loader
Foto

"Teleenciclopedia": o incursiune în spațiu și timp | VIDEO

Sâmbătă, 29 mai, ora 18.50, urmăriți, la TVR 1 și online, pe TVR+, o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia", aflând despre sonde spațiale, regele pădurii și alte subiecte captivante.

 

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep.2) - premieră

La începutul secolului al XX-lea, Montmartre era locul preferat al avangardei artistice din rândul căreia făcea parte și Guillaume Apollinaire.

 

Deopotrivă, critic de artă, prozator și poet, vorbea cinci limbi străine, iar când colinda străzile Parisului, fredona mereu aceeași melodie, schimbând doar versurile și rima.

 

RĂZBOIUL RECE (ep.1)

După sfârșitul celui de - Al Doilea Război Mondial, situație internațională complexă, se anunța o misiune dificilă pentru noul președinte American, Harry S. Truman, fost senator și comerciant de galanterie din Missouri.

Întreaga lume se întreba dacă ceilalți lideri ai lumii vor continua proiectele lui Franklin Delano Roosevelt, considerat artizan al păcii și apărător al democrației.

 

SONDE SPAȚIALE: PLANETELE INTERIOARE (ep.1)

Planetele interioare, deși relativ apropiate de Terra, nu ne sunt și la îndemână: Mercur – lipsită de atmosferă, mică și plină de cicatrice, pârjolită de Soare și cu mii de grade Celsius diferență între zi și noapte; pe Venus, „geamăna” infernală a Terrei, ne-am topi și am fi zdrobiți de presiune, instantaneu. Numai două sonde au reușit să ajungă la ele. Lansată pe 3 noiembrie, 1973, Mariner 10 deschidea drumuri în explorarea spațială. Iar pe 18 martie, 2011, Messenger se înscria, cu succes, pe orbită, cartografiind și examinând planeta Mercur timp de patru ani.

 

REGELE PĂDURII (ep. 1) - premieră

Întruchipare a forței și eleganței, cerbul stăpânește ca un suveran peste domeniul său. Cu o astfel de „podoabă”, maiestuos înălțată spre nori, nu e de mirare că mitologia celtică sau slavă i-a acordat rolul de intermediar între pământ și cer, între oameni și divinitate.

Emisiunea poate fi revăzută luni, 31 mai, la TVR 1, de la ora 01.50.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1