loader

Cântece celebre în anii ’70, interpretate la ediţia a cincea „Vedeta Populară”

„Cine bate seara, la fereastra mea”, lansată de cuplul Irina Loghin - Benone Sinulescu, s-a auzit la „ Vedeta populară” duminică seară. Alţi şase concurenţi au luptat pentru un loc în semifinala concursului „Vedeta populară” de la TVR 1. Iuliana Tudor ne-a dat întâlnire pe 19 noiembrie, ora 21.00.

 

Iuliana Tudor
Vedeta populară

„Cine bate seara, la fereastra mea”, celebra melodie de muzică populară din anii ’70, interpretată de Irina Loghin şi Benone Sinulescu, va avea o nouă versiune de duminică seară. La TVR 1, într-o nouă ediţie Vedeta populară, Benone Sinulescu vine să interpreteze îndrăgitul cântec cu o concurentă de 18 ani, elevă în clasa a XII-a la Liceul de artă din Buzău.

Irina Loghin, cea cu care Nea Beni a lansat melodia „Cine bate seara, la fereastra mea” vine din aceeaşi zonă folclorică a Carpaţilor de Curbură, ca şi Nea Beni. La fel, şi tânăra interpretă care duminică seară s-a luptat pentru un loc în semifinala concursului Vedeta populară.

Dialogurile muzicale pe care le-a înregistrat şi interpretat cu Irina Locghin au fost cântece culese de Benone Sinulescu. „Cine bate seara la fereastra mea”, „Dă-mi, mandruţo, gura ta”, „Plec, mandruţo militar”, „Pe drumul căruţelor” sunt doar câteva din melodiile pe care cei doi artişti ai românilor le-au cântat împreună. De altfel, ei sunt primii care au abordat dialogul în folclorul românesc.

Şase noi concurenţi de vârste diferite şi din diferite regiuni ale ţării au un singur lucru în comun: vor să câştige titlul Vedeta populară şi Marele Premiu de 100 000 de lei. Duminică seară, i-am cunoscut şi le-am urmărit evoluţiile în ediţia cu numărul 5 a emisiunii Vedeta populară de la TVR 1, care a început la ora 21.00. La sfârşitul serii, după ce au trecut prin toate cele trei probe, unul singur s-a calificat în semifinală şi şi-a împlinit visul.

Pe lângă concurenta din Buzău, pe scena de la Vedeta populară au mai urcat: o bihoreancă de 63 de ani, care a aşteptat toată viaţa momentul potrivit să înceapă o carieră în muzica populară; singurul concurent bărbat din această seară, mare colecţionar de costume populare (are peste 150 până acum din toate zonele ţării); o absolventă de Conservator, care lucrează ca profesor de canto în Târgu Neamţ; o tânără de 21 de ani din comuna Moşoaia, judeţul Argeş, care cântă la nu mai puţin de cinci instrumente: cimpoi, fluier, caval, ocarină, nai şi o maramureşeancă de 22 de ani, care se pregăteşte să devină dirijor.

Pentru proba a doua, fiecare dintre ei a cântat în duet cu artistul preferat. Marea lor provocare, de data aceasta, a fost nu doar să arate că au talent, ci să se armonizeze cu un alt cântăreţ şi să facă faţă cu brio duetului alături de modelul lor de interpretare. Pentru ediţia de duminică, au venit să cânte pe scena Vedeta populară, împreună cu concurenţii, vedetele muzicii populare: Benone Sinulescu, interpreta de „trăgănate” din zona Bihorului, Maria Sidea; reprezentantul folclorului oltenesc Gheorghe Roşoga, conducătoarea grupului folcloric Balada din Fălticeni, Maria Tanasă, „fata de la Muscel” Elisabeta Ticuţă şi artistul maramureşean Gheorghe Turda. La finalul serii, după proba considerată de unii concurenţi cea mai dificilă – reproducerea unui fragment muzical interpretat de unul dintre membrii juriului - au primit răspunsul juraţilor.

(w882)

credit foto: Doru Ochea

Iuliana Tudor ne-a invitat să participăm duminică la o ediţie Vedeta populară cu interpretări memorabile, dar şi cu mult umor. Mai ales că unul dintre co-prezentatorii ei şi-a dorit cu ardoare să arate juriului de ce este în stare când vine vorba de voce şi prezenţă scenică. Întâlnirea cu Vedeta populară a fost la TVR 1 şi TVR+, pe 19 noiembrie, la ora deja cunoscută, 21.00.

Despre Vedeta populară

Din 22 octombrie, la TVR 1 se caută Vedeta populară! Interpreţi care visează să devină celebri şi cântă muzică populară pun la bătaie, pe scena Vedeta populară, voci extraordinare, apariţii scenice memorabile, interpretări de suflet. Concursul de talente destinat interpreţilor amatori din folclorul românesc este prezentat de Iuliana Tudor în fiecare duminică, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

54 dintre pasionaţii de folclor, selectaţi din întreaga ţară de-a lungul verii, îmbracă straie populare româneşti şi concurează pentru titlul de Vedeta populară şi premiul în valoare de 100.000 lei. La finalul fiecarei ediţii se califică un singur concurent pentru etapele următoare ale concursului: semifinala şi finala.

La Vedeta populară, concurenţii interpretează o melodie la alegere din folcorul românesc şi cântă în duet cu vedeta preferată. Pentru a treia probă de concurs, cei şase concurenţi ai fiecărei ediţii trebuie să reproducă o melodie fredonată de juratul pe care îl trag la sorţi. Evoluţiile pe scenă sunt notate de juriul format din Grigore Leşe, una dintre cele mai respectate voci ale culturii noastre tradiţionale, poetul Mircea Dinescu, interpreţii de muzică populară Laura Lavric şi Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan.

Intepretările live ale concurenţilor sunt susţinute de Orchestra Naţională Valahia, a Primăriei Capitalei. Actorii Lucian Ghimişi şi Dan Clucinschi, coprezentatorii Iulianei Tudor în show, află părerile lor imediat după concurs şi ne ajută să îi cunoaştem mai bine.

 

 

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1