loader
Foto

Ar fi bine ca tinerii români să poată vota de la vârsta de 16 ani?

Luni, la „Referendum”, Mihai Rădulescu ne-a invitat la o dezbatere legată de proiectul de lege ce vizează scăderea vârstei de vot. Tot pe 6 iunie, de la 21.00, s-au analizat în platoul TVR 1 noile legi ale securităţii naţionale. | VIDEO

 

Mihai Rădulescu
Referendum

A intrat în dezbatere parlamentară un proiect de lege pentru reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Ideea exista în spaţiul public românesc de ani buni şi se încadrează într-un curent european tot mai puternic, ce a dat deja rezultate în câteva ţări. Bunăoară, luna trecută, Belgia a redus la 16 ani vârsta de vot în alegerile pentru Parlamentul European, pentru toți tinerii europeni rezidenți în țară. Franţa, care deţine preşedinţia UE, susţine şi ea ideea, mai ales că aceasta este una dintre cele peste 300 de propuneri adoptate recent de „Conferința pentru viitorul Europei”.

„La noi, proiectul a primit deja aviz negativ într-o comisie parlamentară. Care sunt motivele respingerii şi cum se poziţionează în general politicienii aflăm la ’Referendum’. Vedem şi ce spun tinerii aflaţi la originea iniţiativei, dar şi psihologii. Sunt sau nu pregătiţi adolescenţii să voteze de la 16 ani? Dacă se declară gata de vot, de ce pe cei mai mulţi îi... doare în cot? Pentru că, se ştie bine, tinerii nu prea se înghesuie la urne”, ne-a introdus Mihai Rădulescu în subiectul ediţiei din 6 iunie.

Răspunsuri am aflat luni seară, de la ora 22.00, în emisiunea „Referendum” de la TVR 1.

Prima parte a ediţiei a abordat, însă, o altă controversă publică. De fapt, un adevărat scandal, iscat în jurul noilor legi ale securităţii naţionale. Publicația G4media.ro a prezentat o serie de propuneri legislative care ar urma să acorde puteri sporite principalelor instituții secrete din România, SRI şi SIE. Societatea civilă a reacţionat cu un val de critici, reclamând că acestea sunt incompatibile cu democrația și aduc aminte de perioada neagră a comunismului.

„Care sunt principalele prevederi din aceste proiecte? De ce nu sunt asumate şi dezbătute transparent? Care sunt riscurile pentru societate, dacă vor rămâne în această formă? De ce e nevoie de o nouă legislaţie în materie de securitate?” și-a întrebat realizatorul şi moderatorul Mihai Rădulescu publicul şi invitaţii la „Referendum”, tot luni, de la ora 21.00.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări sunt prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la meditaţiile oferite de profesori elevilor de la clasă, s-a desfășurat atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul a fost anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

13:00 Ora regelui

”Puterea binelui”

Anual, pe 4 iulie, Crucea Roșie Română aniversează fondarea sa, care a avut loc în anul 1876, în timpul domniei Principelui Carol I și a Principesei Elisabeta. Prima misiune umanitară s-a desfășurat în aceeași lună, pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre, având menirea de a acorda ajutor medical militarilor răniti, indiferent de tabăra din care făceau parte.

”Ora Regelui” prezintă un documentar despre creația elvețianului Henry Dunant, cea mai mare rețea umanitară din lume, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care cuprinde acum aproape 100 de milioane de voluntari. Acțiunile lor dovedesc că nevoile umanitare crescânde accentuează importanța unor alianțe puternice la nivel local și global. Catastrofele naturale, crizele climatice, conflictele, urgențele de sănătate sau migrația nu sunt la timpul trecut. Cei 5000 de voluntari români, alături de cei din întreaga lume, aproape 100 de milioane de confrați, sunt neclintiți în angajamentul lor de a aduce speranță și încredere oamenilor aflați în situații vulnerabile și de a le schimba viața.

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1