loader
Foto

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a faimoasei instituţii lirice. Evenimentul, care a reunit invitaţi renumiţi - Juan Diego Flórez, Sir Bryn Terfel, Rolando Villazón, Yuja Wang și Sonya Yoncheva, poate fi vizionat  la TVR 1 luni, 14 iulie, de la ora 21.10.

 

Filarmonica din Viena prezintă o seară plină de vedete pentru a celebra cea de-a 150-a aniversare a  vestitei Opere Garnier din Paris.

(w882) Concertul

Cu artişti renumiţi invitaţi, unele dintre cele mai mari nume ale operei - bas-baritonul Sir Bryn Terfel, tenorii Juan Diego Flórez și Rolando Villazón și soprana Sonya Yoncheva, cu toţii ambasadori Rolex - acest concert special promite să abunde în  delicii clasice, de la muzica din „Carmen”, de Bizet, „La Traviata”, de Verdi și multe altele. Programul este completat de mereu carismatica pianistă Yuja Wang, care interpretează „Concertul pentru pian nr. 1”, de Ceaikovski.

(w882) Juan Diego

Spectacolul a avut loc pe 8 iunie 2025, iar Opera Garnier din Paris și Filarmonica din Viena au propus publicului din întreaga lume un eveniment de neegalat la Palais Garnier, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la inaugurarea acestui loc emblematic! Telespectatorii vor putea urmări evenimentul la TVR 1 luni, 14 iulie, de oa ora 21.10.

(w882) Bryn Terfe

Pentru această reprezentație unică, spectaculoșilor muzicieni amintiţi deja li s-au alăturat excepționalii membri ai Orchestrei Filarmonice din Viena, cu toții fiind coordonați magistral de talentatul dirijor Yannick Nézet-Séguin, directorul muzical al Metropolitan Opera din New York. Produs de France Télévisions, concertul va fi transmis în peste 20 de țări.

(w882) Rolando Vi

Toate veniturile obținute din acest concert extraordinar desfășurat la Palais Garnier, în parteneriat cu Filarmonica din Viena, au fost donate integral Orchestrei Lirice de Tineret a Operei din Paris (ADO – Apprentissage de l’Orchestre). Prin acest gest, Opera Națională din Paris își reafirmă angajamentul față de educația muzicală și față de sprijinirea noilor generații de artiști lirici, oferindu-le un cadru profesionist în care să crească și să exceleze. Susținerea tinerelor talente este una dintre cele mai valoroase investiții în viitorul artei.

(w882) Sonya Yonc

Despre Opera Garnier

Opera din Paris este principala companie de operă și balet a Franței.

A fost fondată în 1669 de către Ludovic al XIV-lea sub numele de Académie d’Opéra și, la scurt timp după, a fost plasată sub conducerea lui Jean-Baptiste Lully, fiind redenumită oficial Académie Royale de Musique, dar cunoscută în continuare, mai simplu, ca Opéra. Baletul clasic, așa cum este cunoscut astăzi, a luat naștere în cadrul acestei instituții sub forma Baletului Operei din Paris și a rămas o parte esențială a companiei.

În prezent, instituția poartă numele de Opéra National de Paris și prezintă în principal spectacole de operă în teatrul modern Opéra Bastille (cu o capacitate de 2700 de locuri), inaugurat în 1989, iar balete și unele opere clasice - în sala mai veche Palais Garnier (cu 1970 de locuri), deschisă în 1875. Lucrările de mici dimensiuni și creațiile contemporane sunt puse în scenă și în Amfiteatrul de 500 de locuri aflat sub Opéra Bastille.

În fiecare an, Opera aduce pe scenă aproximativ 380 de reprezentații de operă, balet și alte concerte, pentru un public total de aproximativ 800.000 de persoane (dintre care 17% provin din străinătate), având o excelentă rată medie de ocupare a locurilor, de 94%.

Spectacolul de la Opera Garnier din Paris a fost difuzat în premieră la TVR Cultural în 14 iunie.

foto: EBU, via Selectie Film TVR

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1