loader
Foto

"Teleenciclopedia": Instrumentele muzicale | VIDEO

Sâmbătă, 7 ianuarie, de la ora 18:50, pe TVR 1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

* Auguste Rodin (ep.3) Premieră

Începută în 1880, Poarta Infernului este destinată inițial Muzeului Artelor Decorative, ce urmează să fie amplasat în locul Palatului Orsay. Figurile inspirate din Divina Comedie a lui Dante, aflate pe monumentul de aproximativ 4 metri lățime, pe 6 și jumătate înălțime, se vor regăsi în creațiile lui Rodin din următoarele trei decenii. Succesul operei îi schimbă viața lui Auguste Rodin: pătrunde în „lumea bună” și începe relația pasională cu tânăra sculptoriță Camille Claudel.


* 1917: Un an, două revoluții (ep. 2)

Capitala Rusiei țariste, Petrograd, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă, cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. În februarie 1917, plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.


* Instrumentele muzicale (ep. 2) Premieră

Trăim într-un mediu extrem de gălăgios, pentru că orice obiect care vibrează poate produce sunete. Nu există liniște absolută, nicăieri și niciodată. În natură, nu le auzim diferențiate, ci combinate, câteodată în mod plăcut. Compozitorii au găsit inspirația în această „muzică” spontană. Probabil cel mai grăitor exemplu este seria Anotimpurile, scrisă de Antonio Vivaldi, în secolul al XVIII-lea. Concertele evocă ploaia, șuieratul viscolelor, arșița verii, bucuria renașterii naturii…


* Patagonia (ep. 7) Premieră

Ne apropiem de capătul călătoriei noastre prin Patagonia, legendara „Țară a Oamenilor cu Picioare Mari”, cum au poreclit-o, în 1520, primii europeni, sosiți aici împreună cu Fernando Magellan, impresionați de statura semeață a indienilor Tehuelche. Șoseaua se oprește pe malul Strâmtorii Magellan, unde Oceanul Atlantic întâlnește Pacificul. În secolul al XVI-lea, corăbiile spaniole au descoperit insulele datorită focurilor aprinse de băștinași, așa că au numit locul Tierra del Fuego. Acolo se întinde, parcă încremenit în anii 1800, Estancia Maria Behety, domeniu care conservă o altă tradiție, cea a coloniștilor crescători de animale. Zona, aflată la jumătatea distanței dintre Punta Delgada și Ushuaia, este centrul comerțului cu lână din Tierra del Fuego, domeniu clasat pe locul cinci la nivel global, cu o producție anuală de peste 40.000 de tone.

Producător Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

** ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

*GRUIA DRAGOS DON şi ANA MARIA ACHIM, coodonatorI Sindicatul Studenţilor din Cibernetică + colega din curs de confirmare

Teme de discutie

-Saptamana viitoare incep, la Sala Luceafărul, Serile Teatrului Studenţesc, editia cu numarul 26

-Este cel mai asteptat şi mai longeviv festival studentesc cu intrare libera

-Juriul festivalului este alcătuit din actori din tânăra generaţie

-Pe scena de la Luceafarul vor urca trupe de amatori si de profesionisti

*DANA CONSTANTINESCU şi ANA MARIA ANDREI, realizatoarele emisiunii "În grădina Danei"

Teme de discutie

Duminică, 21 aprilie, pe TVR Folclor, emisiunea-ghid „În grădina Danei”

Ce au pregatit pentru prima editi

Telespectatorii pot urmari, in fiecare sambata, si pe TVR 1, dupa Weekend matinal, un rezumat al propunerilor realizatoarelor pentru urmatoarea editie

*PAVEL BARTOŞ, actor

Teme de discuţie

​Pavel Bartoş are premiera pe 28 aprilie, la Teatrul Stela Popescu

Data de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, reprezentând aniversarea de 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Stela Popescu.

TSP are o colaborare extraoridnara cu actori din Chisinau

* ALEX ZAMFIR, antreprenor

blogger "Cel mai bun tată"

Alex a lansat recent campania „Jocul pentru Altcineva”.

De asemenea, anul trecut alaturi de Armata Selectarii Atente a Plasticului-ASAP-a creat jocul Adevar sau Reciclare cu o campanie de succes in scolile din Bucuresti si din tara, in care elevii au fost invatati despre recilare, colectare selectiva.

*​ Live Carmen Rusu Lansarea colecțiilor de primăvară/vară ale celor trei designeri: Dan Coma, Doina Levinta și Ana Wagner. Invitatul special al evenimentului va fi Ștefan Câltia, cu colecția sa de portelanuri "Flori pentru Rege". Showroomul va fi deschis și pe 19-20 aprilie între orele 12-18.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:50 În grădina Danei

* Episodul 1

Realizator Dana Constantinescu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1