Totul porneşte de la asasinarea jurnalistei mexicane Regina Martinez. 60 de jurnalişti din 25 de instituţii media internaţionale se reunesc pentru a face lumină asupra acestei crime şi pentru a continua munca colegilor lor mexicani ucişi. Documentarul „Proiectul carteluri” s-a văzut în premieră la TVR 1 joi, 8 iunie, ora 22.00.
După „Green Blood Project”, câștigător al Prix Europa pentru cel mai bun serial documentar european în 2020, casa de producţie Forbidden Stories revine cu o nouă investigație globală, care ne conduce chiar în inima cartelurilor mexicane. Este vorba despre „Proiectul carteluri” (PROJET CARTELS, Franţa, 2021), un documentar în premieră, pe care l-am vizionat la TVR 1 pe 8 iunie, de la ora 22.00.
jurnalista Regina Martínez
Ancheta începe cu uciderea jurnalistei Regina Martínez, în propria locuinţă, la 28 aprilie 2012. Era poate cea mai cunoscută jurnalistă din Veracruz, unde lucra pentru ziarul „Proceso”. Uciderea ei a marcat un punct de cotitură pentru crimele împotriva presei din Mexic. De atunci, 64 de reporteri au fost uciși, ceea ce face din Mexic cel mai periculos loc din lume pentru presă, înaintea Siriei și Afganistanului.
Pe străzile din Mexic
60 de jurnalişti din 25 de instituţii media internaţionale se reunesc pentru a face lumină asupra acestei crime şi pentru a continua munca colegilor lor mexicani ucişi. Această colaborare istorică, coordonată de Forbidden Stories, poartă numele de „Proiectul carteluri”. Timp de 10 luni, casa de producţie a jurnaliștilor de investigație a cercetat cartelurile mexicane, căutând atent legăturile lor cu zona politică și de afaceri din întreaga lume și aprovizionarea lor, aproape fără încetare, cu arme și droguri sintetice. Documentarul „Proiectul carteluri”, realizat în 2021 de Jules Giraudat, s-a difuzat în premieră la TVR 1 joi, 8 iunie, de la ora 22.00.
Dana Priest - The Washington Post
Singurul scop al rețelei de jurnaliști de la Forbidden Films reprezintă valorificarea experienţei şi influenței lor în a face ca aceste povești cenzurate, anulate să vibreze, să ajungă la public. Apărută pe prima pagină a The Washington Post, The Guardian și Le Monde, printre altele, această anchetă - deja premiată la nivel internațional - a determinat o reacție a președintelui mexican.
Laborator fentanil, Cartel de Sinaloa
Membru al Cartelului de Sinaloa
Filmat ca un thriller jurnalistic, cu acces exclusiv în culisele anchetei, documentarul urmărește reporterii în timp real, în timp ce călătoresc în teritoriile controlate de carteluri, pentru a dezvălui nonşalanţa şi siguranţa evidentă a traficanților de droguri, dar și complicitatea unor lideri politici în traficul global de droguri. De la cimitirele din Veracruz, cunoscute drept „mormântul” jurnaliştilor, până în inima Statelor Unite, unde vieţile au fost spulberate de supradozele de fentanil, „Proiectul carteluri” dezvăluie costul uman al noilor multinaţionale... de droguri.
Peisaj Veracruz
Mormântul Reginei Martinez
Ancheta a fost realizată de Forbidden Films – casa de producţie a jurnaliştilor de investigaţie reuniţi sub numele Forbidden Stories - cu participarea France Télévisions, RTS – Radio Télévision Suisse, RTBF - Radio Télévision Belge Francophone, şi a implicat 60 de jurnalişti şi 25 de redacţii de ştiri din 18 ţări.