şi Biserica San Lorenzo (lăcaş de rugăciune al familiei Medici), au fost realizate după planul şi sub stricta supraveghere a renumitului arhitect Filippo Brunelleschi.

SANCTUARUL DIN DELPHI

Acum 17 veacuri, cel mai influent nucleu spiritual al Eladei – sanctuarul lui Apollo – era dat uitării. Mult mai târziu, abia la sfârşitul secolului al XIX-lea, au fost descoperite impresionantele vestigii ale civilizaţiei delfice.

BRADUL

În câteva săptămâni, brazii vor înfrumuseţa casele creştinilor din întreaga lume. Înainte de a-l împodobi, îi vom afla tainele; vă propunem „o lecţie” despre brad şi rudele sale din familia Pinaceae - cu descriere, tradiţii asociate şi utilizări.

 

MARIA, O REGINĂ CU STIL

Secolul al XIX-lea a adus o serie de modificări mănăstirii şi ulterior palatului Cotroceni, edificiu bucureştean din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

 

Vorbim în episodul Teleenciclopediei din 25 noiembrie despre arhitectura Palatului Cotroceni, renovat după indicaţiile Regelui Carol I, precum şi despre modificările aduse de Regina Maria. Ne reamintim, cu acest prilej, rolul ei în istoria României şi a Europei.

 

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe TVR+.

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1