loader

Despre Guvernul Ponta IV, la Foc încrucişat

Dumitru Borţun şi Cristian Pîrvulescu au fost invitaţii Alinei Stancu, duminică, 14 decembrie, la TVR 1.  

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Alina Stancu, moderatoarea emisiunii «Foc încrucişat» şi Cornel Nistorescu, invitatul său permanent, au discutat în cea mai recentă ediţie despre Guvernul Ponta IV, în contextul reformării clasei politice româneşti. Invitaţii ediţiei au fost Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA şi Cristian Pîrvulescu, politolog.

Dumitru Borţun a făcut diferenţierea între funcţia politică şi cea executivă a unui demnitar şi a susţinut că reforma partidelor se poate face prin diviziune. „Dacă se doreşte cu adevărat reformarea societăţii”, a susţinut Dumitru Borţun, „trebuie să ţinem cont de valorile politice, de crearea unei elite adevărate.”„Executivul generează majoritatea parlamentară” a mai punctat el.

Politologul Cristian Pîrvulescu a adus în discuţie o lege celebră pentru a exemplifica situaţia politică a momentului. „De când se reflectează asupra partidelor”, a susţinut el, „s-a observat faptul că ele au tendinţa de birocratizare, că sunt imposibil de democratizat. Este celebra lege de fier a oligarhiei a lui Michels”, elaborată cu 100 de ani în urmă, care rămâne valabilă. „Ea spune că organizaţia are tendinţa de a se concentra în jurul liderilor care nu vor să părăsească puterea.”

Cristian Pîrvulescu a remarcat că „în 2005, Adrian Nastase a fost sacrificat ; apoi Mircea Geoană a fost şi el sacrificat; după acelaşi principiu, în 2015, Victor Ponta ar putea fi şi el sacrificat.”El a subliniat faptul că „oriunde în lume, forţa puterii depinde de împărţirea politică” şi a susţinut faptul că PSD se dovedeşte a fi „un organism viu” numai „dacă va încerca să se reformeze. ”

Ediţia emisiunii este disponibilă online AICI.

 

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1