loader
Foto

Galerie foto

Să descoperim împreună ”Universul Credinței”

În fiecare duminică de la ora 7.00 la 9.30, la TVR1, TVR Moldova și TVR Internațional.

 

Universul credinţei

În fiecare săptămână, o călătorie pe parcursul a două ore și jumătate prin ”Universul Credinței” poate constitui modul ideal de a începe duminica. Nici în 22 mai lucrurile nu vor sta în mod diferit.

Astfel, de la ora 7.00, în prima parte a emisiunii, în studio va veni jurnalistul Răzvan Bucuroiu cu cele mai noi informații despre evenimentele religioase ale săptămânii care se încheie.

Nu vor lipsi, ca de obicei, știrile, un reportaj despre centenarul penticostalismului românesc, dar și un material dedicat pelerinilor care și-au propus să parcurgă, pe jos, peste 1000 de kilometri doar cu apă și rugăciune. Un demers ce vizează eroismul, o mărturie despre credința care poate să țină loc de mâncare, susținând corpul chiar și atunci când efortul nu este deloc de neglijat.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena din 21 mai își găsește, și ea, un binemeritat loc în ”Universul Credinței”. Interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe ne povestește cum era sărbătorită această zi în copilăria lui, dar și despre obiceiurile care se regăsesc, și astăzi, în popor.

(w882) 33

Nu vor lipsi nici rubricile permanente ale emisiunii. ”Sărbătorile săptămânii” îl aduce în atenție, de această dată, pe cel dintâi sfânt al Basarabiei postsovietice; scrisorile dintre poetul Ioan Alexandru și vrednicul de pomenire arhiepiscop onorific al Maramureșului și Sătmarului Justinian Chira constituind subiectul ”Cărții de duminică”, în timp ce Mănăstirea Sărindar este locul sfânt pe care ”Istorii uitate” ni-l readuce, cu pioșenie, în memorie.

(w882) 5

Începând cu ora 8.00, partea a doua a emisiunii va fi dedicată, cu precădere, minunilor. Medicul neurolog Florentina Popescu și asistenta medicală Mihaela Ghizdăreanu vor mărturisi, în studioul ”Universului Credinței”, despre vindecările înfăptuite de sfântul Ioan Rusu – cuvintele lor fiind susținute de afirmațiile altor creștini care au trăit lucruri minunate săvârșite de către acest sfânt, dar și de reportajul realizat la mănăstirea care îi este închinată.

(w882) 9

Biserica Icoanei din București e cunoscută mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului pe care o gazduiește și în fața căreia și-au găsit alinare trupul, mintea și sufletul multor creștini. Vom poposi și noi acolo, pentru câteva minute, în emisiunea ”Universul Credinței”.

(w882) 2

Poate v-ați întrebat, vreodată, cum este viața unui călugăr, ce înseamnă ascultările monahale și care sunt provocările lumii de astăzi – vom afla de la părintele episcop Macarie al Europei de  Nord într-un nou episod al rubricii ”Dialogurile dimineții”.

În a treia și ultima parte a ediției de duminică a ”Universului Credinței”- ”Bucuria credinței”- începând cu ora 9.00, părintele Constantin Necula ne va povesti lucruri puțin cunoscute despre mănăstirea Cozia – de această dată poposind în paraclisul de taină, dar și în muzeul lăcașului de cult.

(w882)

Rămâneți, așadar, alături de noi!

 

Prezentator și moderator: Andrei-Victor Dochia

(w882) 1

Coordonatori: Estela Dincă și Aziza Bodea Micu

Producător: Andrei-Victor Dochia

 

Un articol de Aziza Bodea Micu

 

Foto: Sfantul Ioan Rusu – Ziarul ”Lumina”

Justinian Chira și Ioan Alexandru – WordPress.com

7:00 Universul credinţei

Prezintă Andrei Victor Dochia

“Catholica”-Reuniunea Conclavului de la Vatican în vederea alegerii succesorului Papei Francisc în Scaunul Pontifical a fost cel mai important eveniment religios al acestei săptămâni;

-„Evenimentele săptămânii”-În perioada 30 aprilie-8 mai s-a desfășurat la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca pelerinajul la moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena. Cinstitele relicve au fost aduse de la Patriarhia Veneției în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române;

-În data de 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc deshumarea moaștelor Sfinților Cuviosi Paisie Olaru și Cleopa Ilie, doi mari duhovnici ai românilor din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți cuvioși a avut loc pe 4 februarie 2025, cu prilejul aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane;

-Sărbătoarea Sfintei Matrona la Schitul Darvari din București. Sfânta Matrona cea Oarbă a fost sărbătorită pentru prima dată la Schitul Darvari din București, după ce așezământul monahal a primit luna trecută un fragment din moaștele sale;

-Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Noul la Mănăstirea Radu Vodă din București;

-„Cartea de duminică”-Sfânta Matrona de la Moscova;

-„Dialogurile diminetii”-Invitatul jurnalistului Răzvan Bucuroiu este cercetătorul Petre Guran, care ne vorbește despre marile cărți ale umanității;

-„Reportaj”-Mănăstirea Caraiman, situată la poalele impunatorului masiv Caraiman din Bușteni, este un loc de o frumusețe aparte. Lăcașul monahal atrage pelerini și turisti deopotrivă, indiferent de anotimp. Acest locaș monahal a fost vizitat de o echipă a emisiunii noastre înaintea hramului Învierii Domnului.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1