Lena Dermengiu, interpret autorizat în limba semnelor române şi compozitorul Mihai Toma sunt invitaţii Mădălinei Dobrovolschi și ai lui Bogdan Muzgoci. Ce alţi supereroi cunoaştem în ediţia a noua „Omul anului” aflăm pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1.
Fiecare ediție a campaniei „Omul anului” de la TVR 1 este o călătorie fascinantă și emoționantă în inimile celor care, prin acțiunile lor, reușesc să inspire și să schimbe lumea în bine. O lume plină de magie și de inspirație, cu povești frumoase şi modelele care ne fac cinste. Vineri, 22 noiembrie, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Muzgoci ne invită la o nouă ediție a emisiunii „Omul anului”, campania de suflet în care descoperim puterea faptelor bune ale oamenilor-lumină care și-au făcut o misiune de viață din a crea rețeaua de bine ce înconjoară România. Vorbim despre empatie, despre depășirea propriilor limite și despre puterea de a face bine, dedicându-ne faptelor bune.
Prima invitată a ediţiei de vineri este Lena Dermengiu, unul dintre cei mai cunoscuți CODA, un deschizător de drumuri, în adevăratul sens al cuvântului, pentru toți cei care trăiesc într-o lume a tăcerii. Lena este unul dintre puținii jurnaliști care sunt și interpreți în limba semnelor române. A fost, de-a lungul timpului, lector universitar la Universitatea din București, profesor la Institutul francez, profesor asistent Universitatea „Ovidius” din Constanța, iar de 8 ani este interpret autorizat în limba semnelor române. Alături de colegii de la „Teleșcoala”, predă lecții LSR pentru hipoacuzici. Pentru prima dată în istoria televiziunii, TVR oferă cursuri de limba semnelor române, recunoscută din 2020 ca limba maternă, oficială a persoanelor cu deficiențe de auz. Este un curs practic, un ghid de conversație: „Mulți dintre noi am simțit lipsa de instrumente lingvistice în situații comune și, dacă o persoană surdă nu poate învăța să audă, noi avem șansa să învățăm să vorbim cu mâinile”, spune Lena Dermengiu. În premieră, Lena Dermengiu și Monica Cătuțoiu au făcut echipă bună reproducând dialogurile de pe scenă în limba semnelor române la Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului 2024.
Al doilea invitat este Mihai Toma, compozitor apreciat peste mări și țări, producător muzical, regizor, actor, îndrăgostit iremediabil de România și de tot ceea ce ea reprezintă! În căutarea inspirației, cutreieră România în lung și-n lat, pentru a-i descoperi frumusețea. Mihai Toma surprinde publicul prin îmbinarea sunetelor instrumentelor folclorice românești cu efecte interesante, produse de sintetizatoare. De altfel, este singurul compozitor român de muzică electronică participant, cu o compoziție proprie, la Festivalul George Enescu. Mai mult de atât, Mihai Toma a compus genericul seriei documentare create de britanicul Charlie Ottley în România și este cel care ne bucură sufletele cu melodiile sale pe care DJ Ravin le-a inclus în compilațiile „Buddha Bar”.
Şi în cea de-a noua ediție a sezonului doi al campaniei „Omul anului” 2024 sunt puse în valoare poveștile unor supereroi care se dedică unor proiecte fără seamăn: fie că documentează fața nevăzută a unor obiceiuri ancestrale, fie că dezvăluie universuri nebănuite celor care trăiesc în lumea tăcerii, aceştia ni se dezvăluie într-o lumină ce le pune în valoare adevărata cale pe care pășesc cu bucurie și cu speranță.
Vom afla, aşadar, din primul reportaj al acestei ediții, povestea lui Ovidiu Bob - „Vloggerul ultimilor ciobani”. Inginer de profesie, Ovidiu şi-a focalizat atenţia, de ani buni, pe documentarea păstoritului, repovestind parcă scene din Balada Miorița. El face adevărate filme documentare despre viața deloc ușoară a ciobanilor noștri, o lume despre care nu se mai vorbește prea des, dar care încă trăiește după reguli clare și stricte, păstrează tradiții și are bucuria traiului simplu, în comuniune cu natura. Reportajele lui Ovidiu Bob sunt adevărate filme documentare și prezintă frânturi din viața păstorilor care găsesc încă puterea de a rezista vicisitudinilor.
Cel de-al doilea reportaj al ediției cu numărul nouă o prezintă pe Filomela Salahoru, o femeie puternică, dedicată nu doar meseriei sale, ci și elevilor săi. O profesoară atipică, un om care a reușit să rupă bariere și mentalități. Le-a dat elevilor săi speranță și încredere că pot răzbate în viață și nu sunt putini cei care au reușit să-și descopere calități pe care nu știau că le au într-o lume a tăcerii.
Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind, alături de Televiziunea Română, rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!
***
După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.
Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.
foto: capturi emisie „Omul anului”