loader
Foto

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

Mangrovele roșii s-au adaptat perfect mediului cu salinitate crescută din Caraibe. Rădăcinile aeriene, numite pneumatofori, au nu doar rol de „catalige”. Ele facilitează respirația arborilor şi îi fixează puternic în nisip, pentru a rezista valurilor furioase, curenţilor şi mareelor.

 

Teleenciclopedia

Noi lecții din marea carte a cunoașterii vă așteaptă la Teleenciclopedia, pe TVR 1, în fiecare sâmbătă. În această săptămână continuați studiul în domeniul artelor cu Gustave Courbet, descoperiți detalii despre Marea Criză Economică din America, îl revedeți pe legendarul Frank Sinatra și călătoriți în Caraibe pentru a vedea una dintre cele mai rezistente specii de plante din lume, mangrova roșie.

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI

Pentru chipurile din Atelierul artistului, Courbet a recurs și la „descoperirea momentului”: fotografia. Deși, intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile – cum afirma chiar nonconformistul ei autor: „Tabloul e destul de misterios … Să ghicească cine ce vrea !”(ep.2)

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

Pe 24 octombrie 1929, valoarea acțiunilor de pe Wall Street scădea brusc cu 22% și, în mai puțin de o săptămână, 30 de miliarde de dolari (de 10 ori bugetul federal) „se evaporaseră”. Companiile au rămas fără fonduri, iar oamenii de rând și micii întreprinzători – fără economii. Confruntat cu proteste violente, președintele Herbert Hoover s-a dovedit neputincios. Partizan al doctrinei economice liberale, nu dorea să răspundă revendicărilor maselor pauperizate de Marea Criză. Ezitările sale urmau să aibă consecinţe. (ep.2)

FRANK SINATRA

La sfârșitul anilor ՚60, Frank nu mai avea succesul cinematografic de odinioară, dar s-a adaptat, remarcându-se în câteva producții polițiste. În 1968 încheia cel de-al treilea mariaj cu fragila Mia Farrow, iar pe plan muzical continua să aibă succes cu piesele înregistrate la propria casă de discuri, Reprise Records: Strangers in the Night, My Way, Something Stupid – împreună cu fata sa, Nancy ... Însă albumele, ca și filmele sale, pierduseră din importanță. Alcătuia compilații, organiza spectacole de rămas bun sau de revenire, precum şi duete, alături de vedetele momentului. Publicul și admiratorii i-au „dăruit” o nouă și măgulitoare poreclă: Ol՚ Blue Eyes. Când s-a stins din viață, pe 14 mai 1998, Frank Sinatra era o legendă ! Povestea puștiului talentat și ambițios din Hoboken – crooner cu voce de aur și lider al vestitei The Rat Pack, devenise, odată cu trecerea anilor, povestea Americii. (ep.5)

INDIILE DE VEST

Rhizophora mangle*, mangrova roșie, planta descrisă pentru prima dată de biologul Carl Linnaeus în 1753, este o specie foarte rezistentă ce se poate adapta oricărui climat cu ușurință. Poate face față schimbărilor de umiditate, salinitate, aer și temperatură a apei, poate să colonizeze teritorii uriașe și să concureze cu alte specii de mangrove. Rhizophora mangle mai este numită și "apareiba", "mangle dulce", "mangle rojo" ți "tiri wai" în Insulele Fiji (ep.5) Aflăm despre uimitoare sale abilități într-o nouă ediție ”Teleenciclopedia”, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 18:55, la TVR 1; în reluare pe  23 septembrie, de la ora 11, la TVR 1.


Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

Foto: Shutterstock/ Mangrovă izolată. Rhizophora mangle. Caraibe

Info: *mangrove.at

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1