loader
Foto

Valoarea istorică a Curții Domnești de la Argeș | VIDEO

Curtea Domnească de la Argeș, ansamblu feudal ce adăpostește două cetăți și biserica Sfântului Nicolae (secolele XIII-XIV), reprezintă o mărturie remarcabilă a istoriei românești. Duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+

 

Mărturiile scrise și diplomele de epocă atestă importanța locului încă din vremea lui Dromihete, iar tradiția o leagă de așezările de la sud de Carpați.
.

.
Dincolo de zidurile sale, Curtea Domnească respiră o istorie complexă, începând cu denumirea inițială de Argeș sau Agrih, menționată de cronicarii cruciați.

Această catedrală a spiritului românesc, remarcabilă construcție de stil bizantin de după Bizanț, cum o numea Nicolae Iorga, ne poartă în miezul ortodoxiei organizate, încă de la 1300.

E o amintire necesară, mai ales în contextul aniversării a 100 de ani de Patriarhie, pentru a conștientiza vechimea rădăcinilor acesteia.

Figuri precum Seneslav și Basarab I (1310-1352) au marcat istoria locului prin construirea bisericii, a palatului domnesc și a zidurilor de incintă, urmate de Neagoe Basarab (1512-1521) cu ridicarea casei domnești.

Astăzi, biserica Sfântului Nicolae, cu dimensiunile sale impresionante, domină peisajul, simbolizând continuitatea spirituală și culturală a acestor ținuturi.

Construită de-a lungul domniilor lui Basarab I, Nicolae Alexandru și Vladislav Vlaicu I, pictată în secolul al XIV-lea, cu fresce recuperate din secolele XVIII-XIX, Curtea Domnească de la Argeș rămâne un loc de trăit istoria, o mărturie vie a trecutului românesc.

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

 

Bucuria credinţei: Biserica Sfântului Nicolae, duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+.

 

15:00 Convieţuiri

(I)Prezentator Adriana Irimescu

Incepem calatoria noastra de astazi la Iasi, unde comunitatea evreilor pastreaza amintirea celor peste 13 mii de victime ale Pogromului, printr-o serie de evenimente comemorative. Vorbim despre una dintre cele mai intunecate pagini ale istoriei Holocaustului din Romania.

Ceva mai tarziu, schimbam nota si va spunem ca a fost mare sarbatoare in mijlocul comunitatii ucrainene. Dansul, cantecul si mestesugul popular au fost readuse la viata. Vedem imagini inedite de la Festivalul Folclorului Ucrainean, care a avut loc de curand la muzeul satului din capitala.

Si tot in aceasta dupa-amiaza facem un popas la Izvoarele, in judetul Teleorman. Acolo, sase bulgaroaice pastreaza viu un ritual mostenit de la bunici: painea la tzest. ​

Iar finalul de editie va fi tot despre femei. De aceasta data, vorbim despre unicul concurs feminin de pescuit biban, din tara noastra. Intr-un cuvant, Bibaniada. Ramaneti cu noi!

​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

15:50 Convieţuiri

(II) Prezentator Adriana Irimescu

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1