loader
Foto

Galerie foto

Best of „Politică şi delicateţuri”: Dinescu şi Baniciu, la înfăşurat clătite

Ce au făcut doi artiști când s-au întâlnit pe malul Dunării ? Au întors clătite! Mircea Dinescu şi  Mircea Baniciu au stat de vorbă la „Politică şi delicateţuri”, iar ediția Best of poate fi revăzută pe 13 septembrie, de la ora 14:30, la TVR 1 și pe TVR+.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

„Sunt prieten cu el de când l-am auzit prima dată cântând, acum 45 de ani”, ne-a spus Mircea Dinescu  în 2017, când îl aştepta, la Cetate, cu masa plină de bunătăţi, pe Mircea Baniciu.

(w882) Baniciu si

Inventator al unor ghiduşenii culinare, Dinescu i-a pregătit oaspetelui său nişte clătite neobişnuite, în compoziţia cărora a adăugat fasole bătută şi măcriş. Dar tizul său nu s-a lăsat mai prejos. După ce a mărturisit că este specialist în clătite, Mircea Baniciu a intervenit în reţetă şi, spre îngrijorarea poetului, a adaugat alte câteva ingrediente.

(w882) Dinescu si

Totuşi, lucrurile au ieşit bine, clătitele au fost puse pe grătar şi întoarse cu măiestrie, iar la final, umplute, cum altfel decât cu cârnăciori din carne de capră şi porc, brânză şi dulceaţă de ardei iuţi.

(w882) Clatite la

Aceste mistere ale bucătăriei au fost acompaniate de taraful lui Dan Micu, care cântă după cum îi dictează Dinescu, iar poetul a cântat alături de lăutari.

(w882) Baniciu si

Temperamentele lor diferite, Baniciu spunând despre gazda sa că e un personaj care fierbe tot timpul, în timp ce Dinescu afirmă că Baniciu emană linişte şi bunătate, au făcut ca întâlnirea de la Cetate să fie relaxantă şi plină de farmec. Şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns, atmosfera plăcută din jurul mesei a fost completată de priveliştea oferită de Dunăre, calmă de această dată, şi de lumina superbă de dinaintea ploii, căci niciodată la Cetate o zi nu seamănă cu cealaltă.

**

Mircea Baniciu, un artist cu o carieră de succes în lumea muzicală românească, s-a născut pe 31 iulie 1949, la Timişoara. În 1971, debutează ca solist al trupei Phoenix, alături de care va cânta până în 1977, când patru dintre membrii formaţiei reuşesc să fugă din ţară. Baniciu îşi continuă cariera solo, primul său album fiind lansat în 1979, urmat de „Tristeţi provinciale”, „Ploaia”, „Secunda 1”, „Secunda 2”.

În 1990 urcă din nou pe scenă cu Phoenix, însă părăseşte grupul doi ani mai târziu, din cauza unor neînţelegeri cu Nicu Covaci. La sfârşitul anului 1992, alături de Florian Pittiş şi Mircea Vintilă înfiinţează trupa Pasărea Colibri şi lansează albumele „În căutarea cuibului pierdut”, „Ciripituri”, „Cântece de bivuac”, „Încă 2000 de ani”.

Anul 2002 înseamnă o nouă revenire în Phoenix, care durează până în 2007. Un an mai târziu, apare primul volum al colecţiei Best of Mircea Baniciu, intitulat „Eşarfa”, urmat de volumul 2 - „Best of vol.2”.

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 şi online pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1