loader
Foto

Copiii abandonați merită o familie! Care este procedura legală?

TVR 1 redifuzează luni, 4 septembrie, de la ora 13:00, o ediție a emisiunii ”Oamenii și Legea” în care se discută despre procedura legală ce trebuie urmată de către o persoană sau familie pentru a adopta naţional, despre impedimentele la adopţie, etapele procesului de evaluare, încredinţarea copilului şi încuviinţarea adopţiei.

 

Oamenii și Legea

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în septembrie anul trecut peste 43.000 de copiii se aflau în sistemul de protecţie specială. Fie că sunt în Centre de plasament, familial, sau în grija asistenţilor maternali, aceşti copiii merită o familie a lor!

(w882)

Invitata Mihaelei OLARU în această ediție este Ileana RĂDESCU, avocat, Baroul Bucureşti.

(w882)

Adopţia este o procedură legală complexă, de durată, o soluţie pentru persoanele care doresc să devină părinţi. În România este reglementată şi recunoscută doar adopţia cu efecte depline, aceasta fiind definită drept operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

Persoana sau familia care doreşte să adopte trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în a cărei rază teritorială locuieşte sau a unui organism privat român autorizat, pentru realizarea procedurii de informare prealabilă pentru demararea procesului de evaluare. La finalul evaluării, se obţine atestatul apt pentru adopţie.

(w882)

Nu pot adopta persoanele care: au boli psihice sau un handicap mintal; au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra unei persoane sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; sunt decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială; persoanele care doresc să adopte singure, dar ai căror soţi se regăsesc în una dintre situaţiile menţionate anterior. Totodată, legislaţia română interzice adopţia între fraţi, precum şi adopţia realizată de către persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR

• Delia APOSTOL-HANZELIK

• Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

1:30 Dosar România

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Vorbeste corect!

Producatori: Cristina si Radu Dănilă

(Reluare)
 

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

Eugen Rusu: „Petrec mai mult timp cu colegii şi partenera de prezentare decât cu partenera de viaţă...”

Prezentatorul principalului „Telejurnal” de la TVR 1 ne spune ce înseamnă munca de jurnalist la Ştirile TVR, cum se asigură că publicul primește ...

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

 

#tvr1