loader
Foto

Teleenciclopedia: Patagonia | VIDEO

Sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 18.50, pe TVR1, v-am invitat să urmăriți o oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  20 noiembrie, ora 1.30, la TVR 1 HD.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.2) Premieră

În 1877, Auguste Rodin prezintă, la Salonul din Paris, Epoca de bronz – un nud în mărime naturală. Realismul apropiat de perfecțiune îi aduce acuzații de impostură, fiind bănuit că a folosit mulajul după un cadavru. Autorul se luptă trei ani să își reabiliteze opera și onoarea. În cele din urmă, este exonerat grație fotografiilor cu soldatul belgian care-i servise drept model. Lucrarea, considerată acum drept „frumoasă”, îi deschide calea spre consacrare și prima comandă oficială. Capodopera Poarta Infernului îl transformă pe Rodin în sculptorul francez prin excelență, care conduce această artă către modernitate.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 1)

Infernul Primului Război Mondial cuprinsese și Rusia țaristă, chinuită de foamete, secătuită de oameni și resurse. În Imperiul, a cărui glorie părea menită veșniciei, mocnea schimbarea. De aproape trei ani, Marele Război macină vechiul continent. Aliată cu Franța și Anglia încă din iulie 1914, când a decis să apere Serbia, Rusia lupta pe frontul estic, împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, „contabilizând” deja sute de mii de victime. La începutul conflictului, țarul trimisese în luptă peste cinci milioane de combatanți, impresionanta armată fiind mândria imperiului, simbol al măreției și invincibilității acestuia. Însă, trupele dădeau semne de slăbiciune, grav afectate de penuria de muniție și echipament, iar politicienii și comandanții militari occidentali se îndoiau că Rusia va rezista.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 1) Premieră

Nu trece zi fără să auzim instrumente: mici, alteori mari, simple, sofisticate, moderne ori străvechi, familiare sau bizare. Ajunge să tai o bucată de lemn ori să bați într-un fier. Nu există  limite, nici reguli, deci ne este greu să le definim și clasificăm. Unele nu cântă, iar sunetele celor care o fac nu ne farmecă întotdeauna. Muzică se poate face chiar și fără instrumente. Iată câteva dintre aspectele despre care vom „povesti” în documentarul nostru.

 

PATAGONIA (ep. 6) Premieră

În provincia Santa Cruz din centrul Patagoniei, indienii Tehuelche, a doua comunitate indigenă din Patagonia, ca mărime, au adoptat o metodă originală pentru a-și păstra legendele vii... La altitudinea de 240 de metri, la baza unuia dintre versanții canionului săpat de sinuosul Rio Pinturas în roca vulcanică a Masivului Deseádo, este La Cuéva de las Mános, „Peștera Mâinilor”. În urmă cu peste nouă milenii, indigenii și-au imprimat sute de contururi ale palmelor pe roci, cu ajutorul unui amestec de sânge, grăsime și pulberi minerale, suflat prin mici țevi meșterite din oase.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Puterea unui gest

Prezentatori: Anca Mazilu şi Izabela Marinescu-jurnalisti TVR

Invitati: SEBASTIAN ONAC, preşedinte Asociaţia „Maria Beatrice”,

SABINA ISDRĂILĂ-psihoterapeut,

Prin zoom / skype:

IRINA MARIA MOHORA-preşedinte Asociaţiei „Zâmbetul Îngerilor”,

ANDREEA PANCIU BĂLĂCESCU-prof Limba si literatura româna, scoala gimnazială Elena Văcărescu, Bucureşti
TATIANA TUŢĂ-fondator Asociaţia „România eşti tu”
Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producatori: Anca Mazilu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Înregistrare

Sezon nou

19:40 FILLER

financiar

 
 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Trei gale într-o singură noapte! De Revelion, la TVR 1

Gala „Omul anului” 2024, Gala premiilor Eroii Comediei 2024, „Gala umorului” – o sărbătoare a omeniei şi curajului, momente umoristice de acum şi ...

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

Ce presupune debranșarea de la rețeaua de termoficare și cât de legal este dacă se întâmplă datorită neachitării la timp a datoriilor? Ce ...

 

#tvr1