loader
Foto

Valoarea istorică a Curții Domnești de la Argeș | VIDEO

Curtea Domnească de la Argeș, ansamblu feudal ce adăpostește două cetăți și biserica Sfântului Nicolae (secolele XIII-XIV), reprezintă o mărturie remarcabilă a istoriei românești. Duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+

 

Mărturiile scrise și diplomele de epocă atestă importanța locului încă din vremea lui Dromihete, iar tradiția o leagă de așezările de la sud de Carpați.
.

.
Dincolo de zidurile sale, Curtea Domnească respiră o istorie complexă, începând cu denumirea inițială de Argeș sau Agrih, menționată de cronicarii cruciați.

Această catedrală a spiritului românesc, remarcabilă construcție de stil bizantin de după Bizanț, cum o numea Nicolae Iorga, ne poartă în miezul ortodoxiei organizate, încă de la 1300.

E o amintire necesară, mai ales în contextul aniversării a 100 de ani de Patriarhie, pentru a conștientiza vechimea rădăcinilor acesteia.

Figuri precum Seneslav și Basarab I (1310-1352) au marcat istoria locului prin construirea bisericii, a palatului domnesc și a zidurilor de incintă, urmate de Neagoe Basarab (1512-1521) cu ridicarea casei domnești.

Astăzi, biserica Sfântului Nicolae, cu dimensiunile sale impresionante, domină peisajul, simbolizând continuitatea spirituală și culturală a acestor ținuturi.

Construită de-a lungul domniilor lui Basarab I, Nicolae Alexandru și Vladislav Vlaicu I, pictată în secolul al XIV-lea, cu fresce recuperate din secolele XVIII-XIX, Curtea Domnească de la Argeș rămâne un loc de trăit istoria, o mărturie vie a trecutului românesc.

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

 

Bucuria credinţei: Biserica Sfântului Nicolae, duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+.

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1