loader

Vechi lăutari din Oltenia, la preselecţiile Vedeta populară

Iuliana Tudor: „Am descoperit, printre concurenţi, vechi lăutari, pe care îi credeam uitaţi prin sate, departe de lume şi despre care mai citim doar în lucrările etnografice.” După Bistrița, „ Vedeta populară” a ajuns în Iași, pe 12 iunie.

 

Iuliana Tudor
Vedeta populară

Au început preselecţiile pentru concursul care caută cei mai buni interpreţi de muzică populară. Zeci de concurenţi talentaţi, mulţi dintre ei tineri şi foarte tineri, au venit luni, 4 iunie, încă de la primele ore ale dimineţii, la Sediul TVR Craiova, pentru a impresiona juriul cu cântece şi interpretări care să le asigure participarea la talent-show-ul de folclor de la TVR 1, Vedeta populară.

Iuliana Tudor, gazda concursului de la TVR 1 care lansează talente în muzica populară românească, a fost plăcut surprinsă de concurenţii pe care i-a întâlnit: „Surprinzător şi îmbucurător, azi, la Craiova, am descoperit, printre concurenţi, vechi lăutari, pe care îi credeam uitaţi prin sate, departe de lume şi despre care mai citim doar în lucrările etnografice. Dar iată, ei există şi, mai mult decât atât, vor să vină la Vedeta populară. Ca să îi vadă şi să îi audă lumea, după cum ne-au mărturisit”, ne-a spus Iuliana Tudor, la finalul preselecţiilor desfăşurate astăzi la sediul TVR Craiova.

Pe 6 iunie, Iuliana Tudor şi echipa emisiunii au ajuns pentru prima dată în Caransebeş. Cluj-Napoca, Bistriţa, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti sunt celelalte oraşe în care se organizează preselecţii pentru sezonul al patrulea al talent-show-ului de folclor Vedeta populară de la TVR 1.

Concurenţii trebuie să demonstreze că ştiu folclor, că au voce şi dorinţa de a face publicul să vibreze la muzica lor. Pe lângă titlulul de Vedeta populară, câştigătorul concursului va intra şi în posesia marelui premiu de 100.000 lei al emisiunii Vedeta populară.

Toţi cei care au talent şi curaj să încerce o carieră în muzica populară sunt aşteptaţi la preselecţiile pentru al patrulea sezon Vedeta populară după următorul program:

6 iunie – CARANSEBEŞ - între orele 10.00 şi 18.00, la Casa de Cultură George Suru - Str. Nicolae Corneanu nr. 6
8 iunie - CLUJ NAPOCA - între orele 10.00 şi 18.00, la sediul TVR Cluj – Str. Donath nr.160
10 iunie – BISTRIŢA - între orele 10.00 şi 18.00, la Centrul Cultural Dacia – Bdul. Decebal nr. 3-5
12 iunie – IAŞI - între orele 10.00 şi 18.00, la Palatul Copiilor Iaşi – Bdul Carol I, nr. 2
14 iunie – CONSTANŢA - între orele 10.00 şi 18.00 – la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” – Bdul. Ferdinand, nr.56
18 iunie – BUCUREŞTI - între orele 10.00 şi 18.00, la sediul Televiziunii Române  – Calea Dorobanţilor nr. 191

Concurenţii trebuie să demonstreze că ştiu folclor, că au voce şi dorinţa de a face publicul să vibreze la muzica lor. Pe lângă titlulul de Vedeta populară, câştigătorul concursului va intra şi în posesia marelui premiu de 100.000 lei al emisiunii Vedeta populară.

 

Regulamentul concursului poate fi accesat pe www.tvr.ro, la pagina emisiunii Vedeta populară.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1