loader
Foto

Patagonia: Un model de reconciliere a omului cu natura | VIDEO

O nouă aventură ne-a fost oferită sâmbătă, 15 octombrie, pe TVR1 HD, de la ora 18:50, la ”Teleenciclopedia”.

 

Teleenciclopedia

GEORGE BELLOWS - DOCHERI (ep. 2)

Născut în 1882 într-o familie metodistă din Ohio, George Bellows este un spirit sănătos într-un corp sănătos, atlet desăvârșit și jucător semiprofesionist de baseball. Tânărul face parte din Ashcan School – Școala tomberonului – un grup de ilustratori și pictori uniți prin aspirația de a lega arta, de viața reală.

(w882)

Respinși de saloanele oficiale ale Academiei de Arte, participă, în 1913, la Armory Show – prima expoziție colectivă de artă modernă din Statele Unite, care marchează nașterea noului realism american ... Tabloul Docheri – Men on the Docks, e un omagiu vibrant adus eroilor anonimi din Manhattan – fantasma orașului, emblema inconștientului colectiv și a capitalismului în lumea modernă.

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep. 1)

(w882)

10 milioane de morți, 21 de milioane răniți și 700.000 dispăruți, doar în rândul militarilor ... Încă o dată pe atât, victime civile ... Opt milioane de cai și alte animale, de asemenea ... Statistici care nu reflectă amploarea pierderilor cauzate de conflictul dintre 1914-1918, pe care contemporanii l-au numit, neavând termen de comparație, „Războiul cel Mare”. Dacă participarea europenilor la Primul Război Mondial, într-o tabără sau alta, este, în general, bine documentată, descoperiri recente aduc la lumină noi dovezi ale contribuției americane la victoria Aliaților împotriva Puterilor Centrale. Ce i-a motivat pe acești soldați să traverseze Atlanticul pentru a lupta în războiul care distrugea vechiul continent, și cum va influența prestația lor istoria Statelor Unite? Sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde prin intermediul acestui documentar.

MUZEUL ORSAY (ep. 2)

(w882)

La trecerea dintre milenii, Parisul organiza Expoziția Universală. Compania feroviară Paris-Orléans, care deținea a doua cea mai lungă rețea din țară, a propus construirea unei gări revoluționare, la doar 700 de metri de intrarea în complex, pe malul stâng al Senei, unde zăceau ruinele fostului Palat Orsay! Însă, cum aveau să „înghesuie” inginerii o gară monumentală, inclusiv liniile ferate, pe un teren cu dimensiuni atât de reduse, (la 42 de metri de Sena), fără să distrugă nimic împrejur ?! Compania Paris-Orléans a organizat un concurs pentru proiectul noului terminal, câștigător fiind desemnat talentatul Victor Laloux, care căpătase experiență concepând gara din Tours – orașul său natal!

PATAGONIA (ep. 1)

(w882)

Situată la extremitatea sudică a continentului sud-american, în Argentina și Chile, Patagonia are de circa patru ori suprafața României, însă o populație de 10 ori mai redusă.Mărginită de 3.400 km de litoral, cu Pacificul la est și Atlanticul în vest... deține numeroase lacuri cristaline alimentate de cele mai vaste întinderi înghețate, din afara zonelor circumpolare. Iar, platourile deșertice și canioanele copleșesc. Neîmblânzită și atemporală, Patagonia oferă călătorilor emoții și experiențe profunde, etalând un model de reconciliere a omului cu natura.

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Se difuzează sâmbătă, 15 octombrie pe TVR1HD, de la ora 18.50

Reluare în 16.10.2022, TVR1HD, de la ora 01:00

 

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1