loader
Foto

„Unora le place opera”! Ascultăm muzica geniului din Salzburg şi aflăm povestea „Flautului fermecat”, la TVR 1

„Flautul fermecat” este opera ideală pentru toate categoriile de vârstă, de la cei mici până la bunici şi străbunici care şi-au păstrat sufletul de copil. Am aflat povestea ei la TVR 1, sâmbătă, 8 iulie, de la ora 15.30, în episodul 22 al seriei „Unora le place opera”.

 

Opera nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor. Seria inedită în care renumitul tenor Ramón Gener, cu un entuziasm debordant, aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, continuă la TVR 1. Sâmbătă, pe 8 iulie, am aflat totul despre una dintre cele mai iubite opere compuse de Wolfgang Amadeus Mozart: „Flautul fermecat”.

(w882)

De aceea, în cel de-al 22-lea episod al seriei documentare „Unora le place opera”, suntem invitaţi la școala elementară Pinoduero din orașul spaniol Tudela de Duero. Acolo, Ramón Gener va vorbi despre operă nu doar cu copii de 7 ani din clasa I, ci și cu părinții lor. Împreună cu copiii am retrăit și ne-am bucurat de „Flautul fermecat” trăind o poveste despre prinți și prințese, iar împreună cu părinții am descifrat simbolismul masonic pe care Wolfgang Amadeus Mozart - ei însuși mason – l-a ascuns în acest minunat univers al său, muzica.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Alături de profesorul de neuroștiințe Jordi A. Jauset, am încercat să descoperim efectul pozitiv care este produs în creierul nostru atunci când ascultăm muzica geniului din Salzburg, cunoscută sub numele de „efectul Mozart”.

(w882)

De asemenea, am călătorit la Viena pentru a vorbi cu muzicologul și dramaturgul Christoph Wagner-Trenwitz. Odată cu el, am ajuns să înțelegem de ce „Flautul fermecat” îi captivează inevitabil pe toți cei care îl ascultă.

(w882)

Iar la final, în cimitirul central al Vienei, am găsit mormântul lui Mozart și, printr-o interpretare la pian, vom ilustra cum, prin muzica sa, Mozart a reușit să-și închidă perfect cercul vieții.

(w882)

Despre opera „Flautul fermecat” (în limba germană Die Zauberflöte), de Wolfgang Amadeus Mozart

„Flautul fermecat” este o operă în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de Emanuel Schikaneder. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la Burgtheater, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului.

Opera a reprezentat cumva punctul culminatn al unei perioade în care Mozart s-a implicat tot mai mult în trupa teatrală a lui Schikaneder, care, din 1789, era compania rezidentă la Theater auf der Wieden. Mozart era prieten apropiat al unuia dintre cântăreții-compozitori ai trupei, tenorul Benedikt Schack (primul Tamino), și a contribuit la compozițiile trupei, adesea scrise în colaborare.

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 42

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

Prezentator Irina Luca

* România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

In editia din 16 mai a emisiunii România face bine descoperim oameni cu pasiuni atat de puternice incat le-au schimbat viata. Si lor si celor din jur.

*Colectionarul de motociclete

Intr-un sat de langa Radauti, un om de afaceri a adunat, in timp, 300 de motociclete. Le-a reparat cu mainile lui si acum toate sunt in stare de functionare. Sunt modele vechi si rare, iar expozitia poate fi vizitata, gratuit, la orice ora, de oricine este interesat. Încă din copilărie, sunetul motoarelor l-a fascinat. Astăzi, Alexandru Șcheul, unul dintre cei mai pasionați colecționari de motociclete din Europa, ne deschide porțile lumii sale unice. La Horodnic de Jos, în inima Bucovinei, a creat un muzeu impresionant, Expo Moto Bucovina, unde fiecare motocicletă spune o poveste.De la prima motoretă pe care a primit-o cadou de la tatăl său, până la ediții rare din perioada războiului și modele emblematice din Europa de Est, colecția lui Alexandru Șcheul este o călătorie captivantă prin istoria motoarelor. Un omagiu adus ingineriei și designului, dar și o dorință de a păstra vie memoria unor vremuri apuse.

Realizator Maria Cristina Țilică

*COLŢ DE RAI (SATUL DACIC)

În urmă cu 10 ani un nou sat a apărut pe harta țării, în județul Buzău. Are 4 case şi doar 2 locuitori.

Preotul Mihail Milea spune că de mic a fost pasionat de istorie şi visa să contruiască un asemenea loc în care oamenii să poată trăi ca pe vremea dacilor: fără apă curentă, fără electricitate și fără stresul lumii moderne.

Chiar dacă nu stau permanent aici, mulți sunt cei care aleg să vină să experimenteze traiul strămoșilor noștri.

Un reportaj din locul în care timpul pare că s-a oprit.

Realizator Melania Trifu.

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1