loader
Foto

Școli din România sub asediul drogurilor

Camera Deputaților a adoptat în luna februarie a acestui an un proiect de lege prin care se majorează pedepsele pentru traficul de droguri. Ce arată datele privind consumul? Am aflat luni, 3 iulie, de la ora 13:00, în emisiunea „Oamenii şi legea”, la TVR 1 și TVR+.

 

Oamenii și Legea

Conform statisticilor pe primul loc se situează tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.

Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai ridicată, vârsta de debut declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive este de 13 ani. Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri, atât de populaţia generală, cât şi de populația școlară.

De ce a crescut consumul de substanțe interzise în școlile din România? Cum se implică statul în rezolvarea acestei probleme? Cum pot fi ajutate autoritățile de către părinți, profesori, elevi, pentru a interveni la timp și eficient în combaterea acestui fenomen?

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei Olaru a fost prof. univ. dr. Cătălin Ţone, comisar şef de poliţie, Şef Serviciu Antidrog, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate București.

(w882) Mihaela Ol

La nivel mondial, traficul și consumul de droguri reprezintă un fenomen complex, care afectează milioane de oameni, mulți dintre ei fiind minori. Traficul destabilizează securitatea socială prin apariția actelor de violență, criminalitate și corupție. De cealaltă parte, consumul are un impact negativ nu doar asupra consumatorilor, familiile și comunitățile din care provin fiind grav afectate.

În rapoartele specialiștilor se arată că numai în Uniunea Europeană, piața drogurilor ilicite este una dintre principalele surse de venit pentru grupurile infracționale organizate și se ridică la o valoare anuală estimată a vânzărilor cu amănuntul de cel puțin 30 de miliarde de Euro.

(w882) Mihaela Ol

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail: oameniisilegea@tvr.ro.

***

Redifuzare 03.07.2023 TVR 1 – ora 13:00
Redifuzare TVR Info – 03.07.2023, ora 00:15
Reluare TVR 1 – 04.07.2023, ora 06:00

***

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 42

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

Prezentator Irina Luca

* România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

In editia din 16 mai a emisiunii România face bine descoperim oameni cu pasiuni atat de puternice incat le-au schimbat viata. Si lor si celor din jur.

*Colectionarul de motociclete

Intr-un sat de langa Radauti, un om de afaceri a adunat, in timp, 300 de motociclete. Le-a reparat cu mainile lui si acum toate sunt in stare de functionare. Sunt modele vechi si rare, iar expozitia poate fi vizitata, gratuit, la orice ora, de oricine este interesat. Încă din copilărie, sunetul motoarelor l-a fascinat. Astăzi, Alexandru Șcheul, unul dintre cei mai pasionați colecționari de motociclete din Europa, ne deschide porțile lumii sale unice. La Horodnic de Jos, în inima Bucovinei, a creat un muzeu impresionant, Expo Moto Bucovina, unde fiecare motocicletă spune o poveste.De la prima motoretă pe care a primit-o cadou de la tatăl său, până la ediții rare din perioada războiului și modele emblematice din Europa de Est, colecția lui Alexandru Șcheul este o călătorie captivantă prin istoria motoarelor. Un omagiu adus ingineriei și designului, dar și o dorință de a păstra vie memoria unor vremuri apuse.

Realizator Maria Cristina Țilică

*COLŢ DE RAI (SATUL DACIC)

În urmă cu 10 ani un nou sat a apărut pe harta țării, în județul Buzău. Are 4 case şi doar 2 locuitori.

Preotul Mihail Milea spune că de mic a fost pasionat de istorie şi visa să contruiască un asemenea loc în care oamenii să poată trăi ca pe vremea dacilor: fără apă curentă, fără electricitate și fără stresul lumii moderne.

Chiar dacă nu stau permanent aici, mulți sunt cei care aleg să vină să experimenteze traiul strămoșilor noștri.

Un reportaj din locul în care timpul pare că s-a oprit.

Realizator Melania Trifu.

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1