Sâmbătă, 24 mai, în prima ediţie, de la ora 14:30 Narcis POPESCU îi are ca invitaţi pe domnii Cristian PREDA, profesor de ştiinţe politice şi Adrian MITROI, profesor de economiei.
Am demarat la TVR 1 proiectul Alchimia banilor, mânat de gândul că o emisiune cu un asemenea profil trebuie să se adreseze în primul rând cetățenilor de rând, nu specialiştilor, oamenilor de afaceri sau oamenilor foarte prosperi financiar, cum am impresia adeseori că sunt construite emisiunile economice. Nu reprezentăm o emisiune de știri, cu toate că nu vom ocoli nici un subiect de actualitate, rolul nostru primordial, dată fiind vocația Televiziunii Române este acela de a educa. În fiecare emisiune vom avea alături, atât specialişti în domeniul economic, cât și invitați care să fie din afara acestui spectru, care vor fi meniți a personifica vocea cetăţenilor. Sunt convins că o să atragem atenția publicului, pentru că atât eu, cât și echipa emisiunii, Raluca Amzăr, producător, Roxana Ghiţulescu şi Mihaela Iamandei, jurnalişti, ne dorim să oferim un produs media autentic.
Narcis POPESCU
... ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană a apărut ca un proiect postbelic, un proiect care era destinat să aducă pacea în Europa. Inițial au fost şase țări. Mari inamicii din Primul și din Al Doilea Război Mondial, Franța și Germania, Italia și cele trei țări care alcătuiesc Beneluxul. Proiectul a avut o componentă aparent economică, dar de fapt marcată politic, fiindcă țările acestea s-au pus de acord să pună în comun producția de cărbune și de oțel. În acele vremuri, pentru a obține energie era folosit cărbunele, iar pentru a face arme era folosit oțelul …noi în 2007, după ce opt țări foste comuniste intrase în 2004.
…tinerii sunt mai optimiști, mai ales cei care ajung la facultate. Din păcate, avem în continuare o rată de abandon școlar foarte mare, peste 20 % din cei care încep școala nu termină și în clase mici. Cei care ajung la facultate sunt spirite care vor să construiască. Sunt oameni care, de altfel, beneficiază de bursele Erasmus. Europa nu are o politică educațională unică, e doar o politică de sprijin pentru educație, nu este o politică comună.
…în Parlamentul European, ca deputat ales într-una din cele 27 de țări... sigur că aveți experiența propriei țări, dar trebuie să negociați ce e mai bine pentru propria țară, ținând seama de interesul general, pentru că reprezentați toți cetățenii europeni. Acolo nu se discută caz cu caz ce le dăm românilor, ci ce dăm diverselor sectoare, din diverse capitole din buget.
Aproape 80 % din bugete merg către agricultură și către Fondul de Coeziune. Şi noi și bulgarii am beneficiat enorm și de aceea.
...în acest moment, pentru o parte semnificativă a populației active din România, este mai interesant să găsească un job în afara țării decât în țară, dar depinde de meserie. Atunci când la constructori au început să sporească salariile, la zidar, dulgher, unii dintre ei s-au întors. Evident că fiecare cetățean își face calculul. Nu mai suntem în comunism să planificăm economia și să spunem fiecăruia unde să se ducă și marele câștig al Europei Unite este tocmai o piață liberă care îți permite ca dacă poți să iei un job mai bun la 2000 km să te duci acolo
Cristian PREDA
... Dacă ne raportăm la Polonia, campionul atragerii fondurilor europene, ei au beneficiat întotdeauna, au fost bine poziționați chiar și imediat după căderea comunismului, li s-a iertat o datorie substanțială, iar raportul la contribuție pe ce au primit, față de raportul nostru la contribuție pe ce am primit, la noi este cam între doi și trei, probabil depinde cum ajustăm și cifrele pentru ultimul exercițiu. De exemplu pentru 1 euro contribuit am primit trei și acolo
evident că statele dezvoltate sunt cele care ne-au ajutat și atunci arată bine din punctul ăsta de vedere, dar dacă ne comparăm... Polonia evident că are alte comandamente, alte ambiții, altă poziționare geostrategică, dar raportul lor este substanțial. Cred că este 1 la 10 față de ce au primit la nivel de fond european și ce au donat, înseamnă că este ceva acolo. Ce știu ei magic să facă mai bine decât noi, iar noi avem un deficit substanțial de acumulare de fonduri. Chiar și la acest 1 la 3 am fi putut sta mult mai bine. Este o poziție favorabilă pentru noi, cu atât mai mult într-o situație complicată a faptului că în două săptămâni așteptăm tranșa de 1,3 miliarde, ce mult contează în presiunea curentă asupra leului, ce mult contează așteptările de creștere economică.
…din cele aproape 100 de miliarde, raportul, noi am contribuit, din 2007, în jur de 32-33 și am primit înapoi cam 100. Aproximativ 42 de miliarde sunt spre agricultură, unde este agricultură astăzi datorită acestor fonduri. La momentul acesta, infrastructura, drumurile, școlile, educația, programul Erasmus de care am beneficiat și noi, profesorii de astăzi. Este excelent să interacționezi și să primești studenți de pe toate meridianele.
…Contează și subvențiile. Ne-am modernizat, educație, agricultură, guvernanță. Toate lucrurile acestea de guvernanță, în principal pe partea privată, probabil mai puțin pe partea guvernamentală... ar fi trebuit să punem mai multă presiune. Cum a făcut cu ultima tranșă de PNNR, pe reforma aparatului administrativ. Acolo am rămas în urmă față de cât de repede și de bine a mers înainte partea privată a economiei
Am făcut un calcul și îl face oricine. Este între 1 și 2 % creștere economică pe care am avut-o marginală cu plus față de ce am fi avut dacă nu am fi fost membrii Uniunii Europene. Dacă puneți această creștere economică reală și la creșterea salariilor, noi am recuperat, avem zone metropolitane mari care au o recompensă medie netă, mai mare decât media Uniunii Europene. România este o bijuterie atractivă, cred eu, şi o să fie cea mai interesantă țară din Uniunea Europeană, în câțiva ani.
Adrian MITROI
***
Credit foto: Arhiva emisiunii „Alchimia banilor” - Raluca AMZĂR
***
ECHIPA EMISIUNII:
DOCUMENTARIST
- Giorgiana ŞUŞURINCĂ - ENACHE
JURNALIŞTI TV
- Mihaela IAMANDEI
- Roxana GHIŢULESCU
MODERATOR & REALIZATOR
- Narcis POPESCU
PRODUCĂTOR
- Raluca AMZĂR
https://www.facebook.com/fanTVR1
https://www.tvrplus.ro/live/tvr-1