loader
Foto

„Caut sunetul în permanenţă, nu mă pot decide. Sunt într-o continuă căutare”

A mărturisit violonistul Valentin Şerban la TVR 1. Tânărul câştigător al Concursului Internaţional George Enescu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” joi, 4 noiembrie, de la ora 23.00. | VIDEO

 

Marina Constantinescu
Nocturne

A concertat în România, Franţa, Germania, Austria, Italia.

Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaistru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

La 31 de ani, este câştigătorul unor concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. Recent, Valentin Şerban a câştigat Marele Premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu (ediţia 2020/2021), după o finală mult aplaudată, în care a interpretat „Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47“, de Sibelius.

(w882)

Îl pasionează lumea fizică, îi plac cerul, cosmosul. Şi tot Valentin Şerban ţine o poză cu pisica lui în cutia viorii. „N-am fost un copil silitor. Ai mei, ingineri, nu au ştiut să mă ghideze”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Cu toate acestea, a mers pe drumul lui, presărat cu succes după succes.

(w882)

„Muzica e un limbaj care trebuie interpretat. Trebuie să-i găsesc sensul, deşi, de multe ori, nu ştiu ce caut, nu ştiu spre ce mă îndrept”

(w882)

Discuţia ajunge şi la detalii sau lucruri mai puţin accesibile publicului iubitor de muzică: „Corzile nu trebuie să fie de la iapă, sunt rase de cai special crescute pentru părul de arcuş”, ne dezvăluie invitatul. Şi tot de la Valentin Şerban aflăm că schimbă corzile viorii o dată pe săptămână: „Caut sunetul în permanenţă, nu mă pot decide, sunt într-o continuă căutare”.

(w882)

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut întâlnire cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. În ultima ediţie din octombrie a Nocturnelor, Nicu Alifantis a parcurs câteva amintiri dragi alături de Marina Constantinescu.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 5

Producător Daniela Enăchescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1