Centenarul primei vizite de stat a suveranilor României Mari, în Belgia, a fost marcat de Familia Regală printr-o reeditare a călătoriei istorice întreprinse de Regele Ferdinand și de Regina Maria la Bruxelles, în luna mai a anului 1924, la scurt timp după Marea Unire. Prima partea a acestui subiect ați urmărit-o pe 25 mai a acestui an. Cea de-a doua parte, sâmbătă, 8 iunie, ora 14.30.
În contextul actual, capitala Regatului Belgiei este și gazda unor instituții importante ale alianțelor multinaționale, așa încât vizita Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu a avut multiple conotații.
Întâlnirea de la Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene a provocat emoții puternice. Legătura istorică și identitară dintre Familia Regală, slujitorii Bisericii Ortodoxe și credincioși a dezvăluit și de această dată poveștile românilor care trăiesc departe de țară – amintiri tulburătoare, un prezent al faptelor bune și proiecte pentru viața comunității.
Acum, parte a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, țara noastră era descrisă de Regele Mihai, cu ani în urmă, drept un stat necesar, fără de care continentul nu ar fi fost complet. Organizată la sediul Delegaţiei Permanente a României la NATO, expoziția de fotografie a jurnaliștilor de la Agenția Națională Agerpres "Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023" a parcurs anii de eforturi ale Familiei Regale, ale instituțiilor și ale cetățenilor spre a își vedea țara printre cele care au aceleași valori.
75 de ani de la înfiinţarea NATO, 20 de ani de când România este membră a alianței şi 35 de ani de libertate ai țării au fost prilejul pentru gratitudinea față de perseverența Majestății Sale Margareta, în demersurile înaintașilor.
Reprezentantul permanent al României la NATO, Dan Neculăescu, și secretarul adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, au primit asigurările Custodelui Coroanei de a continua, împreună cu instituțiilor statului, efortul diplomatic în urmărirea obiectivelor de politică externă și de securitate ale României.
"Pentru noi nu există onoare mai mare decât să continuăm legământul Regelui Mihai, care la rândul lui a continuat legământul bunicului lui, şi să fim alături de cele mai importante instituţii perene ale statului român care sunt Apărarea, Politica externă, Biserica, Academia, Economia românească, aducând ingredientele regale care sunt iubirea, încrederea, mândria”, a completat Principele Radu.
Ambasadorul României la Bruxelles, Excelența Sa doamna Andreea Păstârnac, a însoțit Familia Regală la majoritatea întâlnirilor. Primiți cu Garda de Onoare, Custodele Coroanei române și Principele Consort au purtat discuții despre securitatea europeană, cu precădere cea a flancului estic al UE și al NATO, și la Academia Militară Regală. Majestatea Sa a descoperit cu bucurie că la singura instituție de educație superioară militară din Belgia, studiază și lucrează mulți români.
Cunoscător al realității social-politice din Republica Moldova, cuplul regal român a analizat împreună cu Șeful misiunii diplomatice bilaterale, Excelența Sa domnul ambasador Viorel Cibotaru, și cu șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelența Sa doamna ambasador Daniela Morari, modalitățile de sprijinire, în continuare, de către Familia Regală a parcursului european al Republicii Moldova. Negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Moldovei au fost deschise la sfîrșitul anului trecut, iar Bruxelles este și sediul Comisiei, Parlamentului și Consiliului Europei.
Echipa Televiziunii Române, realizatorul emisiunii Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă invită să însoțiți delegația regală în partea a doua a acestei călătorii cu vibrații speciale pentru toți românii, indiferent unde au ales să trăiască.
La Bruxelles, au fost discutate, în același timp, proiecte ce privesc cooperarea economică, politică, educațională și culturală dintre Republica Moldova, Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, în care ambasadorul moldovean este, de asemenea, acreditat.
Însă despre vizita regală în Marele Ducat de Luxemburg, săptămâna următoare, în emisiunea ”Ora Regelui” din 15 iunie.
***
Program de difuzare:
TVR 1: sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 14.30
TVR Internațional: sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 16.00
TVR Moldova: joi, 13 iunie 2024, ora 16.00
***
Echipa emisiunii:
Director de imagine: Claudiu Petringenaru
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizator: Camelia Csiki
***
Sursă fotografii:
https://www.romaniaregala.ro/jurnal/vizita-regala-in-belgia-martie-2024-iii/
https://www.romaniaregala.ro/jurnal/vizita-regala-in-belgia-martie-2024-iv/