loader
Foto

Valoarea istorică a Curții Domnești de la Argeș | VIDEO

Curtea Domnească de la Argeș, ansamblu feudal ce adăpostește două cetăți și biserica Sfântului Nicolae (secolele XIII-XIV), reprezintă o mărturie remarcabilă a istoriei românești. Duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+

 

Mărturiile scrise și diplomele de epocă atestă importanța locului încă din vremea lui Dromihete, iar tradiția o leagă de așezările de la sud de Carpați.
.

.
Dincolo de zidurile sale, Curtea Domnească respiră o istorie complexă, începând cu denumirea inițială de Argeș sau Agrih, menționată de cronicarii cruciați.

Această catedrală a spiritului românesc, remarcabilă construcție de stil bizantin de după Bizanț, cum o numea Nicolae Iorga, ne poartă în miezul ortodoxiei organizate, încă de la 1300.

E o amintire necesară, mai ales în contextul aniversării a 100 de ani de Patriarhie, pentru a conștientiza vechimea rădăcinilor acesteia.

Figuri precum Seneslav și Basarab I (1310-1352) au marcat istoria locului prin construirea bisericii, a palatului domnesc și a zidurilor de incintă, urmate de Neagoe Basarab (1512-1521) cu ridicarea casei domnești.

Astăzi, biserica Sfântului Nicolae, cu dimensiunile sale impresionante, domină peisajul, simbolizând continuitatea spirituală și culturală a acestor ținuturi.

Construită de-a lungul domniilor lui Basarab I, Nicolae Alexandru și Vladislav Vlaicu I, pictată în secolul al XIV-lea, cu fresce recuperate din secolele XVIII-XIX, Curtea Domnească de la Argeș rămâne un loc de trăit istoria, o mărturie vie a trecutului românesc.

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

 

Bucuria credinţei: Biserica Sfântului Nicolae, duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+.

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* Succesiuni

Invitată av. Alina Musat

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

InvitatMarian Șamit-fermier din Ialomița

Rubrica Fermierii României

Atelierul de brânză fondat de doi tineri fermieri din Tohanu Vechi, județul Brașov

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1