loader
Foto

„Antonio Vivaldi: Veneţia şi opera pentru toţi”, episodul 23 „Unora le place opera”, la TVR 1

Cu Veneția drept background imbatabil, vom descoperi că Vivaldi nu a fost doar un excelent muzician, ci și un impresar de teatru care a revoluționat spectacolele de operă. Îi descoperim povestea şi vizităm Veneţia, oraşul său natal şi unul dintre cele mai importante oraşe pentru istoria operei. Sâmbătă, 22 iulie, de la 15.30, la TVR 1.

 

Seria inedită în care renumitul tenor Ramón Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor, continuă sâmbătă, 22 iulie, de la 15.30, la TVR 1. În episodul 23 – „Antonio Vivaldi: Veneţia şi opera pentru toţi”, vorbim despre unul dintre cei mai importanţi compozitori ai barocului italian: Antonio Vivaldi. Drept urmare, vom călători în minunata Veneţie, oraşul său natal şi unul dintre cele mai importante oraşe pentru istoria operei.

(w882)

(w882)

Spectacolul de astăzi începe cu explicarea celor trei motive pentru care opera a ajuns în Veneția la mijlocul secolului al XVII-lea și a devenit un adevărat fenomen pentru mase.

(w882)

(w882)

Dar, pentru a face acest lucru, intrăm perfect în atmosfera Veneţiei îmbarcându-ne într-o gondolă! Vizităm astfel unele dintre cele mai importante locuri în care s-a marcat intrarea operei în acest oraș. Ramón Gener ne invită să participăm şi la câteva experimente muzicale, iar muzicologul expert Pier Giuseppe Gillio va completa povestea cu o mulţime de informaţii interesante.

(w882)

(w882)

(w882)

Apoi ne îndreptăm către minunatul Teatro Olimpico di Vicenza, primul teatru închis din lume, pentru a înțelege cum erau teatrele înainte ca opera să explodeze pe scenă şi să fie considerată un spectacol la modă. Tot atunci vom vedea vedea cum s-au născut și s-au dezvoltat extrem de rapid teatrele alla italiana în Veneția.

(w882)

Cu marele contratenor francez Philippe Jaroussky, unul dintre marile vedete ale muzicii baroce, vorbim despre ADN-ul muzicii lui Vivaldi, în timp ce ne bucurăm să cântăm unele dintre cele mai faimoase melodii ale sale. Ceea ce ne va face să descoperim că toată opera pe care a produs-o este extraordinară. Evident, la pian, gazda documentarului şi invitaţii vor analiza și structura tipică, regăsită în toate operele lui Vivaldi.

(w882)

Cu Veneția drept background imbatabil, vom descoperi că Vivaldi nu a fost doar un excelent muzician, ci și un impresar de teatru care a revoluționat spectacolele de operă. Dar, bineînțeles, ori de câte ori apar revoluții și schimbări, există mereu detractori care să critice, pentru că, așa cum ne explică înțeleptul Jorge Wagensberg, omului i-a fost întotdeauna frică de schimbări și revoluții, iar Vivaldi a însemnat, fără îndoială, un pas decisiv înainte în istoria operei.

(w882)

Despre Antonio Vivaldi

Compozitor italian, de profesie preot catolic, Antonio Lucio Vivaldi (1678 – 1741) este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian, conform wikipedia.org. A murit ca urmare a unei îmbolnăviri subite și a fost înmormântat în cimitirul din dreptul Porții Carintiei (Kärtnertor) din Viena, pe locul în care se află în prezent clădirea centrală a Universității Tehnice din Viena.

(w882)

Îmbrățișând de timpuriu calea preoției, Antonio Vivaldi a fost supranumit și Il Prete Rosso (Preotul Roșu), datorită culorii părului său, moștenit de la tatăl său.

Vivaldi a fost hirotonit preot la vârsta de 25 de ani, dar atins de o maladie cronică despre care se presupune că era astm, Il Prete Rosso s-a îndepărtat cu încetul de îndatoririle sale ecleziastice începând din 1703, iar din acel moment a putut să se dedice compoziției și învățământului. Numit profesor de vioară la Ospedale della Pietà (așezământ rezervat orfanelor și fiicelor ilegitime abandonate), în pofida unor întreruperi, Vivaldi avea să rămână fidel acestei funcții până în 1740.

În ciuda sănătății precare, a început să călătorească din ce în ce mai mult ca virtuoz și compozitor la Roma, în 1722 și 1724, unde a cântat în fața Papei; probabil la Dresda și în Darmstadt; cu siguranță la Amsterdam, unde a fost publicată cea mai importantă parte a creației sale; la Florența, Praga și la Viena, unde a murit, uitat de prieteni și rude. La Ospedale della Pietà, a instruit și dirijat orchestra de fete a Instituției (devenită celebră în întreagul continent) și a compus intens pentru concertele publice pe care așezământul le oferea duminica.

Acestor ocupații, deja solicitante pentru un om care se plângea fără încetare de sănătatea sa șubredă, din 1713, li s-a adăugat o debordantă activitate de impresar și de compozitor de opere, domenii în care a căpătat o autoritate suficient de mare pentru a provoca rivalități tenace, concretizate chiar într-un pamflet redactat de Benedetto Marcello (Il Teatro alla moda, 1720).

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

(w882)

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie!

(w882)

Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1