loader
Foto

Galerie foto

Descoperim Dobrogea autentică, la „Exclusiv în România"

Atracțiile Dobrogei sunt inepuizabile, iar alături de Cristian Tabără vă așteptăm să ne însoțiți la început de vară într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

 

Duminică, 25 mai, de la ora 17:00, telespectatorii TVR 1 se vor număra printre primii vizitatori ai monumentalului Cazino din Constanța, care se redeschide pentru public, după o restaurare mult așteptată. Vom păși împreună prin sălile cu amintiri din alte vremuri și vom afla istorii fermecătoare.

(w882) TVR

Şi, tot la Constanța, descoperim un nou punct muzeal valoros: mormântul pictat de tip hypogeu de la malul mării. Vom privi imaginile din interiorul criptei, prin intermediul tehnologiei moderne multimedia și vom desluși semnificația excepționalei picturi murale, cu sprijinul cercetătorilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din oraș.

(w882) TVR

Dar nu vom rămâne doar în marele oraş. Pasionat, cum îl știm, de specificul fiecărei etnii din România, Cristian Tabără a aflat cu surprindere că în Dobrogea trăiesc și... ceangăi!

În frumosul sat Oituz, comuna Lumina, la doar câţiva kilometri de oraşul Năvodari, trăiesc ceangăi. Sunt câteva sute de locuitori de confesiune romano-catolică, ai căror strămoşi s-au stabilit pe aceste meleaguri acum mai bine de o sută de ani. Au păstrat limba veche şi cu multe particularităţi, care a supravieţuit timpului. În timpul primului război mondial, mulţi ceangăi au luptat în oastea României şi unii şi-au pierdut viaţa apărând drapelul. Cei mai mulţi au căzut în sângeroasa luptă de la Oituz, din august 1917. Şase ani mai târziu, regele Carol I a decis să împroprietărească 40 de familii (văduve şi orfani) ale eroilor. Ceangăii au venit în Dobrogea şi au numit aşezarea lor după numele bătăliei în care mulţi dintre ai lor îşi pierduseră viaţa. Au rămas pe aceste locuri, şi-au păstrat tradiţiile, limba şi obiceiurile

„Ceangăii din satul Oituz m-au impresionat pentru modul în care şi-au păstrat identitatea şi pe aceste meleaguri, deşi au trecut mai bine de 100 de ani de când au venit aici”, spune Cristian Tabără. Cum au ajuns tocmai până aici, ce obiceiuri au și ce grai vorbesc vom vedea și vom auzi odată cu gazda emisiunii „Exclusiv în România”. Putem să dezvăluim doar că va fi cu cântec. Cu mult cântec!

Ceva mai spre sud, vom face cunoștință și cu alte făpturi care se simt ca acasă în Dobrogea, deși nu sunt, de felul lor, de prin partea locului. De data aceasta patrupede: caii pur sânge arab de la Herghelia Mangalia, singura specializată în această rasă elegantă. Vom afla poveștile lor, dar și pe cea a hergheliei, care va împlini în curând un secol de existență. Și de ce nu? Poate vom lua și o lecție de călărie.

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

PROCESUL PENAL ŞI PROVOCĂRILE LUI SOCIALE

· SERGIU STĂNILĂ, avocat

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Agrostrategia

Nicolae Cioranu-Președintele Asociației Păstorul Crișana din Arad

Rubrica Fermierii României

Pepiniera de la Aiud cu soiuri românești de pomi fructiferi

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
 Procesul penal și provocările lui sociale

Procesul penal și provocările lui sociale

publicat: miercuri, 21 mai 2025

Care sunt scopul şi regulile de bază ale procesului penal? Ce este acţiunea penală şi actiunea civilă în procesul penal? Cui mă adresez şi unde ...

Descoperim Dobrogea autentică, la „Exclusiv în România

Atracțiile Dobrogei sunt inepuizabile, iar alături de Cristian Tabără vă așteptăm să ne însoțiți la început de vară într-o nouă ediţie ...

Cum s-au văzut alegerile din România la Budapesta? Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre Macron și conspirația șervețelului, dar şi despre cum s-a încheiat calea chiliană către socialism. Pe 23 mai, de la ...

 

#tvr1