loader
Foto

Galerie foto

„China extremelor”, documentar în premieră la TVR 1

Ben Horton, fotograf la National Geographic, împreună cu trei exploratori chinezi, parcurg câteva zone mai izolate ale ţării şi interacţionează cu locuitorii care trăiesc în armonie cu natura. Vedem documentarul la TVR 1 miercuri, joi şi vineri, 25-27 august, ora 08.00.

 

Exploratorul şi fotograful National Geographic Ben Horton face echipă cu trei exploratori chinezi pentru a călători în zone extreme ale Chinei, în căutarea comunităţilor locale, care nu doar supravieţuiesc, ba chiar reuşesc să prospere. Echipa va fi pusă în situaţia de a testa tot ce ştie, de la scufundări până la căţărarea pe gheţari sau în peşteri pentru a reaprinde adevăratul spirit de aventură şi explorare. În fiecare episod, Ben face echipă cu exploratori chinezi curajoşi: Liu Yong – un alpinist, Dou Dou – un scafandru şi Liu Younbang – alpinist, căţărător pe munte – pentru a se aventura în fantasticul peisaj al Chinei. Vor da piept cu tot felul de terenuri, de la doline, cascade îngheţate şi mare deschisă, învăţând unul de la celălalt, de la mediul înconjurător, dar şi de la localnicii care numesc aceste locaţii extreme acasă. Vedem cele trei episoade ale documentarului „China extremelor” (EXTREME CHINA – producţie China 2019) la TVR 1 pe 25, 26 şi 27 august, ora 08.00.

(w882)

Siguniang

În primul episod, pe care telespectatorii îl pot urmări miercuri, 25 august, ora 08.00, la TVR 1, Ben Horton şi Liu Yong, unul dintre alpiniştii de top ai Chinei vor explora Siguniang, o zonă muntoasă de mare altitudine, aflată capătul Platoului Tibetan. Cu această ocazie, cei doi descoperă cum populaţia locală Jiarong din Tibet se adaptează şi suravieţuieşte în condiţiile aspre ale mediului de acolo. Călătorii se avântă spre principala provocare: o cascadă îngheţată masivă, de 4000 de metri. Ben şi Liu Yong se pregătesc să se caţăre şi să urce 300 de metri de apă îngheţată. Dar temperatura de -5 grade Celsius, condiţiile meteo şi altitudinea fac urcuşul foarte dificil. E nevoie de muncă de echipă şi determinare pentru ca perechea de exploratori şă dovedească zidul îngheţat, parte a expediţiei lor în China.

Hainan

În cel de-al doilea episod, difuzat de TVR 1 joi, 26 august, de la ora 08.00, Ben Horton şi exploratorul chinez Dou Dou documentează cultura locală a pescuitului şi descoperă lumea de sub ape din Hainan, ajungând în insule şi recife îndepărtate. Ben şi Dou Dou învaţă chiar o metodă de pescuit veche de un secol şi cercetează cultura populaţiei Tanka, o populaţie care locuieşte şi munceşte pe case plutitoare. Apoi ajung pe o insulă nelocuită, campează acolo şi documentează viaţa din adâncuri a recifelor din largul Hainan-ului.

Hanzhong - în subteran

De data aceasta, exploratorul şi fotograful National Geographic Ben Horton îl însoţeşte pe Abond, unul dintre alpiniştii de top ai Chinei, într-o expediţie prin cel mai mare grup de doline, în subteran, la Hanzhong. Acest grup este relativ neexplorat, fiind descoperit abia în 2016. Cei doi călătoresc în necunoscut, coboară în subteran la 180 de metri, într-una dintre doline, pentru a vedea şi a ne arăta peşterile subterane. Trebuie să se ferească de căderi de pietre, să treacă prin râuri subterane şi tuneluri strâmte pentru a afla cele mai ascunse secrete ale naturii. Mai multe aflăm în episodul de vineri, 27 august, ora 08.00, la TVR 1.

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1