loader
Foto

Copiii abandonați merită o familie! Care este procedura legală?

TVR 1 redifuzează luni, 4 septembrie, de la ora 13:00, o ediție a emisiunii ”Oamenii și Legea” în care se discută despre procedura legală ce trebuie urmată de către o persoană sau familie pentru a adopta naţional, despre impedimentele la adopţie, etapele procesului de evaluare, încredinţarea copilului şi încuviinţarea adopţiei.

 

Oamenii și Legea

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în septembrie anul trecut peste 43.000 de copiii se aflau în sistemul de protecţie specială. Fie că sunt în Centre de plasament, familial, sau în grija asistenţilor maternali, aceşti copiii merită o familie a lor!

(w882)

Invitata Mihaelei OLARU în această ediție este Ileana RĂDESCU, avocat, Baroul Bucureşti.

(w882)

Adopţia este o procedură legală complexă, de durată, o soluţie pentru persoanele care doresc să devină părinţi. În România este reglementată şi recunoscută doar adopţia cu efecte depline, aceasta fiind definită drept operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

Persoana sau familia care doreşte să adopte trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în a cărei rază teritorială locuieşte sau a unui organism privat român autorizat, pentru realizarea procedurii de informare prealabilă pentru demararea procesului de evaluare. La finalul evaluării, se obţine atestatul apt pentru adopţie.

(w882)

Nu pot adopta persoanele care: au boli psihice sau un handicap mintal; au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra unei persoane sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; sunt decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială; persoanele care doresc să adopte singure, dar ai căror soţi se regăsesc în una dintre situaţiile menţionate anterior. Totodată, legislaţia română interzice adopţia între fraţi, precum şi adopţia realizată de către persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR

• Delia APOSTOL-HANZELIK

• Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

 

#tvr1