loader
Foto

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

Mangrovele roșii s-au adaptat perfect mediului cu salinitate crescută din Caraibe. Rădăcinile aeriene, numite pneumatofori, au nu doar rol de „catalige”. Ele facilitează respirația arborilor şi îi fixează puternic în nisip, pentru a rezista valurilor furioase, curenţilor şi mareelor.

 

Teleenciclopedia

Noi lecții din marea carte a cunoașterii vă așteaptă la Teleenciclopedia, pe TVR 1, în fiecare sâmbătă. În această săptămână continuați studiul în domeniul artelor cu Gustave Courbet, descoperiți detalii despre Marea Criză Economică din America, îl revedeți pe legendarul Frank Sinatra și călătoriți în Caraibe pentru a vedea una dintre cele mai rezistente specii de plante din lume, mangrova roșie.

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI

Pentru chipurile din Atelierul artistului, Courbet a recurs și la „descoperirea momentului”: fotografia. Deși, intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile – cum afirma chiar nonconformistul ei autor: „Tabloul e destul de misterios … Să ghicească cine ce vrea !”(ep.2)

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

Pe 24 octombrie 1929, valoarea acțiunilor de pe Wall Street scădea brusc cu 22% și, în mai puțin de o săptămână, 30 de miliarde de dolari (de 10 ori bugetul federal) „se evaporaseră”. Companiile au rămas fără fonduri, iar oamenii de rând și micii întreprinzători – fără economii. Confruntat cu proteste violente, președintele Herbert Hoover s-a dovedit neputincios. Partizan al doctrinei economice liberale, nu dorea să răspundă revendicărilor maselor pauperizate de Marea Criză. Ezitările sale urmau să aibă consecinţe. (ep.2)

FRANK SINATRA

La sfârșitul anilor ՚60, Frank nu mai avea succesul cinematografic de odinioară, dar s-a adaptat, remarcându-se în câteva producții polițiste. În 1968 încheia cel de-al treilea mariaj cu fragila Mia Farrow, iar pe plan muzical continua să aibă succes cu piesele înregistrate la propria casă de discuri, Reprise Records: Strangers in the Night, My Way, Something Stupid – împreună cu fata sa, Nancy ... Însă albumele, ca și filmele sale, pierduseră din importanță. Alcătuia compilații, organiza spectacole de rămas bun sau de revenire, precum şi duete, alături de vedetele momentului. Publicul și admiratorii i-au „dăruit” o nouă și măgulitoare poreclă: Ol՚ Blue Eyes. Când s-a stins din viață, pe 14 mai 1998, Frank Sinatra era o legendă ! Povestea puștiului talentat și ambițios din Hoboken – crooner cu voce de aur și lider al vestitei The Rat Pack, devenise, odată cu trecerea anilor, povestea Americii. (ep.5)

INDIILE DE VEST

Rhizophora mangle*, mangrova roșie, planta descrisă pentru prima dată de biologul Carl Linnaeus în 1753, este o specie foarte rezistentă ce se poate adapta oricărui climat cu ușurință. Poate face față schimbărilor de umiditate, salinitate, aer și temperatură a apei, poate să colonizeze teritorii uriașe și să concureze cu alte specii de mangrove. Rhizophora mangle mai este numită și "apareiba", "mangle dulce", "mangle rojo" ți "tiri wai" în Insulele Fiji (ep.5) Aflăm despre uimitoare sale abilități într-o nouă ediție ”Teleenciclopedia”, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 18:55, la TVR 1; în reluare pe  23 septembrie, de la ora 11, la TVR 1.


Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

Foto: Shutterstock/ Mangrovă izolată. Rhizophora mangle. Caraibe

Info: *mangrove.at

10:30 CAMPANIE TVR (R)

România face bine! Moderatori:Mihaela Crăciun si Cristian Tabără.

Jurnalisti : Vanda Liche, Cristina Radulescu, Raluca Rogojina

Director de imagine Bogdan Marincov

Regia artistica Aurel Badea

Producatori: Aimee D’Albon , Ruxandra Tuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

O productie a Redactiei Teatru-Film

(Reluare)

13:00 Ora regelui

*“Of Stone and Steel”, la Londra

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de inspirație. Amplasat în cartierul diplomatic din inima Londrei, Institutul Cultural Român funcționează într-un palat concesionat de Regele Carol al II-lea, spre a fi sediul ambasadei din Marea Britanie.

În Galeria „Constantin Brâncuși” a palatului londonez au fost așezate și cele 20 de panouri fotografice care compun expoziția Alteței Sale Regale Principesa Sofia. ”Din piatră și oțel-O călătorie în lumea Urbex” aduce în prim-plan o uimitoare incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.

Vernisajul expoziției a avut loc de ziua aniversară a Principesei Sofia, aceeași dată ca a Reginei Maria, străbunica Alteței Sale Regale. Echipa ”Ora Regelui” vă invită să descoperiți Conacul Eastwell, aflat nu departe de Londra, locul în care au trait Regina României și părinții săi, ducele Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, și prinţesa Maria Alexandrovna, singura fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Editor de imagine Nicolaie Cernat

Realizator Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

sezon nou

 
„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

Dorin zidaru' pregătește scrisoarea pentru Moş Nicolae! Să-l ajutăm să o corecteze, în noua ediţie „Care pe care”, la TVR 1

Patru concurenţi, mari iubitori ai limbii române, se întrec şi în ediţia de sâmbătă a emisiunii prezentate de Ruxandra Gheorghe-Negrea. Vedem ...

Despre revenirea lui Trump la Casa Albă, sâmbătă, la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre inundaţiile din Valencia şi despre statul Alaska, un etern măr al discordiei între Rusia şi SUA. Pe 23 noiembrie, de la 14.30, ...

 

#tvr1