loader
Foto

Galerie foto

Ţinutul Zimbrului, izvorul Slatina şi Humuleşti, unicate „Exclusiv în România”

Ţinutul Zimbrului Neamţ, personajele lui Ion Creangă, modelate din lut sau singurul izvor din Europa folosit neîntrerupt din neolitic se numără printre atracţiile zonei. „Exclusiv în România” s-a difuzat la TVR 1, pe 29 mai, ora 17.00. | VIDEO

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

În noua ediţie „Exclusiv în România”, Cristian Tabără şi echipa sa ne-a invitat să fim turişti în zona Târgu-Neamţ.

Pentru început, descoperim „Ţinutul Zimbrului Neamţ", singura destinaţie de turism sustenabil din România din cele 100 selectate la nivel mondial.

Ţinutul Zimbrului s-a clasat pe locul 1 la categoria People's Choice Award în cadrul competiţiei internaţionale organizate de Green Destinations, în anul 2022. Totodată, Parcul Natural Vânători Neamţ, structură administrată de Romsilva şi parte a Ţinutului Zimbrului, este singurul loc din Europa unde zimbrii se află, concomitent, în libertate, semi-libertate şi în captivitate.

(w882)

(w882)

Cu reprezentanţii Parcului Natural Vânători, Neamţ

Nu departe de Târgu Neamţ, dăm o fugă în satul Oglinzi, unde se află un izvor sărat. Localnicii îi spun „Slatina” şi este singurul izvor din Europa care este folosit neîntrerupt încă din neolitic, adică de vreo 8.000 de ani. Şi astăzi, apa este pusă la conservarea murăturilor şi la gătit. Şi dacă tot a venit vorba de gătit, vom gusta o tochitură moldovenească, la ea acasă. Evident, este gătită cu... „slatină”.

(w882)

La izvorul Slatina, vechi de 8000 de ani, din satul Oglinzi

Ne pomenim apoi în vizită la soţii Ionela şi Costi Lungu, artişti populari din Humuleşti. Ea modelează din lut personajele lui Ion Creangă: Păcală, Smărăndiţa Popii, Moş Ion Roată. Costi este singurul meșter popular din țară care lucrează bâte, baltage și toiege ciobănești. El a reînviat cu drag acest meșteșug străvechi. Pe lemnul obiectelor lucrate aplică foițe de cositor, realizând adevărate opere de artă.

(w882)

Ansamblul de dansuri populare Ţinutul Zimbrului

(w882)

În comuna Târpești, judeţul Neamţ, se află Muzeul Etnografic ,,Nicolae Popa”, unul dintre primele muzee private din România, acesta funcţionând din anul 1957. Muzeul deţine o colecţie impresionantă de obiecte populare şi nu numai, iar fondatorul muzeului, Nicolae Popa, fost deţinut politic, are o poveste fabuloasă pe care ne-o va împărtăşi.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

DISCUŢIE CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR

DISCUTIE LUMINIŢA VÎLCEA, astrolog

Previziunile astrale ale lunii iulie + noua reglementare a CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat o modificare a Codului de Reglementare în Audiovizual ce vizează emisiunile care conţin horoscop sau numerologie, scrie Pagina de Media.
CNA va obliga televiziunile şi radiourile ca orice program care abordează aceste subiecte să facă o menţiune la început, măsură luată în urma unei propuneri a Ministerului Educației.
„Informaţiile din acest program nu au bază ştiinţifică” este mesajul care va fi obligatoriu pentru toate programele care „recomandă comportamente inspirate de astrologie, horoscop sau numerologie”.

DISCUŢIE ALEXANDRU GAVRILESCU, arhitect

Mulţi proprietari demarează proiecte de amenajări interioare în această perioadă. La ce nu trebuie sa facem rabat de la calitate, cum devn interioarele o poveste în sine, nu doar un spațiu redecorat, tendințe actuale există în amenajări.

ZOOM RĂZVAN POPA, General Manager al Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului

Trovanții prind viață: Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului deschide un nou centru de vizitare interactiv la Bozioru. Centrul de vizitare este dedicat trovanților și Deltei preistorice. Vizitatorii descoperă istoria geologică prin realitate augmentată și experiențe interactive.
Aici, vizitatorii pot afla secretele formării trovanților, pietrele misterioase din Geoparc, și pot explora Delta preistorică prin realitate augmentată, exponate fizice și reconstrucții ale faunei de acum 12 milioane de ani.

Proiectul s-a realizat cu implicarea comunității și cu sprijin public și privat.

DISCUŢIE IULIANA LUPU, medic primar dermatolog

Vara este asociată cu vacante, plaje insorite, drumeţii şi, în ultmii ani, obligatoriu, cremele cu fator de protectie-SPF. Cum alegem protectia solară, cum se aplică, cum ne expunem la soare şi ce remedii avem în caz de insolaţie. Ce sunt petele cauzate de expunerea incorectă la soare şi ce soluţii avem la îndemnână pentru a ne păstra pielea cât mai sănătoasă.

DISCUŢIE ROXANA MISCHIANU,medic psihiatru cu competenţe în medicină sexuală

44% dintre tinerii români evită să discute cu medicul despre sănătatea sexuală, din rușine, iar 1 din 10 cred, în mod greșit, că bolile cu transmitere sexuală nici măcar nu pot fi diagnosticate.
Deși sunt tot mai activi online și aparent bine informați, subiectul BTS rămâne un tabu major pentru tineri.Conform unui studiu Path,principalele bariere în calea testării sunt lipsa informării, frica de rezultate și teama de stigmatizare.
Vara aceasta, la doua festivaluri mari (Electric Castle și Summer Well), continuă programul „Testat e Hot”. Sunt organizate testări gratuite BTS, direct în mijlocul festivalurilor, alături de echipe medicale și sesiuni de discuții deschise. Scopul: normalizarea dialogului despre sănătatea intimă și încurajarea prevenției într-un cadru sigur și prietenos.

ZOOM ALEXANDRU PLEŞOIANU coordonatorul echipei MAVIS Artifical Hearts-echipa care a realizat inima artificială prezentată la OSAKA

La Expo 2025 Osaka, printre inovațiile așteptate de peste 28 de milioane de vizitatori, o echipă de studenți din Iași atrage toate privirile: MAVIS prezintă BabyHeart-cea mai mică inimă artificială pediatrică din lume.
Inima, complet implantabilă, a fost expusă în Pavilionul României, alături de o imprimantă 3D care a realizat miniaturi live pentru vizitatori. Peste 300 de persoane au asistat la demonstrații în laboratorul interactiv. Tinerii cercetători au susținut o prezentare oficială în fața unei audiențe internaționale, detaliind aplicațiile clinice și perspectivele de cercetare ale proiectului lor.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt finaliști ai campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României” derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

DISCUŢIE ANGA SIGARTĂU actriţă şi regizoare şi DRAGOS PANDELE, manager cultural, organizatori Shakespeare Imaginarium

Proiectul Shakespeare Imaginarium-o vara elizabetană la Palatele Brâncoveneşti debutat în 2023 şi propune publicului montări shakespeariene în aer liber la Palatele Brancoveneşti de la Mogoşoaia. Montările din anii trecuţi, Romeo si Julieta şi Imblanzirea scorpiei sunt completate, anul acesta, de Neguţătorul din Veneţia. Toate spectacolele sunt jucate cu costume elizabetane, inspirate din moda vremii lui Shakespeare, sunt imersive-presupunând o formă de interacţiune cu publicul şi sunt gândite special pentru curtea interioara a Palatului de la Mogoşoaia.

Spectacolele proiectului propun motări originale, pentru a fi jucate în aer liber, cu costume elizabethane spectaculoase, totul pentru a crea o experiență imersivă, complet nouă, cât mai apropiată celei oferite de celebrul Teatrul Globe, din vremea dramaturgului englez.

LIVE CARMEN RUSU

Sâmbătă, 5 iulie, de la ora 10:00, Casa Madrigal își deschide porțile într-o zi specială, în care Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” marchează 62 de ani de la primul său concert pe scenă.
Sub titlul „Madrigal Open House-Trei lumi. O singură casă”, evenimentul se desfășoară sub auspiciile Galeriei Madrigal și propune publicului o experiență extinsă pe trei paliere, în universul uneia dintre cele mai iubite instituții culturale din România.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Alimente pentru un bronz frumos

Prima vizită la medicul stomatolog

Sport în parc, pentru seniori

Primul ajutor în caz de inec în apă

Suplimente pentru cei bolnavi de diabet

Producător Beatrice Cioba

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1