Sâmbătă, 14 mai, TVR 1 şi TVR + vă aşteaptă, din nou, la obişnuita oră a Teleenciclopediei - 18:50, pentru incursiuni în civilizaţia umană, de-a lungul lecţiilor de istorie, artă sau biologie.
Ediția este disponibilă online timp de 7 zile de la difuzare pe TVR+
Îngrijirea maimuţelor rănite, folosirea nucilor de cocos la decoraţiuni, precum şi evocarea în pictură a Sfântului Francisc din Assisi sunt numai câteva dintre subiectele care vă poartă printre paginile pline de descoperiri ale Teleenciclopediei, ediţia din 14 mai. Iată sumarul:
Basilica San Francesco din Assisi
Înscrisă din anul 2000 în Patrimoniului Mondial UNESCO, cel mai reprezentativ monument arhitectonic din urbea natală a Sfântului Francisc este, neîndoielnic, Basilica di San Francesco. Potrivit unor exegeți, între anii 1296 și 1304, ilustrul pictor prerenascentist Giotto di Bondone a săvârșit în Biserica Superioară a Basilicii seria celor 28 de fresce, care evocă viața Sfântului Francisc din Assisi.
Cocotierii
Oamenii au învăţat să preţuiască falnicii cocotieri încă din cele mai vechi timpuri, începând să-i cultive şi să-i răspândească oriunde le este mediul prielnic. Cocotierul este valorificat în întregime, cele mai preţuite fiind drupele – bogate în potasiu, fier, magneziu, fosfor, cupru şi zinc. Dacă din fibrele de nucă de cocos se împletesc frânghii, carpete şi chiar veşminte, din endocarp (învelişul tare al seminţei) se confecţionează nasturi şi diverse obiecte decorative. Multe versiuni ale „Legendei cocotierului” circulă în zonele tropicale, unde cresc aceşti minunaţi ,,arbori ai vieţii”.
Cavalerii Templieri
O noua pagină a Teleenciclopediei din 14 mai va merge dincolo de secretele Cavalerilor Templieri sau cel puţin va depăna istoria lor neromanţată. Arheologul Michael Arbuthnot încearcă să deslușească tainele istoriei acestor cavaleri. Călătoria începe în Ierusalimul vechi, unde aceştia au dobândit faimă și o fabuloasă avere.
Sanatoriile puilor
Înfiinţată în 1993, „Fundaţia pentru Cercopiteci”, din provincia sud-africană Limpopo, găzduieşte aproximativ 700 de macaci orfani sau răniţi care, după hrană adecvată şi îngrijiri medicale, vor fi reintegraţi în natură. În episodul din 14 mai, care este şi ultima lecţie a întâlnirii din această sâmbătă, puteţi urmări povestea înduioşătoare a micuţei Maree.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan.
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.