loader
Foto

Cătălin Deacu: „Lipsa oxigenului, în cantitate suficientă, m-a făcut să ajung de la agonie la extaz şi tot aşa”

A urcat muntele biblic Ararat şi vrea mai sus, a publicat deja două cărţi şi urmează încă una. Pe Cătălin Deacu îl cunoaştem din postura de prezentator şi realizator al emisiunii „Banii, azi” de la TVR INFO şi din reportajele Ştirilor TVR cu informaţii financiare. Dar care a fost parcursul său profesional şi mai ales care sunt pasiunile sale...

 

În spatele jurnalistului TV, descoperim un pasionat de geografie şi urcatul pe munte, un om căruia îi place să scrie, care a urmat două facultăţi şi un doctorat. Iar marţi, pe 15 aprilie, urmează să-şi lanseze cea de-a treia carte. De ce a ales meseria de jurnalist, pe unde l-au purtat paşii cu rucsacul în spate şi unde se vede peste 20 de ani, aflăm în cele ce urmează de la Cătălin.

(w882) Catalin De

Întrebare: Ai ales ca profesie jurnalismul, deşi ai terminat Facultatea de Geografie, ai şi un master şi un doctorat în geografie, aşadar eşti pasionat de acest domeniu. De ce ai ales presa, care au fost primii paşi?

Răspuns: „Scrisul de mână e lanţul minţii”. Citatul îi aparţine lui Platon. Mie mi-a plăcut să scriu mult, încă de când eram elev. Nu ştiu dacă în spatele acestei pasiuni a fost doar „lanţul minţii”, la care făcea referire marele filosof. În cazul meu, cred că a fost o nevoie, poate înnăscută, de exprimare a creativităţii. Îmi aduc aminte că la şcoală scriam compuneri lungi chiar şi de 10 pagini, spre surprinderea şi uneori stupoarea profesorilor mei. Prin urmare, decizia de a intra în presă a venit cumva firesc, pentru că mi-a plăcut dintotdeauna să înşir litere pe foaie. Cu toate acestea, nu am făcut Facultatea de Jurnalism sau Litere.

(w882) Catalin De

Cătălin şi un grup de vizitatori, în platoul emisiunii „Banii, azi"

Prima facultate pe care am absolvit-o a fost Ştiinţe Politice. Pot spune că datorită acestei facultăţi am reuşit să obţin primul loc de muncă în presă. În primul an de studii, în 2007, m-am angajat ca redactor la ziarul Bursa. Aici am învăţat să „scriu” pentru ziar, aici am învăţat bazele meseriei şi tot aici am început să înţeleg cum funcţionează economia. Îmi aduc aminte şi acum primul meu articol care a văzut lumina tiparului.

Geografia a fost însă şi a rămas o mare pasiune. M-am înscris la Facultatea de Geografie când eram student în anul III la Ştiinţe Politice, pentru că asta mi-a plăcut, nu pentru că am urmărit un scop anume. Doi ani, am urmat cursurile ambelor facultăţi, timp în care lucram şi la ziar cu normă întreagă. Nu a fost deloc uşor, dar m-am descurcat.

Fugeam de la conferinţele de presă la şcoală şi la redacţie şi tot aşa. Uneori, în timpul cursurilor, stăteam în ultima bancă şi scriam articolele pentru ziar.

După ce am absolvit facultatea de Ştiinţe Politice, am aprofundat studiile doar în Geografie, din pasiune, dar şi pentru că am realizat cât de mult mă ajută în profesia pe care mi-am ales-o. Poate părea surprinzător, dar fără geografie nu aş fi fost jurnalistul de azi. Mulţi asociază geografia doar cu munţi, dealuri, câmpii, deci cu partea fizică a acestei discipline, ceea ce este o greşeală. Geografia e mult mai complexă.

Eu m-am orientat către Geografie Umană, care presupune studiul cadrului natural antropizat, adică locuit. Astfel, am dobândit cunoștințele aprofundate despre populaţii, localităţi, ramuri economice, resurse ale subsolului, tradiţii etc., toate în strânsă legătură cu mediul care le înconjoară. Aceste cunoștințe m-au ajutat enorm în munca de jurnalist, să cunosc în profunzime locurile în care am ajuns ca redactor şi reporter. Am înţeles mai bine problemele oamenilor, am devenit mai empatic şi, prin urmare, am reuşit să fiu mai aproape de adevăr. Iar asta s-a văzut inclusiv în activitatea mea publicistică.

Tocmai de aceea, după ce am terminat facultatea, am făcut un master în Geografie Umană, intitulat „Planificare teritorială. Managementul localităţilor urbane şi rurale” şi după aceea un doctorat în Geografie economică, la Şcoala Doctorală Simion Mehedinţi, „Natură şi Dezvoltare Durabilă”.

 

(w882) Catalin De

Întrebare: La TVR realizezi emisiunea „Banii, azi" şi numeroase reportaje financiar-economice, dar eşti şi autor de cărţi din alte zone. Ai publicat două cărţi, una ştiinţifică şi una pe care o putem încadra la categoria socială, cu zece poveşti de viaţă cutremurătoare, care zdruncină din temelii stereotipurile despre oamenii fără adăpost. Cum te împarţi, când ai timp, câte ore are ziua ta?

Răspuns: Prima carte pe care am publicat-o, în 2018, a fost „Geografia Dezindustrializării. Studiu de caz: industria minieră din România”. E teza mea de doctorat şi am scris-o pentru că... a trebuit să-mi termin studiile. Am muncit mult, 5 ani, să o termin şi, în cele din urmă, am decis să o public. Unul dintre motive a fost acela că pentru studiul dezindustrializării - fenomen de dată recentă, dar cu efecte dintre cele mai grave - nu există, încă, o bibliografie consistentă la noi în ţară. În plus, profesorii coordonatori au considerat că e o lucrare valoroasă şi mi-au indicat să o public.

A doua carte, „Sub cerul liber”, am scris-o pentru că... aşa am simţit. Am făcut câteva reportaje TV despre cum petrec oamenii fără adăpost Crăciunul şi Paştele. M-au inspirat poveştile lor de viaţă şi am realizat că două-trei materiale TV nu sunt suficiente pentru a descrie problemele acestor oameni năpăstuiți, dar şi că avem de învăţat din experienţele lor. Aşa că am luat reportofonul şi m-am dus într-un centru de adăpost şi am făcut interviuri pe cont propriu, în timpul meu liber.

Am scris aceste cărţi în concedii şi în weekend-uri. Am făcut unele sacrificii în plan personal, am renunţat la alte activităţi pentru a scrie cărţi, pentru că ziua mea tot 24 de ore are. Când îţi place ce faci, pui suflet şi simţi că asta trebuie să faci, atunci nu e o corvoadă.

Cred că ţine şi de felul meu de a fi. Nu mă defineşte egocentrismul, nu aş putea să duc o viaţă în care să urmăresc doar bunăstarea personală. Cea mai mare bucurie a mea e atunci când las ceva în urmă, în folosul altora şi asta urmăresc inclusiv prin ştirile, reportajele şi emisiunile pe care le realizez.

Întrebare: În aceste zile toată lumea vorbeşte despre metalele rare. Pentru mulţi, este un subiect nou, dar nu şi pentru tine. Ţie urmează să-ţi apară o carte dedicată resurselor minerale strategice ale României. Este o carte pe care ai început să o scrii în urmă cu mai mulţi ani, cum de ai ales acest subiect şi care sunt concluziile la care ai ajuns?

Răspuns: Ideea de a scrie o carte despre resursele minerale strategice ale României mi-a venit undeva prin 2013, când am făcut primul reportaj pe această temă, la o altă televiziune la care lucram.

De atunci, au mai urmat şi alte reportaje şi anchete pe această temă. În tot acest timp, am adunat mult material bibliografic şi am cunoscut foarte mulţi specialişti, mai ales geologi. Unii dintre ei au fost implicaţi în exploatarea acestor resurse şi chiar au coordonat astfel de proiecte ce intrau în categoria „strict secret” înainte de 1990.

Despre modul în care au fost exploatate câteva dintre aceste resurse minerale am scris şi în teza de doctorat, când am realizat o serie de studii de caz despre unele proiecte miniere începute în anii ‘80 şi abandonate după Revoluţie. Dar era mult prea puţin!

Am realizat că aceste informaţii preţioase merită puse pe foaie separat, pentru ca publicul să cunoască, în amănunt, unele dintre bogăţiile prea puţin cunoscute ale României, exploatate în trecut şi care sunt acum la mare căutare, datorită cererii tot mai mari din partea industriilor de vârf.

 

(w882) Catalin De

Pe Muntele Olimp

La această carte intitulată „Geografia resurselor strategice ale României – Titan şi zirconiu” m-am apucat mai serios de lucru în pandemie. Am refăcut interviuri cu specialiştii pe care îi cunoscusem anterior, am străbătut sute, dacă nu peste 1.000 de kilometri prin ţară, în perimetrele miniere din care s-au extras aceste resurse, am obţinut mărturii preţioase de la faţa locului şi am făcut rost de documente care nu au mai apărut în spaţiul public. Totul pe banii mei, în timpul meu liber, fără alt interes decât acela de a scoate la lumină adevărul.

Lucrare ştiinţifică în continuarea tezei de doctorat sau investigaţie jurnalistică? Spuneţi-i cum vreţi. Cartea va fi lansată marţi, 15 aprilie, la Muzeul Geologic Naţional.

Întrebare:  În prelungirea pasiunii pentru geografie este şi mersul pe munte.  Care a fost cel mai provocator munte pe care te-ai căţărat? Cum a fost experienţa?

Răspuns: Fiecare om ştie atâta geografie cât... a văzut, spunea marele profesor Ion Conea. Îmi place să studiez geografia pe teren, nu doar în cărţi şi în hărţi. Mersul pe munte e hobby-ul meu. De-a lungul anilor, am urcat pe cei mai înalţi munţi ai României, dar şi pe Olimp, în Grecia (2.917 m) şi pe Toubkal, în Maroc (4.167 m). Cel mai provocator munte pe care am suit până acum e Araratul din Turcia, cu o înălțime de 5.137 m.

(w882) Catalin De

Cătălin pe Vârful Toubkal, în Maroc (4.167 m)

Expediţia a avut loc în 2023 şi pot spune că a fost una dintre cele mai tari experienţe din viaţa mea, dacă nu cea mai tare. Îmi amintesc şi acum momentul în care am ajuns în oraşul turcesc Dogubayazit şi am văzut, pentru prima oară, acest munte uriaş, de mi-a stat inima pentru o clipă. Nu mai văzusem aşa ceva în viaţa mea. Carpaţii noştri, în cel mai înalt vârf, Moldoveanu, au doar 2.544 m, deci de două ori mai puţin decât muntele biblic Ararat. Prima impresie a fost că efectiv nu sunt în stare şi nu pot să ajung atât de sus.

Totul a fost o mare aventură: de la dormit mai multe nopţi în cort şi până la gestionarea emoţiilor şi a energiei, când mintea îţi joacă feste. Răul de înălţime a apărut mai ales după 4.000 de metri înălţime, iar lipsa oxigenului, în cantitate suficientă, m-a făcut să ajung de la agonie la extaz şi tot aşa. Pe urcare am avut momente de euforie în care simţeam că „dărâm munţii” la propriu, şi că pot să urc chair şi pe Everest fără să mă opresc, în timp ce altor colegi de drumeţie le era rău, iar unii dintre ei abandonau.

În schimb, când am ajuns pe vârf, probabil de la oboseală şi de la lipsa de oxigen suficient, am adormit pentru câteva minute şi mi-am uitat acolo un accesoriu important de la rucsac. Să vezi lumea de la peste 5.000 de metri e o experienţă de nedescris!

Pe coborâre însă m-a luat şi pe mine răul. Greaţă, dureri de cap, ameţeală, toate m-au însoţit până când am coborât mai jos de 4.000 de m. Când am ajuns la tabăra de bază, pe la 3.300 m, am picat frânt de oboseală şi am dormit cred că 12-14 ore.

Una peste alta, a fost o experienţă fantastică din care am rămas cu foarte multe amintiri, dar şi cu o învăţătură. Am ajuns să mă cunosc mai bine, mi-am depăşit toate fricile, limitele şi neîncrederea în propriile forţe. Am realizat că dacă vreau, pot, cu puţin efort şi cu mai mult autocontrol. Următoarea ţintă e cel mai înalt vulcan din Asia şi cel mai înalt punct din Orientul Mijlociu: Damavand, munte din Iran, cu o înălţime de 5.610.

Întrebare: Te vezi făcând altceva decât jurnalism? Unde te vezi peste 20 de ani?

Răspuns: Peste 20 de ani voi avea 59 de ani. În plan profesional, cred că mă văd tot în  presă, o voce importantă în jurnalismul economic. În timpul liber, cred că voi mai scrie nişte cărţi. În concedii, mă văd pe la poalele Everestului, iar dacă voi fi sănătos şi în formă, de ce nu, chiar mai sus, spre „acoperişul lumii”.

(w500) Catalin De

Cătălin Deacu prezintă, alternativ cu Mădălina Chițu şi Maria Smarandache, emisiunea „Banii, azi”, la TVR INFO, de luni până vineri, de la ora 16.00.

credit foto: TVR, Cătălin Deacu

6:15 Gări de poveste

Ep. 9 Drumul memoriei În acest episod parcurgem unul dintre drumurile închisorilor comuniste: Sighet-Miercurea Ciuc. Pe tronsonul de cale ferată Salva-Vişeu, a fost necesară construirea mai multor viaducte şi a cinci tuneluri, dintre care tunelul de sub Pasul Şetref, între Munţii Ţibleş şi Munţii Rodnei. Inaugurat în 1949, tunelul de la Dealul Ştefăniţei are o lungime de 2.388 metri, este al treilea din ţară ca lungime şi a fost finalizat, cu mijloace rudimentare, în numai 22 de luni. Ceremonia de deschidere a avut loc pe 28 decembrie 1949 în localitatea Dealul Ştefăniţei. Realizator Ruxandra Ţuchel Producator Ioana Mureşan redifuzare , din lista de

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1